Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažoji Indijos Goa – hipių padovanotas turistų rojus

Dažnas kelionę po spalvingą ir itin kontrastingą Indiją įsivaizduoja kaip savotišką „bohemą“ – nesibaigiantį lėkimą nuo taško A iki taško B, nestojančius ir nuolat skubančius „tuktukus“ bei sielos išganymo paieškas purvinose šalies gatvėse. Retas gali įsivaizduoti, kad į šią viziją puikiai įsikomponuoja ir balto smėlio paplūdimiai bei nuostabus kurortinis poilsis. Ne, tam nereikia ieškoti egzotinių salų, turistų rojus yra čia pat Indijoje – nedidukėje Goa valstijoje.
Hipių padovanotas turistų rojus – mažoji Indijos Goa
Hipių padovanotas turistų rojus – mažoji Indijos Goa / 123rf.com

Hipių dovanotas rojus

Indijos vakaruose įsitaisiusi Goa valstija – nors ir pati mažiausia, laikoma viena svarbiausių šalyje. Tai – vienas svarbiausių šalies turistinių centrų, keliautojams siūlančių išsvajotą egzotišką poilsį įspūdingo grožio paplūdimiuose. Jų turistams Goa gali pasiūlyti daugiau nei 50. Nuo atokių, laukinių ir mažiau prižiūrėtų, siauresnių ir platesnių iki įspūdingo grožio, tvarkingų ir labai triukšmingų.

123rf.com/Hipių padovanotas turistų rojus – mažoji Indijos Goa
123rf.com/Hipių padovanotas turistų rojus – mažoji Indijos Goa

Vykstantieji į Goa turi atitikti tik kelis kriterijus – mylėti jūrą, smėlį ir saulę. Meilės tipas – nėra svarbus. Goa laukia ir išprotėjusių romantikų, svajojančių kasdien palydėti saulę, ir beprotiškų vandens pramogų aistruolių, ir svajojančių iki ryto siausti triukšminguose paplūdimio vakarėliuose.

Būtent dėl įstabių paplūdimių ir neapsakomai gražios gamtos Goa vadinama Indijos turizmo lopšiu. Šį svajonių kampelį pasaulio keliautojams padovanojo hipiai, atradę ir vystę šį kraštą nuo XX a. 7–8 dešimtmečių. Goa buvo ypatingu šios subkultūros traukos centru.

Dabar, būdama pati mažiausia Indijos valstija, Goa gali didžiuotis būdama ir viena turtingiausių. Būtent nesuskaičiuojami srautai paplūdimio atostogų gerbėjų, traukiančių į pasakiško grožio regioną, ir yra svarbiausias ekonominis variklis.

VIDEO: Goa – tikras turistų rojus

Iš 125 kilometrus besidriekiančio Goa pakrantės ruožo net 83 kilometrus sudaro gražiausi balto smėlio paplūdimiai su savita egzotika. Vieni laukia pavienių turistų užklydėlių, kiti kasmet atsinaujina, siekdami pritraukti ne tik naujų, bet ir senų keliautojų, trečiuose netyla klubų muzika ir naktimis negęsta laužai, o dar kituose tyliai saulėlydžio šviesoje glaudžiasi romantikai.

Pietų Goa – ramaus poilsio oazė

Viename nuostabiausių Indijos regionų savo poilsio stiliaus vietelę atrasti gali kiekvienas, svarbiausia tiktai – neprašauti pro šalį. Įspūdingąją Goa pagal siūlomų atostogų pobūdį galima skirti į tris sritis – Pietų, Centrinę ir Šiaurės.

Pirmoji geriausias pasirinkimas tiems, kurie svajoja atitrūkti nuo viso pasaulio, ramiai su knyga pagulėti po palme ant švelnaus balto smėliuko, netrukdomai klausytis bangų mūšos, galbūt tyliai užmigti pokaičio ir nepabusti nei nuo trankios muzikos, nei nuo miesto šurmulio. Dažniausiai Pietų kryptį renkasi šeimos, jaunavedžiai ar tiesiog jaukumo pasiilgę keliautojai.

Visa Goa pakrantė suskirstyta į paplūdimius ir bene kiekvienas ruožas turi savo pavadinimą. Pasirinkus pietų kryptį, reikėtų įsidėmėti egzotiškosios Utorda pakrantės pavadinimą. Nuo itin populiarių kaimyninių Arossim ir Majorda pakrančių šis paplūdimys atskirtas upe. Utorda smėlio ruožas palyginti netrumpas ir seklus. Vandenynas gilėja po truputį, todėl šį paplūdimį pamėgę ne tik patyrę plaukikai, bet ir tie, kurie vandenyje nesijaučia itin saugiai. Kelios nedidelės užkandinės ir nuo silpno vėjelio kiek palinguojančios palmės sukurią itin jaukią atmosferą, kurioje praleisti laiką neretai pasirenka ir šeimos.

Kelios nedidelės užkandinės ir nuo silpno vėjelio kiek palinguojančios palmės sukurią itin jaukią atmosferą, kurioje praleisti laiką neretai pasirenka ir šeimos.

Nuo varginančios kasdienybės atitrūkti atkeliavusius turistus dažnai patraukia ir viena populiariausių Pietų regiono pakrančių – Kolva. Ji vos keturis kilometrus nutolusi nuo Margauno miesto, todėl itin pamėgta ir vietinių gyventojų. Kadaise šioje pakrantėje virė itin intensyvus gyvenimas, o pastaruoju metu – smarkiai aprimo. Šį paplūdimį mėgsta ne tik ramybės išsiilgę poilsiautojai, bet ir vietiniai žvejai, tačiau jie – vieni kitiems netrukdo.

Varca paplūdimys neretai patenka į gražiausiųjų Goa pakrančių dešimtukus ir yra itin gausiai lankomas šeimų. Tai – dar viena nedidelė žvejų bendruomenė, jaukiai priimanti kiekvieną atvykėlį. Ši pakrantė turistų labai mėgstama dėl paprasto žmogaus dar nepaliesto gamtos grožio, kuklių vietinių medinių laivelių ir šalia gausiai vešinčios augmenijos.

Jei ieškotume ko nors panašaus į atviruką, kuris primena tobulas atostogas – akinantis baltas smėlis, neapsakomo žydrumo vanduo ir kiek palinkusi palmė, atsakymas būtų – Cevelossim paplūdimys. Ramiai sau mėgautis sezono metu vidutiniškai 30 laipsnių siekiančiu karščiu čia bene geriausia vieta. Juodos lavos uolos ir ypatingo baltumo paplūdimio smėlis sudaro savotišką kontrastą, tai prideda pakrantei išskirtinio žavesio. Ramias ir jaukias atostogų akimirkas Cevelossim pakrantėje galima pakeisti ir lengvomis vandens pramogomis – pasiplaukiojimu baidarėmis ir vandens dviračiais.

123rf.com/Kolva
123rf.com/Kolva

Atostogaujant Cevelossim pakrantėje patartina aplankyti ir dar vieną itin gražių kampelį – vos už 12 km esantį Benaulimo paplūdimį. Tai – dar vienas jaukus ir ramus paplūdimys, įvardijamas tiesiog tobulu vakariniam pajūrio pasivaikščiojimui ir garsus vandens turais, kurių metu leidžiama paplaukioti kartu su delfinais.

Kitas Goa veidas

Judant šiaurės kryptimi po truputį ryškėja visai kita Goa pusė. Jūra tokia pat žydra, paplūdimiai tokie pat balti ir gražūs, tačiau pietinę ramybę keičia vandens pramogų adrenalinas, šurmulys ir spalvingas naktinis gyvenimas.

Vienas populiariausių šiaurinių paplūdimių – Baga – būtent aktyvaus poilsio mėgėjų rojus. Kurorte verda tikras gyvenimas – apstu ne tik paprasčiausių užkandinių, kavinių, bet ir aukščiausios klasės restoranų. Keliautojams siūlomas itin platus vandens pramogų spektras ir šelmiškas naktinis gyvenimas – nuo vakarėlių baruose iki šėlsmo pačiuose paplūdimiuose.

Jūra tokia pat žydra, paplūdimiai tokie pat balti ir gražūs, tačiau pietinę ramybę keičia vandens pramogų adrenalinas, šurmulys ir spalvingas naktinis gyvenimas.

Nuo Bagos paplūdimio nei populiarumu, nei pramogų ar turistų gausa neatsilieka ir kiti du garsūs Goa paplūdimiaiCalangute ir Candolim. Dienos maudynes ir aktyvias paplūdimio linksmybes ir čia keičia turtinga vakaro programa, kurios spektras itin platus – nuo prašmatnios vakarienės, skanaujant jūros gėrybes, iki šokių naktiniame klube. Jau kuo reikėtų pasimėgauti, atvykus į Goa, tai jų virtuve – puikiai paruoštais tiek tradiciniais, tiek vietiniais patiekalais.

Nuo spalvingo Pandžimo iki įspūdingų krioklių

Nors labiausiai į Goa turistus traukia paplūdimiai ir jūra, būtų nuodėmė nepasigrožėti didinguoju Pandžimu ar Dudhsagaro kriokliais. Pastarieji – viena garsiausių Indijos mažylės Goa lankytinų objektų.

Ypatingo dydžio – 310 metrų aukščio ir 30 metrų pločio – Dudhsagaro kriokliai neabejotinai yra tikras gamtos stebuklas, paliekantis neišdildomą įspūdį tiek vietiniams, tiek keliautojams. Galingiausi Indijos kriokliai garsėja ne tik neapsakomu grožiu, bet ir itin švariu bei gėlu vandeniu, kuriame pasimaudyti atsisako retas turistas.

Atsigaivinus po vėsiu krioklių vandenių ar prieš tai tiesiog būtina aplankyti įvairiapusį ir itin spalvingą Pandžimą – Goa sostinę. Ko tik jame nėra. Nuo jaukių suvenyrų ir prieskonių krautuvėlių, didesnių parduotuvių, prekybviečių, vietinių turgų iki galerijų, sodų bei šilko namų. Pandžimas alsuoja skirtingomis, tačiau čia tarpusavyje suderančiomis kultūromis. Seni namukai, menantys portugalų kolonizacijos laikus, regis visai „įsipaišo“ į indišką chaosą ir spalvų įvairovę.

Vida press nuotr./Pandžimas
Vida press nuotr./Pandžimas

Vienas svarbiausių lankytinų objektų, pasukus Pandžimo kryptimi, Bom Jesus bazilika. Tai – viena seniausių bažnyčių Indijoje, pradėta statyti dar paskutiniaisiais XVI a. dešimtmečiais. Įspūdingo grožio Bom Jesus bazilika – viena geriausių ir gražiausių baroko architektūros stiliaus pavyzdžių, ji įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Netoli yra ir kitas dėmesio vertas objektas. Šv. Kotrynos katedra – didžiausia bažnyčia Indijoje ir viena didžiausių visoje Azijoje. Šv. Kotrynos bokšte įtaisytas ir didžiausias varpas Goa, kuris dar vadinamas auksiniu.

Atvykus į Goa, verta aplankyti ir valstijos muziejų, kuriame yra įvairių eksponatų, liudijančių apie skirtingas Goa istorijos ir kultūros etapus arba įspūdingos architektūros Shanta durga šventyklą.

Galiausiai vienas pažinties su Goa akcentų neabejotinai turėtų būti legendinis Hampio miestas.

Įspūdingų lankytinų objektų Goa gali pasiūlyti ir už sostinės ribų. Tikrai verta užsukti į Reis Magos kaimelį. Čia įsitaisęs fortas nėra didžiausias Goa, tačiau jis išsiskiria didingumu, architektūra ir šalia esančiu kraštovaizdžiu – ant kalno stovintis fortas iškilmingai iš aukšto žiūri į Mondovi upę.

Galiausiai vienas pažinties su Goa akcentų neabejotinai turėtų būti legendinis Hampio miestas. Norint jį išvysti reikėtų traukti į rytinę Goa pusę – Karnataką. Tai maža Indijos gyvenvietė, kurioje įsikūręs šventyklų kompleksas. Legendinis miestas pradėtas statyti dar XIV a., šiame įspūdingo grožio komplekse galima išvysti visko – nuo visuomeninių iki karinių ir, aišku, religinių pastatų. Svarbiausi iš pastarųjų – Virupakšos ir Vitalos šventyklos.

123rf.com/Legendinis Hampis
123rf.com/Legendinis Hampis

Apsilankymas tiek legendiniame Hampyje, tiek Pandžime ar Dudhsagaro kriokliuose nepalieka abejingų. Ištrūkęs kad ir trumpai kultūrinei, istorinei ar gamtinei pažinčiai su Goa, retas pasigaili, o įspūdžius dar atsimena ne tik tęsdamas atostogas viename iš puikių pietinės ar šiaurinės Goa paplūdimių, bet ir pasibaigus atostogoms.

Daugiau informacijos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius