Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Išrinktos geriausios pasaulio valstybės: Lietuva – 59 iš 73

Penktą kartą skelbiamame kasmetinio Geriausių valstybių reitingo viršūnėje – Šveicarija. Tokia garbė šaliai atitenka jau ketvirtą kartą iš eilės. Lietuva tuo metu yra antroje sąrašo pusėje – tik 59 vietoje iš 73.
Šveicarija
Šveicarija / 123rf.com nuotr.

„U.S. News & World Report“ kartu su „BAV Group“ ir Pensilvanijos universiteto Wharton mokykla kasmet sudaro geriausių pasaulio valstybių sąrašą. Šiemet buvo vertinamos 73 valstybės, atsižvelgiama į 65 kriterijus, tokius kaip ekonominė įtaka, karinė galia, švietimo ir gyvenimo kokybė ir pan.

Šveicarija sąrašo viršūnėje atsidūrė jau ketvirtą kartą. Po jos seka Kanada, pakilusi iš trečios vietos, tuomet – Japonija, Vokietija ir Australija.

Lietuvai šiemet skirta 59 vieta iš 73. Praėjusiais metais ji buvo 57 iš 80. Šiemet geriausiai Lietuva įvertinta atvirumo verslui kategorijoje – jai skirta 33 vieta. Tuo metu žemiausi balai surinkti kultūrinės įtakos (70 vieta), galios (70) ir ekonominio potencialo (angl. Movers) (71) kategorijose.

Pačioje sąrašo pabaigoje – Libanas, Serbija, Omanas, Baltarusija ir Tunisas.

Įdomu tai, kad Šveicarija nėra aiški lyderė nė vienu kriterijumi, tačiau vis tiek buvo išrinkta geriausia šalimi apklausoje, kurioje dalyvavo apie 20 tūkst. respondentų iš 36 šalių. Tačiau Šveicarija surinko aukštus balus visose kategorijose, ypač – susijusiose su verslo sektoriumi. Itin gerai vertintas jos politinis ir ekonominis stabilumas, lygybė, skaidrumas.

Reitingo autoriai pastebi, kad Šveicarijoje žemas nedarbo lygis, darbo jėga – kvalifikuota, o BVP vienam žmogui – vienas didžiausių pasaulyje. Šalis didžiuojasi skirtingais kultūriniais identitetais, ilgamečiu neutralitetu, begale Nobelio premijų laureatų.

Tyrimas taip pat parodė, kad galingiausia valstybe pasaulyje žmonės laiko JAV, po jos seka Rusija ir Kinija. Patikimiausia pasaulyje atrodo Kanada, joje yra ir geriausia gyvenimo kokybė.

10 geriausių valstybių pasaulyje:

  1. Šveicarija
  2. Kanada
  3. Japonija
  4. Vokietija
  5. Australija
  6. Jungtinė Karalystė
  7. JAV
  8. Švedija
  9. Nyderlandai
  10. Norvegija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius