-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvertinkite: kur Kalėdų eglė gražiausia – Vilniuje, Rygoje ar Taline?

Pasmalsaukime – kaip Latvijos ir Estijos sostinės pasipuošė pagrindines savo miestų Kalėdų egles? Apžiūrėkite nuotraukų galerijose ir įvertinkite apklausoje – kurio miesto žaliaskarė jums gražiausia?
Vilniaus, Talino ir Rygos Kalėdų eglės
Vilniaus, Talino ir Rygos Kalėdų eglės

Įdomu tai, kad tiek latviai, tiek estai tikina, kad būtent pas juos kadaise pirmą kartą buvo viešai papuošta Kalėdų eglė. Gal todėl žaliaskarės ir Rygoje, ir Taline – nesivaikančios madų, o tradicinės, tarsi iš vaikystės pasakų.

Latvijos žaliaskarė Katedros aikštėje

Latviai teigia, jog daugiau nei prieš 500 metų būtent pas juos buvo papuošta pirmoji pasaulyje Kalėdų eglė. Ji buvo panaudota rengiantis švęsti Kalėdas 1510 metais Rygoje.

Latviai be galo didžiuojasi šia tradicija, ir nuo 2010-ųjų kasmet šalies sostinė pasipuošia daugybe stilizuotų eglių – atsiranda visas „Kalėdinių eglučių kelias“. Visgi pati pagrindinė miesto žaliaskarė – Duomos (Katedros) aikštėje įžiebta gražuolė, dabinta šiaudiniais žaislais.

Estijos eglė – gražiausioje Kalėdų mugėje Europoje

Estai šiemet didžiuojasi – Talino Kalėdų mugė buvo išrinkta žaviausia visoje Europoje. Daugiau nei 200 tūkst. žmonių balsavo portale europeanbestdestinations.com, ir jų balsai parodė, kad magiškiausia atmosfera Europos Kalėdų mugėse yra būtent Estijos sostinėje.

Jauki, įsispraudusi tarp senamiesčio gatvelių istorinėje aikštėje, o jos centre – tradicinė žaliaskarė. Estai įsitikinę, kad Talino Kalėdų eglės tradicija tęsiasi ilgiausiai pasaulyje. Jie tvirtina, kad pirklių gildijoje Taline dar 1441 metais buvo pastatyta pirmoji Kalėdų eglė – tai yra 69 metais anksčiau nei Rygoje.

Kasmet pagrindinės Talino Kalėdų eglės ieškoma pagal griežtus reikalavimus. Medis turi augti Estijoje, būti bent 15–18 m aukščio, simetriškas, su ilgomis ir tankiomis šakomis. Šiemet jos buvo ieškoma po visą šalį, įsitraukė net kitos savivaldybės, bet galiausiai idealios formos žaliaskarė rasta pačiame Taline, vos už kelių kilometrų nuo Rotušės aikštės.

Vilniuje – meninė kompozicija

Pastaruosius keletą metų gražiausia Lietuvoje tituluojama ir daug užsienio žiniasklaidos dėmesio sulaukianti Vilniaus Kalėdų eglė ir šiais metais žavi originalumu.

Pačiame Kalėdų miestelio centre stovinti įspūdinga 50 m pločio, 27 m aukščio, 6 tūkstančiais eglišakių apkaišyta konstrukcija sužibo dar neregėtu įvaizdžiu. Stulbinanti meninė kompozicija vadinasi „Laikas“. Žvelgiant iš paukščio skrydžio ji atrodo lyg stilizuotas laikrodis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius