Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzijos miestas kalne, kuris buvo tapęs sovietų karių treniruočių vieta

Viena įspūdingiausių Sakartvelo vietų – 22 uolose įkurti David Garedži vienuolynai, daugiau nei 5 tūkst. šventovių bei kambarių. Dėl akmens architektūros, viduramžių freskų, archeologiškai svarbių vietų visas šis ansamblis yra Gruzijos kultūros šedevras. Deja, jam gresia pavojus.
David Garedži vienuolynas
David Garedži vienuolynas / Shutterstock nuotr.

Šimtai patalpų, šventovės, gyvenamieji kambariai yra iškalti uolose stačiuose Garedži kalno šlaituose. Šventuoju vėliau paskelbtas vienuolis klajoklis Davidas, atėjęs į šias vietas iš Sirijos, vienuolynų kompleksą įkūrė VI a., ir jis per daugelį šimtmečių palaipsniui plėtėsi.

Vienuolynų kompleksas ilgus amžius buvo svarbus religinis ir kultūrinis centras. Šio „miesto-kalno“ aukso amžius buvo XI-XIII a. Kompleksas visad būdavo glaudžiai susijęs su Gruzijos karališkaisiais asmenimis, tačiau po monarchijos žlugimo vienuolyno veikla nesustojo. Jos nesustabdė nei mongolų atakos XIII a., nei persų puldinėjimai XVII a.

Tačiau kas sustabdė – bolševikai. 1921 m. vienuolynas buvo uždarytas ir liko apleistas. Per paskutinius Sovietų Sąjungos gyvavimo metus ši vieta buvo tapusi treniruočių vieta sovietų karui su Afganistanu. Per karines pratybas čia buvo nepataisomai apgadinta daug komplekse buvusių freskų, kad sukėlė didelį gruzinų įniršį.

Sakartvelui atgavus nepriklausomybę, veikla vienuolyne buvo atnaujinta, jis vėl tapo religiniu centru ir svarbiu piligrimų ir turistų tikslu.

Kadangi sovietai sienas braižė atižvelgdami į nežinia ką, bet tikrai ne į kultūrines ar religines ribas, šiandien dalis vienuolyno komplekso patenka į Azerbaidžano teritoriją. Dėl to buvo kilę nedidelių nesutarimų tarp dviejų šalių, nes kartvelai nemano, kad yra sąžininga tokios didelės kultūrinės ir religinės svarbos objektą išdalinti per dvi šalis. Sakartvelas kaimynams pasiūlė kitas žemes mainais į šias, tačiau susitarimas dar nėra oficialiai pasiektas.

„Europa Nostra“/Shalva Lejava nuotr./VI a. David Garedži vienuolynų kompleksas Gruzijoje
„Europa Nostra“/Shalva Lejava nuotr./VI a. David Garedži vienuolynų kompleksas Gruzijoje

David Garedži vienuolynų kompleksas yra vienas lankomiausių turistinių objektų visoje šalyje. Šioje vietoje – 22 uolose įkurti vienuolynai, daugiau nei 5 tūkst. šventovių bei kambarių.

Dėl akmens architektūros, viduramžių freskų, archeologiškai svarbių vietų visas šis ansamblis yra Gruzijos kultūros šedevras. Jam yra ir suteiktas Nacionalinės svarbos paminklo vardas, tačiau kompleksui gresia didelis pavojus. Didžiausia problema – uolų irimas. Bažnyčioms ir kitoms vietoms daroma itin didelė struktūrinė žala. Sienų irimas reiškia, kad pavojus kyla ir sienų piešiniams.

Paveldo apsaugos organizacija „Europa Nostra“ ir Europos investicijų banko institutas įtraukė šį kompleksą į 7 greičiausiai žemyne nykstančių kultūros paveldo objektų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius