Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 12 12 /2019 12 13

Idėja savaitgaliui: 7 Kalėdų mugės, į kurias galima nuvykti automobiliu

Vokietijos ir Prancūzijos kalėdiniai miesteliai didžiuojasi ilgomis tradicijomis, pasauliniu dėmesiu ir vaizdais tarsi iš pasakų. Tačiau Vidurio ir Rytų Europa pastaruoju metu ne ką atsilieka, o Kalėdų mugės čia įtraukiamos į gražiausiųjų sąrašus.
Talino Kalėdų eglė
Talino Kalėdų mugė / Sander Ilvest, Konstantin Sednev / Postimees nuotr.

Likus vos porai savaičių iki Kalėdų, lėktuvų bilietai kelioms dienoms į Vokietiją, Belgiją, Prancūziją ar Vengriją, kur šaltą žiemą šildo jaukiausios šventinės mugės, jau kainuoja šimtus eurų net ir renkantis pigias oro linijas.

Išeitis – nuvykti automobiliu ar autobusu savaitgaliui į kaimynines šalis. Jeigu norite paskutinės minutės kelionės, kur galėtumėte pasidžiaugti šventine nuotaika Kalėdų mugėje – pagurkšnoti karšto vyno, įsigyti dovanų ir pasigėrėti šventinėmis dekoracijomis, – štai keli variantai.

Ryga

Atstumas nuo Kauno: 260 km

Rygą britai šiemet išrinko pigiausia kryptimi, kur galima pasimėgauti Kalėdų muge. Pigumas paprastai nėra tai, ką nori akcentuoti bet kuris miestas (Vilnius irgi pernelyg nesidžiaugė, kai buvo išrinktas pigiausia savaitgalio kryptimi), bet tokie rinkimai visgi atneša nemažai reklamos – kalėdinės Rygos nuotraukos plačiai paplito Europos žiniasklaidoje.

Rygoje yra net keli Kalėdų turgeliai – Duomo aikštėje, Esplanadoje ir Lyvių aikštėje. Šeštadieniais vyksta ir originali mugė Kalnciems kvartale. Latviai sako, kad Rygoje pirmą kartą pasaulyje buvo papuošta Kalėdų eglė (1510 m.). Dėl to ginčijamasi, bet tarsi išlaikant senovinę tradiciją eglė Rygoje stovi ne ekstravagantiška ir stebinanti (kaip pamėgta Lietuvoje), bet klasikinė, puošta subtiliomis dekoracijomis.

Varšuva

Atstumas nuo Kauno: 430 km

Kuklumo Lenkijos sostinėje prieš šventes nerasite. Miesto centras išpuoštas ir spalvingomis lemputėmis, ir įvairiomis šviesų skulptūromis. Kalėdų mugių taip pat gausu. Trys pagrindinės – Pilies aikštėje, kur stovi ir pagrindinė miesto eglė, Turgaus aikštėje, kur kalėdiniai nameliai įsikuria aplink čiuožyklą, ir prie Kultūros ir mokslo rūmų. Vyksta ir begalė trumpalaikių mugių, jų sąrašą galite rasti čia.

Lankantis Varšuvoje kalėdiniu metu verta aplankyti Vilanovo rūmų parką, kuris virsta žiemos pasaka. Vakarais čia fontanai, medžiai, kolonos pasipuošia lemputėmis, o parko pievelė virsta šviesos gėlių jūra.

Torūnė

Atstumas nuo Kauno: 500 km

Torūnė – ne toks ir didelis Lenkijos miestas ir jos Kalėdų mugė tai atspindi. Ji nėra didelė, tačiau miesto centro viduramžiška architektūra iškart padeda sukurti jaukią atsmosferą. Prekeivių namelių nebus daug, bet paragauti karšto vyno ar įsigyti lauktuvių tikrai bus kur.

Tačiau gal labiausiai Torūnę prieš Kalėdas aplankyti verta dėl meduolių. Mieste jie kepami dar nuo XIV a. ir yra tapę neatsiejama Torūnę lankančių turistų patirties dalimi.

Gdanskas

Atstumas nuo Kauno: 500 km

Gdansko mugė šiemet sužibėjo kaip niekad – buvo išrinkta į geriausių Europos Kalėdų mugių trejetuką. Žavingi ir dailūs Gdansko senamiesčio namai čia sukuria ypatingą erdvę šventinei magijai. O kad jos nepritrūktų, uostamiestis savo kalėdiniame miestelyje įrengė senovinę karuselę su arkliukais, Advento vartus, Angelų malūną, kampelį įsimylėjėliams, o kur dar elfų paradas, „šnekantis“ briedis, rankų darbo dovanos ir šventiniai skanėstai.

Gdansko mugė kasmet stengiasi nustebinti naujais elementais. Šiemet tai – 5 metrų aukščio vartai, į kuriuos užkopus galima apžvelgti visą šventinį miestelį. Buvęs pirklių miestas taip pat didžiuojasi siūlydamas visą aibę delikatesų iš kitų šalių: elzasietiškų blynų, vengriškų šakočių kürtősh, Krymo čeburekų, Ispanijos churros, ir net lietuviškų dešrelių.

Talinas

Atstumas nuo Kauno: 570 km

Praėjusiais metais Taliną portalas „European Best Destinations“ paskelbė geriausios Kalėdinės mugės miestu. Jauki, įsikūrusi istorinėje aikštėje, apsupta viduramžių pastatų ir tęsianti ilgalaikes tradicijas – tokia yra Talino mugė. Beje, Talinas nesutinka su Ryga ir tikina, kad būtent čia pirmą kartą – dar 1441 m. – buvo papuošta Kalėdų eglė.

Mugė vaikams siūlo karuseles ir susitikimą su Kalėdų Seniu, kuris dalija saldainius savo namelyje. Suaugusieji čia randa aukštos kokybės rankų darbo gaminių – nuo dekoracijų iki praktiškų žiemos aksesuarų. Ir visi gali pasmaguriauti saldumynais ar sočiais kalėdiškais valgiais. Mugė išpuošta širdelėmis – ne tik dėl to, kad tai meilės ir šiltų kalėdinių jausmų simbolis, bet ir dėl to, kad Talino senamiestis iš dangaus yra širdies formos.

Ilgajam savaitgaliui:

Jeigu turite šiek tiek daugiau laiko nei tik dvi savaitgalio dienas, verta nuvykti į dar du tolimesnius Lenkijos miestus, kurių Kalėdų mugės vadinamos gražiausiomis šalyje:

Krokuva

Atstumas nuo Kauno: 700 km

Didžiausia ir šventiškiausia Kalėdų mugė Lenkijoje kasmet vysta Krokuvoje. Kalėdų mugės tradicija čia prasidėjo dar prieš Antrąjį pasaulinį karą, bet komunistams valdant, žinoma, buvo nutrūkusi. Po komunistinio režimo žlugimo pakili šventinė tradicija grįžo į miestą.

Šis Lenkijos miestas turistų trūkumu skųstis negali, o gruodį Krokuvą užplūsta ieškantieji jaukios viduramžiškos kalėdinės nuotaikos. Pagrindinėje miesto aikštėje važinėja kalėdiškai papuoštos karietos, auksu viską nuspalvina lempučių šviesa, o nosis kutena karšto vyno su prieskoniais kvapas. Čia turistų tikriausiai bus daugiau nei bet kurioj kitoj iš minėtų mugių, bet kalėdiniame miestelyje juk ir norisi šurmulio, tiesa?

Vroclavas

Atstumas nuo Kauno: 770 km

Vroclavo senamiesčio aikštė – bene gražiausia visoje šalyje. Vienas už kitą gražesni fasadai jau savaime yra puikios dekoracijos, o dar kai visa erdvė prisipildo šventiško džiugesio – ar dar ko nors reikia? Ne be reikalo patys lenkai Vroclavo Kalėdų mugę vadina viena geriausių šalyje.

Kalėdinis miestelis iš pagrindinės Turgaus aikštės išsilieja ir į mažesnę, netoliese esančią Plac Solny. Pastarojoje aikštėje rasite trijų aukštų pasakų namelį su apžvalgos aikštele ir židiniu viduje. Vroclavo mugė itin tinka keliaujantiems su mažais vaikais – čia mažiesiems rodomos pasakos, tokios kaip „Raudonkepuraitė“, „Snieguolė“ ar „Pinokis“.

Beje, jeigu jau susiruošėte į Žemutinę Sileziją, aplankykite ir jos kalnų kurortus, kurie pastaraisiais metais meta rimtą iššūkį žiemos sostine vadinamai Zakopanei: Škliarska Poremba – Lenkijos kalnų kurortas, nuviliojantis poilsiautojus iš Zakopanės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius