Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geros žinios keliautojams: teisės į kompensaciją už atidėtą skrydį galima reikalauti išvykimo valstybėje

​​​​​​​Keleivės skrido Ukrainos oro linijų bendrovės (toliau – atsakovė) jungiamuoju skrydžiu Vilnius–Kijevas–Niujorkas. Skrydis buvo atidėtas iš Kijevo į Niujorką. Pagal Europos Sąjungos reguliavimą, kiekvienai iš keleivių turėjo būti išmokėta 600 Eur kompensacija už atidėtą skrydį. Ieškovė UAB „Skycop.com“ reiškė ieškinį dėl kompensacijos priteisimo Ukrainos oro linijų bendrovei, kurios nuolatinės buveinės vieta nėra Europos Sąjungoje.
Atšaukti skrydžiai
Atšaukti skrydžiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašoma Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pranešime spaudai, tiek pirmosios, tiek apeliacinės instancijos teismai sprendė, kad šis ieškinys yra neteismingas Lietuvos Respublikos teismams. Teismai esmine aplinkybe žalai atsirasti pripažino tai, kad skrydis buvo atidėtas Ukrainos teritorijoje (Kijeve), ir todėl ginčas dėl kompensacijos už atidėtą skrydį spręstinas tik Ukrainos teisme. Ieškovė kasaciniu skundu ginčijo tokias teismų išvadas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priminė, kad įpareigojimas oro transporto keleiviui bylinėtis užsienio valstybėje suvaržo jo galimybę pareikšti ieškinį, nes gali lemti neprotingas tokio kreipimosi į teismą išlaidas, ypač tais atvejais, kai kreipiamasi dėl palyginti nedidelės standartinės kompensacijos sumos priteisimo.

Kartu atkreipė dėmesį į veiksmingumo principą dėl nacionalinės teisės normų taikymo, kuris reiškia, jog dėl nacionalinės teisės normos neturėtų tapti praktiškai neįmanoma arba pernelyg sudėtinga pasinaudoti Sąjungos teisėje nustatytomis teisėmis.

Teisėjų kolegija nutarė, kad byla ieškovo pasirinkimu gali būti nagrinėjama išvykimo vietos valstybėje.

Teisėjų kolegija rėmėsi Europos Sąjungos Teisingumo Teismo išaiškinimu, jog vietos, kurios tiesiogiai susijusios su vykdant iš asmenų pervežimo oro transportu sutarties kylančias prievoles teikiamomis paslaugomis (keleivių registravimu, įlaipinimu ir pasitikimu lėktuve oro transporto sutartyje nurodytoje lėktuvo pakilimo vietoje, lėktuvo išvykimu numatytu laiku, keleivių ir jų bagažo skraidinimu iš išvykimo vietos į atvykimo vietą, rūpinimusi keleiviais per skrydį ir galiausiai saugiu keleivių išlaipinimu sutartyje nurodytoje vietoje ir laiku), yra lėktuvo išvykimo ir atvykimo vietos, o galimos lėktuvo tarpinio nusileidimo vietos nėra pakankamai susijusios su esminėmis tokios sutarties paslaugomis.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija nutarė, kad tuo atveju, kai pareiškiamas reikalavimas dėl kompensacijos priteisimo, neatsižvelgiant į tai, kad faktinis jungtinio skrydžio sutrikdymas įvyksta ne išvykimo vietos valstybėje, byla ieškovo pasirinkimu gali būti nagrinėjama išvykimo vietos valstybėje. Pasak teisėjų kolegijos, šioje situacijoje teisė į kompensaciją siejama būtent su išvykimo oro uosto vieta, esančia Europos Sąjungos valstybėje narėje, todėl klausimą dėl kompensacijos turėtų spręsti Lietuvos Respublikos teismai, nes skrydis buvo vykdytas iš Vilniaus oro uosto.

Kasacinis teismas nusprendė panaikinti pirmosios ir apeliacinės instancijos teismų nutartis ir perduoti pirmosios instancijos teismui spręsti iš naujo ieškinio priėmimo klausimą.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius