Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau iš kelių šalių išvyto kelionių klubo vardu ir toliau viliojami lietuviai

Pasaulyje prieštaringai vertinama esą neįtikėtinai pigias keliones siūlanti bendrovė „WorldVentures“ bei jos padalinys „Dream Trips“ ir toliau vilioja naujus narius Lietuvoje, nors Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) yra įspėjusi, kad tai turi finansinės piramidės požymių.
Atostogos
Atostogos / 123rf.com nuotr.

Kartą prisijungus nepavyksta atsijungti

Į 15min birželį kreipėsi skaitytoja, kad „Dream Trips“ ir toliau vilioja lietuvius, nors VVTAT dėl šios bendrovės buvo įspėjusi. „Susitikimai toliau vyksta, registracijos taip pat. Nutraukti narystės neįmanoma, toliau nuskaičiuojami pinigai...“ – rašė skaitytoja Gražina. Ji pridėjo ir ekrano nuotraukas, kuriose – uždaroje „Facebook“ grupėje „Tarptautinis keliautojų klubas“ žmonės yra kviečiami į susitikimus.

Gražina sutiko papasakoti ir apie savo patirtį klube. Ją prisijungti prie „Dream trips“ pakvietė pažįstama, moteris susiviliojo nebrangių kelionių pasiūlymais ir po pristatymo prisijungė prie klubo.

123rf.com nuotr./Viešbučio užsakymas
123rf.com nuotr./Viešbučio užsakymas

Stojimo mokestis – 150 JAV dolerių už platininę narystę, tada kas mėnesį reikės mokėti dar po 100 JAV dolerių. „Aš iki mėnesinio mokėjimo nepriėjau – skubėjau atšaukti narystę. Pažiūrėjau, kad ten nieko gero nesiūlo“, – 15min pasakojo pašnekovė.

Įsigijus platinininę kortelę, per metus vien už narystę teks pakloti 1350 dolerių (1195 Eur). Žinoma, „WorldVentures“ turi pasiūlymą, kaip mokėti mažiau – reikia pakviesti prie klubo prisijungti kitus žmones. Jeigu pavyks užregistruoti keturis – tada per mėnesį teks mokėti tik 25 dolerius vietoj 100. Jeigu pritrauksi dar daugiau – esą galima gauti ir kreditų kelionėms.

Tačiau kad ir kiek taškų surinksite iš kitų narių pritraukimo, juos galėsite savo kelionėms panaudoti tik po metų. Gražinos teigimu, vienai kelionei net ir tada galima būtų panaudoti tik mažą dalį jų – pavyzdžiui, jeigu kelionė kainuoja 1000 dolerių, tai sukauptais taškais galite padengti tik 60 dolerių.

Gražina pasakojo, kad jai net nekilo mintis ką nors prijungti – pamačiusi, kad iš klubo naudos nėra, nesutiktų kam nors jo siūlyti. „Padaro šou, visus įvelia, o realiai jokio stebuklo ten nėra“, – tikino ji.

Nors per prezentaciją buvo žadama daug kelionių variantų Europoje už priimtiną kainą, prisijungusi Gražina daugiausia rado keliones į tolimas šalis, kurios kainuoja po kelis tūkstančius eurų. Pamačiusi kelis, atrodytų, patrauklius pasiūlymus Europoje, pasirodydavo, kad arba būdavo labai mažai datų, iš kurių galima rinktis, arba būdavo ne ką pigiau nei kelionę organizuotųsi pati moteris. „Jie deklaruoja, kad viešbučius siūlo pigiau. Nieko ne pigiau, kai bandai sulyginti su „Booking“ kainomis. Gali išeiti net šiek tiek brangiau“, – tikino pašnekovė.

Pavyzdys, kokios kelionės siūlytos DreamTrips programėlėje. Skrydžiai į kainą neįskaičiuoti
Pavyzdys, kokios kelionės siūlytos DreamTrips programėlėje. Skrydžiai į kainą neįskaičiuoti

Ji neatmetė galimybės, kad gal sutaupyti pavyktų tiems, kurie kelionėms skiria didelius pinigus – tuomet gal egzotiška išvyka į Meksiką ar Afriką gali būti šiek tiek pigesnė. „Bet, sakykim, vidutiniokui tai yra prabangos kelionės. O pristatant to nepaminėjo. Jie deklaruoja, kad yra keliautojų klubas, būna visokios kelionės, kur vykstama kartu, būna mokymai kitose šalyse. Kai šitaip semiami iš visų pinigai, tai yra ir už ką daryti tokius renginius“, – kalbėjo Gražina.

Apsisprendusiai nutraukti narystę Gražinai kilo kita problema – kaip tą padaryti? „Atsijungimas nuo klubo yra oras“, – tiesiai šviesiai sakė ji. Prisijungusi prie programėlės ji nerado, kaip tą padaryti, todėl parašė laišką prašydama paaiškinimo. Gavo atsakymą, kad su ja bus susisiekta. Praėjo savaitė – tyla. Gražina parašė dar vieną laišką, bet po automatinio atsakymo vėl nieko nesulaukė.

Pavyzdys, kokios kelionės siūlytos DreamTrips programėlėje. Skrydžiai į kainą neįskaičiuoti
Pavyzdys, kokios kelionės siūlytos DreamTrips programėlėje. Skrydžiai į kainą neįskaičiuoti

Galiausiai, nerasdama jokio kito kelio, Gražina nusprendė pasikeisti pačią banko kortelę, kuria ji užsiregistravo į klubą.

„Negalima taip elgtis su žmonėmis. Kai matau, kad patiki ir prisijungia žmonės, kuriems aiškinama, kaip čia viskas a la klesti, tai man tiesiog pikta“, – kalbėjo pašnekovė.

Įtariamas finansinės piramidės principas

Norvegijos lošimų priežiūros tarnyba dar 2014 bendrovei uždraudė vykdyti veiklą šalyje nusprendusi, kad „WorldVentures“ – neteisėta finansinė piramidė. Tarnyba taip nusprendė argumentuodama, kad kelionių pardavimai sudarė tik nedidelę dalį bendrovės apyvartos, palyginus su ta suma, kurią „WorldVentures“ gauna iš narystės mokesčių. Anot Norvegijos tarnybos, taip nauji nariai, o ne produktų pardavimas, yra tapę pagrindiniu bendrovės tikslu.

„WorldVentures“ dėl tokio sprendimo bylinėjosi, tačiau Lošimų priežiūros tarnybos verdiktą palaikė ir Oslo apylinkės teismas 2016 m., ir Apeliacinis teismas 2018 m.

Dėl bendrovės buvo pradėtas tyrimas ir Švedijoje, jai uždrausta veikti Pietų Afrikoje, Ruandoje, o Latvija ir Estija per pastaruosius kelerius metus dėl „WorldVentures“ yra įspėjusios savo gyventojus taip pat.

Vasario mėnesį VVTAT įspėjo, kad pigias keliones siūlanti JAV registruota bendrovė „WorldVentures“ pardavimus galimai vykdo finansinės piramidės principu, t. y. skatina tapti įmonės klubo nariais, kviesti prisijungti kuo daugiau naujų narių ir taip gauti vis palankesnes sąlygas įsigyti organizuotas keliones.

2005 m. JAV įkurta „WorldVentures“ žada itin pigius kelionių paketus, jeigu sumokate prisijungimo mokestį, tuomet – kasmėnesinę įmoką. Nariams žadama dar daugiau nuolaidų ir net neva galimybė užsidirbti, jeigu jie prie programos prisijungti paskatins dar daugiau žmonių.

Nei „WorldVentures“, nei jos padalinys „Dream Trips“ nėra registruoti Lietuvos Respublikoje ir neturi kelionių organizatoriaus licencijos, taip pat nėra jokių žinių, kad būtų registruota kelionių organizatoriumi Europos Sąjungos šalyje. Dėl to asmenys, įsigiję paslaugas iš šios bendrovės, nėra apsaugoti pagal Lietuvos Respublikos įstatymus.

Artimiausias „WorldVentures“ padalinys yra Latvijoje, tačiau ir Latvijos Vartotojų teisių apsaugos tarnyba (PTAC) 15min patvirtino, kad bendrovė šioje šalyje nėra kreipusis dėl kelionių organizatoriaus licencijos. Visgi keliones organizuoja, ir viena lietuvė, esanti klubo nare, sakė vasaros pabaigoje vyksianti į Jūrmalą. Kelionę, anot jos, organizuoja „WorldVentures Marketing“ Latvijos filialas.

WorldVentures
WorldVentures

PTAC atstovė Santa Zarāne 15min teigė, kad Latvijoje yra Nyderlanduose registruotos bendrovės padalinys. Anot jos, kitoje ES šalyje registruota kelionių bendrovė gali vykdyti veiklą visoje Bendrijoje, jeigu įsigyja tokią licenciją ir apsaugą nuo nemokumo toje šalyje, kurioje yra įsteigta.

Klubo narės-lyderės problemų nemato

Uždaroje feisbuko grupėje lyderėmis pristatomos moterys nenoriai kalbėjo apie patį klubą – kelios pašnekovės dėl visų klausimų siūlė kreiptis į pačius „WorldVentures“ atstovus. Nors apie šią bendrovę yra įspėjusi ir VVTAT, ir šią žinią platino žiniasklaida, visos tikino apie tai nieko nežinojusios.

Justina, kuri sakė su klubu keliaujanti jau penkerius metus, abejones dėl bendrovės veiklos įvairiose šalyse vadino „pletkais“, o „WorldVentures“ sistemą, kad už narių pritraukimą gauni nuolaidą, lygino su „Booking“ platforma. Joje nariai irgi gauna nuolaidą, jeigu jų pakviestas žmogus užsisako viešbutį per šią sistemą.

Ji pati sakė su „Dream trips“ jau keliavusi daug kur – buvusi ir JAV, dabar vyks į jau anksčiau minėtą kelionę į Latviją. Tačiau Justina vengė įvertinti klubo siūlomas kainas. „Čia reikia analizuoti, žiūrėti, lyginti, kaip, kur. Negaliu konkrečiai pasakyti, kiek kuri kažkada buvo pigiau“, – sakė ji. Vėliau pokalbio metu tik patikino, kad trijų dienų kelionė į Jūrmalą per „Dream Trips“ jai ir draugui išėjo pora šimtų eurų pigiau.


„WorldVentures“ komunikacijos departamento viceprezidentė Sophia Stoller 15min teigė, kad bendrovė nėra atidariusi savo padalinio Lietuvoje, „todėl neturi jokių aktyvių klientų šalyje“. „Bet kas, kas veikia kaip „WorldVentures“ atstovas Lietuvoje, veikia pažeisdamas mūsų kontraktinę politiką“, – laiške rašė S.Stoller. Į papildomus klausimus apie lietuvius narius, taip pat apie bendrovės narystės politiką, organizuojamas keliones ji neatsakė.

VVTAT 15min paaiškino, kad nukentėję nuo „WorldVentures“ veiksmų vartotojai dėl savo teisių ir interesų gynimo turėtų kreiptis į vartotojų teises ginantį pasaulinį tinklą (http://www.econsumer.gov/), kurio narėmis yra 36 valstybės. Lietuvos tarnyba neturi įgaliojimų vertinti ne Lietuvoje registruoto ūkio subjekto veiklos bei taikyti atitinkamų poveikio priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius