Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kalėdinio Zalcburgo magija – kodėl šis miestas ypatingas

Kantyti horizonto raštai, margaspalviai Mirabelės sodai, druskos spalvos pilis, V.A.Mocartas, šokoladiniai marcipano, pistacijų ir riešutų masės saldainiai bei tūkstančiai virš stogų pasiklydusių žvilgsnių. Nė nereikia klausti, koks tai miestas. Žinoma, Zalcburgas – vienas gražiausių miestų Austrijoje.
Zalcburgas žiemą
Zalcburgas žiemą / 123rf.com nuotr.

Zalcburgo kalėdinės mugės žinomos visame pasaulyje. Na ir kas? Jos gražios! Viliojančios! Kasmet tokios pat ir visgi kaskart – kitokios! Tai lyja, tai sninga, tai saulė, tai rūkas ir sunkūs debesys – oras neatskiriama nuotaikos dalis. Kaip ir cinamono, karšto vyno, skrudintų migdolų, kaštonų, keptų dešrelių, guliašo sriubos bei įvairių tradicinių taukuose virtų kepinių kvapas. Kalėdinės dekoracijos, žaisliukai eglutei, mielos smulkmenos dovanoms. Ir visko daug daug magiškam kalėdiniam jaukumui.

Šiemet Zalcburgo kalėdinės mugės prasidėjo lapkričio 22 dieną ir tęsis iki Šv.Kalėdų; kai kurios (Sternadvent mit Wintermarkt) iki Trijų Karalių – 2019 sausio 6 d.

Mes Zalcburge lankėmės pirmąjį kalėdinių mugių savaitgalį. Šiek tiek apniukusį ir lietingą. Maniau tarp iš dangaus krintančių lašų ir mugės namelių klajosim vieni vieninteliai. Nieko panašaus. Minios žmonių! Čia gi Zalcburgas, o ne koks pasaulio pamirštas kampelis.

Pirmiausia užklydom į Sternadvent kalėdinį turgelį. Šis įsikūręs tarp Getreidegasse ir Griesgasse gatvelių. Nors oras visai ne žiemiškas – čia mus pasitinka pirmoji kalėdinė pasaka. Viską apžiūrėję skliautuotu praėjimu tarp namų patenkame į istorinę Zalcburgo gatvę – Getreidegasse. Ši išpuošta, kaip ir visas miestas. Nors puošybos jai tikrai nereikia!

Getreidegasse garsi savo reklaminėmis iškabomis. Čia nedera skubėti, nes tikrai atsitrenksit į kokį galvą užvertusį žioplį. Arba koks galvą užvertęs žioplys atsitrenks į jus. Juk ne bet kur pamatysi „McDonald's“ restoranų tinklo simbolį laikomą alaus daryklos liūto. Ne bet kur.

D.Loher nuotr./Getreidegasse gatvė
D.Loher nuotr./Getreidegasse gatvė

Kalėdinės mugės kvapai lyg koks užmestas voratinklis vilioja senamiesčio širdies link. Ir Rezidencijos, ir Katedros aikštėse (Residenzplatz, Domplatz) šurmuliuoja mugės lankytojai. Nors vietoj romantikos tokiems turgeliams suteikiančių snaigių iš dangaus krenta lašai – žmonių čia tikrai netrūksta.

Na, jei jau esame čia, tai būtina užsukti į Zalcburgo katedrą. Tūkstančiai akių kasdien čia gėrisi puošniu, didingu, bet neperkrautu baroku. Zalcburgo meno festivalio (Salzburger Festspiele) metu katedros laiptai tampa viena iš svarbiausių scenų. Čia kasmet vaidinama pjesė Jedermann (Kiekvienas žmogus), tapusi Zalcburgo festivalio simboliu. Bet dabar ne vasara – dabar čia kvapni kalėdinė mugė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zalcburgas žiemą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zalcburgas žiemą

Tačiau miesto kalėdinių mugių žavesys čia nesibaigia. Zalcburge yra dar viena labai labai graži kalėdinė mugė. Ši įsikūrusi Helbruno rūmų (Schloss Hellbrunn) kieme ir parke. Man tai viena gražiausių kada nors matytų kalėdinių mugių. Didžiulės išpuoštos erdvės, tarp kurių išsibarstę (o ne sugrūsti vienas šalia kito) prekybiniai kioskeliai. Parke mistiškos šviesų instaliacijos ir rūke paskendęs didžiulis angelas.

123rf.com nuotr./Zalcburgas žiemą
123rf.com nuotr./Zalcburgas žiemą

Savaitgaliais šios mugės lankymas mokamas. Bilieto kaina 5 eurai. Tačiau tai tikrai nėra brangu, mat į kainą įskaičiuotas puodelis karšto vyno ar nealkoholinio punšo bei Zalcburgo zoologijos sodo lankymas. Nuo pirmadienio iki penktadienio mugės, o taip pat ir šalia esančio zoologijos sodo lankymas – nemokamas. Tad pirmyn į Zalcburgo Advento magiją!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius