-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Dubajaus grįžo lietuvė, bet ne jos vairuotojo pažymėjimas

Po kelerių užsienyje praleistų metų grįžti į Lietuvą ne visiems paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Kai kuriems teks pagalvoti ne tik apie naują darbą ir būstą, jei nebuvo įsigiję savo, darželį ar mokyklą vaikams, įvairius biurokratinius formalumus, bet ir kaip gauti vairuotojo pažymėjimą. Mat, net jei prieš tai jį turėjo, tačiau užsienyje privalėjo pakeisti į tenykštį, vėl gauti lietuviškam tikriausiai teks perlaikyti egzaminus, kurį laiką oficialiai pagyventi Lietuvoje ar kitaip įrodyti savo ryšius su valstybe.
Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai
Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai / 123rf.com nuotr.

Dėl to galvos nereikia sukti tiems, kurie vairuotojo pažymėjimus pasikeitė ar gavo Europos ekonominei erdvei (EEE) priklausančiose valstybėse – vienoje iš Europos Sąjungos (ES) narių, Islandijoje, Lichtenšteine ar Norvegijoje. Kaip skelbiama „Regitros“ tinklalapyje, su jais galima drąsiai vairuoti ir Lietuvoje, jie keičiami be papildomų egzaminų.

Pasikeisti trečiojoje šalyje išduotą vairuotojo pažymėjimą – ne taip paprasta. Išskyrus tam tikras išimtis, teks ne tik išlaikyti teorijos ir praktikos egzaminus, bet ir pusmetį oficialiai pragyventi Lietuvoje.

Anksčiau turėjo, pagyvenusi užsienyje nebeturi

Su tokia problema susidūrė lietuvė, kurį laiką gyvenusi ir dirbusi Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) mieste Dubajuje, bet neseniai grįžusi į Lietuvą. Kaip ji sakė tinklaraščiui Euroblogas.lt, turint rezidento vizą ten negalima važinėti su kitoje šalyje išduotu vairuotojo pažymėjimu, tad teko pasikeisti į vietinį. Arabai lietuvišką vairuotojo pažymėjimą paėmė ir negrąžino.

123RF.com nuotr./Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai
123RF.com nuotr./Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai

Moteris savo istoriją neseniai papasakojo socialiniame tinkle „Facebook“. Jos žodžiais, „Regitros“ puslapyje rašoma, kad žmonėms, parvykusiems iš Šveicarijos, Pietų Korėjos ir JAE, vairuotojo pažymėjimai keičiami be egzaminų, užtenka atlikti medicininę apžiūrą ir išversti vairuotojo pažymėjimą. Bet nuėjusi jį pasikeisti vairuotoja išgirdo, kad turi pragyventi Lietuvoje bent šešis mėnesius, tik tada galės tai padaryti, esą toks įstatymas.

„Kas ir kodėl taip sugalvojo? Aš – Lietuvos pilietė, turiu čia nekilnojamojo turto, automobilį, jau prisiregistravau kur tik galėjau, bet lietuviškų teisių nenusipelniau, nors jas ir turėjau nuo 1998-ųjų iki 2016-ųjų, kol Dubajuje jų nepaėmė keičiant į vietines. Varinėsiu su emiratiškom, o jei policija prašys kada parodyti teises ir įtariai jas vartys – sorry, toks įstatymas“, – pyko iš užsienio grįžusi lietuvė.

Vairuotoja tvirtino „Regitros“ puslapyje neradusi informacijos apie jokį įstatymą, tačiau jį paminėjo dvi skirtingos šios įstaigos darbuotojos. „Gal jis turėtų būti taikomas užsieniečiams, bet saviems… Tiesiog to nesuprantu“, – stebėjosi pašnekovė.

Išimčių yra – galima realiai Lietuvoje net negyventi

Pasikeisti užsienyje gautą vairuotojo pažymėjimą į lietuvišką galima, jei asmens gyvenamoji vieta deklaruota Lietuvoje ir jis čia gyvena bent 185 dienas kiekvienais kalendoriniais metais (gali būti ir su pertraukomis, pavyzdžiui, 3 mėnesiai – Lietuvoje, 2 – užsienyje, 5 – Lietuvoje, 2 – vėl užsienyje). Kaip tinklaraštį Euroblogas.lt informavo „Regitros“ Komunikacijos skyriaus atstovė Emilija Bardauskienė, to reikia, kad valstybei būtų nesunku susisiekti su vairuotoju.

„Regitros“ nuotr./„Regitra“
„Regitros“ nuotr./„Regitra“

„Laikyti vairavimo egzaminus ir užsisakyti bei keisti vairuotojo pažymėjimus Lietuvoje gali nuolatiniai šalies gyventojai. Tokia nuostata taikoma siekiant užtikrinti, kad vairuotojas būtų pasiekiamas valstybei, kai to reikės, pavyzdžiui, įvykus eismo įvykiui. Ši praktika taikoma ir kitose ES bei EEE priklausančiose valstybėse“, – teigė ji.

Jei asmuo neatitinka minėtos sąlygos dėl 185 dienų (informaciją apie gyvenamąją vietą mūsų šalyje „Regitra“ gauna automatiškai iš Gyventojų registro), taikomos išimtys.

Tam reikia pasirinktu dokumentu pagrįsti asmeninius ar darbo ryšius su Lietuva. Čia pradėjęs dirbti asmuo gali pateikti darbo sutartį, verslo liudijimą, individualios veiklos pažymą ar kt.). Studentas ar moksleivis iš Lietuvos, šiuo metu besimokantis užsienyje, arba Lietuvoje besimokantis užsienietis gali pateikti dokumentą iš mokymo įstaigos.

„Regitra“ nuotr./Vairuotojo pažymėjimas
„Regitra“ nuotr./Vairuotojo pažymėjimas

Jei asmuo buvo išvykęs atlikti arba dabar atlieka apibrėžtos trukmės profesinę užduotį užsienyje ar praktiką, gali pateikti atitinkamą patvirtinimą iš įmonės. Užsienyje gyvenantis arba dirbantis asmuo, kuris nuolat grįžta dėl asmeninių ryšių (čia gyvenančios šeimos, artimųjų ligos), gali pateikti pateikti dokumentą apie šeimos sudėtį ir jos narių deklaruotą gyvenamąją vietą.

„Kaip matyti, „Regitroje“ įgydami vairuotojo pažymėjimą ar jį keisdami, klientai turi daugiau galimybių įrodyti savo nuolatinio gyvenimo Lietuvoje faktą nei vien gyvenamosios vietos deklaravimas“, – pabrėžė šios įstaigos atstovė.

Pakeis, bet teks laukti

Norint pasikeisti užsienyje išduotą vairuotojo pažymėjimą į lietuvišką, pirmiausiai vertinama, ar asmuo prieš tai Lietuvoje buvo įgijęs teisę vairuoti. Jei turėjo tokią teisę ir jos nebuvo praradęs, grįžęs iš užsienio ir tapęs nuolatiniu mūsų šalies gyventoju žmogus lietuvišką vairuotojo pažymėjimą esą gali gauti be papildomų sąlygų. Paprasčiau tariant, tiesiog atnaujinamas lietuviškas vairuotojo pažymėjimas ir vairavimo egzaminų pakartotinai laikyti nereikia.

Jei asmuo teisę vairuoti įgijo užsienio valstybėje ir nori gauti lietuvišką vairuotojo pažymėjimą, reikalavimai priklauso nuo to, ar tai buvo EEE narė, ar trečioji valstybė. Remiantis ES direktyva, Bendrijai ir EEE priklausančiose valstybėse išduoti vairuotojo pažymėjimai keičiami nelaikant vairavimo egzaminų. Trečiosioms šalims taikomi kiti reikalavimai.

Kaip ir minėjo JAE gyvenusi lietuvė, „Regitros“ tinklalapyje išties nurodyta, kad ne ES ar EEE valstybėse išduoti vairuotojo pažymėjimai keičiami išlaikius teorijos ir praktikos egzaminus. Jų laikyti nereikia, jei vairuotojo pažymėjimas išduotas Šveicarijoje, Pietų Korėjoje (tik B, BE kategorijų transporto priemonių vairuotojams) ir JAE (tik A1, A2, A, B ir D1 kategorijų transporto priemonių vairuotojams) arba keičiamame vairuotojo pažymėjime visos nurodytos kategorijos buvo įgytos ES ar EEE valstybėje. Tiesa, tame pačiame tinklalapyje, bet kitoje vietoje, rašoma, kad „šiuo metu be egzaminų keičiami Korėjos Respublikoje (Pietų Korėjoje) ir Šveicarijoje išduoti vairuotojo pažymėjimai“.

„Kalbant apie minimą situaciją, kadangi asmuo buvo įgijęs teisę vairuoti Lietuvoje ir jos nebuvo praradęs, pažymėjimas bus pakeistas į lietuvišką nelaikant vairavimo egzaminų, – pažymėjo E.Bardauskienė. – Tačiau, kad tai būtų padaryta, asmuo turi būti deklaravęs gyvenamąją vietą Lietuvoje bent 185 dienas per kalendorinius metus arba pateikti dokumentus, kurie pagrįstų ryšius su Lietuva. Pastebėtina, kad jei net ir teisę vairuoti asmuo būtų įgijęs JAE, egzaminų laikyti vis tiek nereikėtų, kadangi, kaip ir minėta, Lietuva su šia šalimi yra sudariusi dvišalį susitarimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius