Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip purvinas ir užterštas tvenkinys tapo povandenine „Instagram“ sensacija

Turistai plūsta į vieną Indonezijos kaimelį, norėdami įsiamžinti po vandeniu tobulai instagramo nuotraukai tvenkinyje, kuris anksčiau tiesiog duso nuo užterštumo, rašo „The Telegraph“.
„Umbul Ponggok“ parke galima pasidaryti nuotrauką po vandeniu
„Umbul Ponggok“ parke galima pasidaryti nuotrauką po vandeniu / „Instagram“ nuotr.

Pongoko kaimelio, esančio Klatene, centrinėje Javos salos dalyje, gyventojai tvenkinyje anksčiau maudydavosi patys ir jame skalbdavosi savo drabužius, tačiau jau 2000-aisiais vandens telkinys tapo pernelyg smarkiai užterštas ir ilgą laiką buvo visiškai nenaudojamas.

Šiandien tas pats tvenkinys tapo didžiule traukos vieta gerų instagramo kadrų gaudytojams. „Umbul Ponggok“ vandens parkas pritraukia gausybę turistų, o kūrybingos tvenkinyje po vandeniu užfiksuotos nuotraukos ir vaizdo įrašai susilaukia didelio dėmesio internete.

Ir pinigų turistams tam daug išleisti nereikia – įėjimas į vandens parką kainuoja 0,95 euro centus, už 3,8 euro galima užsisakyti ir fotosesiją po vandeniu specialiais fotoaparatais bei norimais butaforiniais daiktais. Čia siūloma galimybė ir nardyti.

Fotosesija susidomėjusių parko lankytojų nuotraukos publikuojamos ir oficialioje vandens parko „Instagram“ paskyroje, kuri šiuo metu turi beveik 50 tūkst. sekėjų.

Lankytojai po vandeniu gali nusifotografuoti sėdėdami ant dviračio, motociklo, motorolerio, įsiamžinti prie televizoriaus ar palapinės, ir visa tai – spalvingų žuvelių apsupty.

2006 metais Junaedis Mulyono buvo išrinktas kaimelio valdytoju – būtent jis užterštame tvenkinyje ir įžvelgė verslo potencialą, užsibrėžė paversti jį turistų traukos centru.

Visų pirma į pagalbą jis pasitelkė Džokjakartos universiteto studentus – pasikvietė juos į kaimelį, kad šie sudokumentuotų ir aprašytų visas kaimelio problemas, jo išteklius ir galimus sprendimo būdus.

Remdamasis surinkta informacija, J.Mulyono pradėjo verslą ir paprašė visų kaimelio gyventojų investuoti.

„Pradžioje, žinoma, žmonės į tai reagavo ganėtinai skeptiškai, tačiau, kai pamatė, kaip po truputį vystosi tvenkinys, jie nuomonę pakeitė“, – J.Mulyono sakė „South China Morning Post“.

Po tam tikrų pradinių abejonių daugelis vietinių gyventojų sutiko ir dabar jiems priklauso apie 40 procentų vandens parko „Umbul Ponggok“ akcijų. Likusią dalį valdo kaimo valdžia.

Maždaug 430 iš 700 kaimelyje gyvenančių šeimų sutiko investuoti į verslą. Per pastaruosius 10 metų kiekviena šeima sulaukė savo pelno dalies.

Tvenkinys tvarkyti pradėtas 2011 metais – jis buvo išvalytas, iš dugno ištrauktos ir išvežtos samanos. J.Mulyono, kurio pomėgis yra žuvų auginimas, į tvenkinį prileido spalvingų koi žuvų.

Kaimo gyventojai vėliau prie tvenkinio įrengė staliukus, tualetus ir nedideles prekybvietes, kur prekiaujama žuvų maistu.

Nuo 2015 metų Pongoko kaimelyje naudojantis valdžios lėšomis buvo sutvarkytos viešosios erdvės – įkurta daugiau nedidelių tvenkinių, takelių ir geresnės kokybės kelių.

Kažkada kaimelis kentė didelį nepriteklių ir darbo trūkumą, tačiau dabar verslas klesti ir iš jo uždirba didžioji kaimelio gyventojų dalis.

Pongoko kaimelį Indonezijos vyriausybė netgi įtraukė į 10 būtiniausių aplankyti kaimų šalyje sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius