Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Laukti švenčių ir švęsti – į Rygą ir Varšuvą

Net jei ne kartą esate lankęsi kaimyninėse šalyse, neturite atostogų, tik laisvus savaitgalius, o norisi pamatyti kažką naujo, pajusti švenčių dvasią, važiuokite į Rygą, Varšuvą ar kitus Latvijos bei Lenkijos miestus.
Kalėdų laukimas Rygoje
Kalėdų laukimas Rygoje / 123rf.com nuotr.

Čia galėsite grožėtis šventiškai pasipuošusiomis gatvėmis ir vitrinomis, kalėdinėse mugėse įsigyti originalių dovanų draugams ir namiškiams, eglutės žaisliukų ar kitų šventinių dekoracijų, paragauti įvairių skanumynų, išgerti karšto vyno ar šokolado, pamatyti pažįstamą miestą kitomis akimis. O gal neturite plano Naujųjų metų sutikimui ar nežinote, ką padovanoti artimam žmogui? Trumpa kelionė visais atvejais būtų puiki išeitis.

Latvija. Ryga

Sakoma, kad Rygoje pirmą kartą buvo papuošta Kalėdų eglė – 1510 m. pirkliai pastatė medinį piramidės formos objektą, pavadino jį „medžiu“, o baigiantis seniems ir prasidedant naujiems metams, jį sudegino. Papuoštas jis buvo šiaudiniais žaisliukais, vaisiais, džiovintomis gėlėmis.

Estai šiai versijai nepritaria ir sako, kad buvo pirmesni ir priešais Talino rotušę eglutę papuošė 1441 m. Kaip ten bebūtų, faktas tas, kad Ryga švęsdama savo Kalėdų eglutės 500-ąsias metines sumanė rengti eglučių festivalį „Kalėdinių eglučių kelias“. Tradicija nelaužoma ir šiemet – Rygoje iki sausio 13 d. galima pamatyti 39 menininkų darbus (jų žemėlapis čia).

Miesto meno festivalio tikslas – stebinti ir džiuginti. Kalėdų simbolis Rygos centre ir už jo ribų interpretuojamas šiuolaikiškai, festivalio pavadinimas leidžia autoriams (meno akademijos studentams ir profesionaliems menininkams) kūrybiškai „žaisti” žodžiais „eglė”, „kelias” ir pan. taip atskleidžiant menines fantazijas.

Duomo (Katedros) aikštėje jau įžiebta eglutė, iki sausio 6 d. kasdien (ne išimtis bus ir švenčių dienos, skirsis tik darbo laikas) veikia kalėdinė mugė, savaitgaliais ir švenčių metu bus ir muzikos: vyks įvairių folkloro grupių ar chorų pasirodymai. Daugiau informacijos čia.

123rf.com nuotr./Kalėdų laukimas Rygoje
123rf.com nuotr./Kalėdų laukimas Rygoje

Naujųjų sutikimo koncertas gruodžio 31 d. nuo 21 val. vyks Lapkričio 11-osios krantinėje (11. Novembra Krastmala) – jame pasirodys latvių muzikos atlikėjai ir grupės, po fejerverkų šventė tęsis iki trečios ryto. Renginio dalyviai galės sušilti prie ugnies, nusipirkti prekiautojų siūlomų gėrimų ir maisto.

Jūrmala

Būnant Rygoje ir turint laiko būtų nuodėmė neužsukti į Jūrmalą. Ne tik vasarą. Jau antrus metus gruodžio mėnesį Jūrmaloje Dzintaru parke veikia didžiausias Latvijoje žiemos „Šviesos parkas“: 14 ha parko teritorijoje galima pamatyti paukščių taką, žvaigždynus medžių šakose ir viršūnėse, meškų, ežių ir voverių šeimas – visa tai suformuota iš tūkstančių lempučių ir švieselių.

Apsilankyti šiame parke galima nemokamai, kasdien iki 22 h. Gruodžio mėnesio šeštadieniais ir sekmadieniais 16–19 val. šeimoms ir vaikams vyks įvairios pramogos, žaidimai, kūrybinės dirbtuvės.

Lenkija. Varšuva

Be pagrindinės eglutės plac Zamkowy aikštėje ir mugės (veiks iki sausio 6 d.) šalia jos, mieste kaip ir kasmet daug šviečiančių dekoracijų.

Lenkai mėgsta ir moka puoštis: girliandomis ne tik puošia medžius ir pastatus, bet ir iš lempučių kuria įvairias dekoracijas – tai gali būti žaislai, traukinukas, autobusas, povas ir pan. Daugiausia šių dekoracijų būna senamiestyje ir centre, taip pat galima apsilankyti ir Vilanovo rūmų parke, kuris tamsiais vakarais tampa šviesų parku: fontanai, rožynai, medžiai kolonos pasipuošia šviečiančiomis lemputėmis.

Lankytojų šis parkas laukia iki kitų metų vasario 24 d. nuo 16 iki 21 val. (išskyrus gruodžio 24 ir 31 d.). Bilietų kainos: pirmadieniais–ketvirtadieniais 10 zlotų (su nuolaida – 5), penktadieniais–sekmadieniais, gruodžio 25 ir 26, sausio 1, vasario 14 d. bilietai kainuos dvigubai brangiau, o vaikams iki 7 metų, nesvarbu, kokia savaitės diena būtų, nemokamai.

„Scanpix“/AP nuotr./Šventiškai pasipuošusi Varšuva
„Scanpix“/AP nuotr./Šventiškai pasipuošusi Varšuva

Ant rūmų fasado naudojant jo architektūrinius elementus ir siekiant sukurti animacinio pastato iliuziją penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais 17.30, 18.30 ir 19.30 val. rodomos 3D projekcijos, sujungiančios šviesą, vaizdą ir garsą. O „muzikiniame sode“ šviesa susipina su klasikine muzika – kasdien 16.00, 16.15, 16.45, 17.00, 17.15, 17.45, 18.00, 18.15, 18.45, 19.00, 19.15, 19.45, 20.00, 20.15, 20.45 val.

Šventinėse palapinėse prie Žemės ūkio bibliotekos (Krakowskie Przedmieście 66) tris pirmus gruodžio savaitgalius 12–19 val. galima pasijusti konditeriu ir dekoruoti sausainius, išsiųsti ar kurti atviruką draugams ir artimiesiems bei nusifotografuoti su Kalėdų seneliu. Turgaus aikštėje aplink undinėlę tradiciškai įsikūrusi čiuožykla, o daugiau žiemiškų aktyvaus laisvalaikio pramogų sporto mėgėjai ras Nacionaliniame stadione.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šventiškai pasipuošusi Varšuva
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šventiškai pasipuošusi Varšuva

Nemokamas Naujųjų metų sutikimo koncertas gruodžio 31 d. vyks plac Bankowy aikštėje, prasidės 19.45. Tiesa, be fejerverkų. Taip, taip, tai oficialus miesto valdžios sprendimas, priimtas dėl gyvūnų teisių, nes pastariesiems fejerverkai kelia stresą.

Zakopanė

Pernai sausį lenkai galėjo pasigirti nulipdę didžiausią pasaulyje sniego labirintą. Pirmasis toks labirintas čia buvo sukurtas 2015 m., tačiau pernai jis stebino savo dydžiu.

Be to, šalia dar buvo sniego karalienės karalystė ir pilis, slidinėjimo trasa. Šią žiemą planuojama šią tradiciją tęsti, tačiau dėl oro sąlygų tikslios atidarymo datos paskelbti organizatoriai negali ir ragina informaciją sekti internete http://www.snowlandia.pl/

Jei anksčiau žiemą niekur nekeliaudavote ir tik planuodavote kitų metų vasaros atostogas, nors kartą pamėginkite pakeliauti ir paieškoti kalėdinės dvasios šventiniu laikotarpiu. Tikrai verta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius