Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip lietuviui jūrininkui pavyko iškritus iš laivo 14 valandų išgyventi Ramiajame vandenyne

Praėjusią savaitę buvo pranešta, kad Ramiojo vandenyno pietinėje dalyje iš laivo iškritęs 52 metų jūrininkas iš Lietuvos po keliolikos valandų buvo rastas ir išgelbėtas. Jo sūnus Maratas užsienio žiniasklaidai pasakojo, kad vyras išgyveno įsikibęs į vandenyje pastebėtą plūduriuojančią šiukšlę – žvejų paliktą plūdurą.
„Silver Supporter“ laivas
„Silver Supporter“ laivas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Užsienio spauda lietuvį inžinierių įvardija kaip „Vidam Perevertilov“, nors galima numanyti, kad jo vardas Vadimas.

V.Perevertilovas iš laivo iškrito vasario 16 d., apie 4 val. ryto, Ramiajame vandenyne tarp Naujosios Zelandijos ir britams priklausančių Pitkerno salų. Jis vandenyje praleido daugiau nei 14 valandų, įsikibęs į seną žvejų plūdurą, kol galiausiai buvo išgelbėtas.

Vienui vienas vidury vandenyno, be gelbėjimosi liemenės, auštant jis nusprendė plaukti link juodo taško horizone. Šis sprendimas ir išgelbėjo jam gyvybę, rašo BBC.

V.Perevertilovas – vyr. inžinierius su Gibraltaro vėliava plaukiojančiame „Silver Supporter“ laive, kuris iš Taurangos plaukė į Pitkerno salas.

Vėliau jis sūnui pasakojo, kad ankstų rytą baigdamas pamainą variklių skyriuje pajuto galvos svaigimą ir išlipo ant denio įkvėpti gryno oro.

„Kaip iškrito, jis nepamena, – Naujosios Zelandijos portalui „Stuff“ sakė sūnus Maratas. – Galbūs jis nualpo.“

Tėvas jam pasakojo prisimenantis, kaip atgavo sąmonę ir pamatė, kad jo laivas tamsoje plaukia tolyn. Laivo įgula tik po 6 valandų pastebėjo lietuvio dingimą.

Laivas iškart paskelbė pavojaus signalą, į paieškas prisijungė ir Prancūzijos karinis laivynas iš Polinezijos, o Prancūzijos meteorologijos tarnyba apskaičiavo, kur jūrininką galėjo nunešti srovės.

Įgula žinojo, kad V.Perevertilovas 4 val. ryto dar buvo laive, nes tuomet jis pasižymėjo laiką.

Atsidūręs vienui vienas vandenyne, laivui vis tolstant, 52-ejų lietuvis priėmė sprendimą, kuris tikriausiai ir buvo lemtingas, išgelbėjęs jam gyvybę. Horizone jis pamatė juodą tašką, kažkokią dėmę, ir nuplaukė iki jo.

„Jo noras išgyventi buvo labai didelis, bet man sakė, kad iki saulei patekant jam sunkiai sekėsi išlaikyti galvą virš vandens“, – pasakojo Maratas.

Pasirodė, kad ta juoda dėmė – senas žvejų plūduras. V.Perevertilovas įsikibo į jį ir nepaleido iki 18 val. vakaro, kol galiausiai buvo išgelbėtas. Jo įgula pagal meteorologų tarnybos patarimus ieškojo vyro, kai išgirdo silpną balsą ir tuomet pamatė V.Perevertilovą, mojuojantį ranką.

Jūrininkas iš vandens buvo ištrauktas išsekęs, bet stipriau nenukentėjęs.

Pitkerno salų gubernatorė Laura Clarke „New Zealand Herald“ sakė, kad visiems labai palengvėjo išgirdus apie išgelbėjimą. „Visi baiminomės blogiausio, turint omenyje Ramiojo vandenyno plotą ir stiprias jo sroves“, – sakė ji.

Maratas „Stuff“ pridūrė, kad jo tėvas plūdurą paliko jūroje, nepasiėmė jo kaip suvenyro. „Juokinga. Jis sakė norėjęs palikti jį jūroje, kad plūduras galėtų išgelbėti kito žmogaus gyvybę“, – sakė sūnus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pitkerno sala – rojus, kuriame niekas nenori gyventi, net jeigu sklypai siūlomi nemokamai

Jūrininko draugas šią savaitę „Vakarų ekspresui“ taip pat pasakojo apie incidentą. „Tuose kraštuose yra be galo karšta. Negana to, laivo mašinų skyriuje, kuriame jis dirbo, karštis taip pat buvo labai didelis, apie 40 laipsnių. Denyje situacija buvo tokia pati“, – pasakojo pokalbininkas.

Anot išgelbėto jūreivio draugo, būtent ten išėjęs jūrininkas dėl pervargimo prarado sąmonę, o ją atgavo jau būdamas vandenyje. „Kiek jis pasakojo, dėl itin kaitrios saulės labai apdegė veidą ir visą galvą“, – kalbėjo pašnekovas.

„Mano draugas labiausiai norėjo padėkoti visiems įgulos nariams. Šitie vyrai tikrai turi didelės patirties. Jie viską labai tiksliai apskaičiavo jį gelbėdami“, – ilgamečio pažįstamo žodžius perdavė pašnekovas. Laivo kapitonas yra iš Kaliningrado, o vyr. kapitono padėjėjas – klaipėdietis.

Daugiau skaitykite čia: Ramiajame vandenyne išgelbėto lietuvio bičiulis: „Esame išmokyti kovoti už išgyvenimą 6 valandas, o ne 16-a“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius