Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas amerikiečius labiausiai šokiruoja Europoje

Europiečiai ir amerikiečiai dažnai pasaulyje priskiriami tiesiog „vakariečiams“. Net patys kartais pamirštame, kad juk Europos ir JAV kultūros – pakankamai skirtingos. Skiriasi ir gyvenimo būdas, nors pasaulis globalėja.
Turistė Slovėnijoje
Turistė Slovėnijoje / 123rf.com nuotr.

„Reddit“ platformoje net keliose diskusijose buvo klausta – amerikiečiai, kas jus labiausiai apstulbino Europoje? Kas buvo didžiausias kultūrinis šokas?

Pateikiame įdomiausius amerikiečių pastebėjimus:

Už viską reikia mokėti

„Supratau, kiek visko nemokamai mes gaunam JAV. Nemokami gėrimų pasipildymai, kiek nori pomidorų padažo greitojo maisto restoranuose, nemokamos higienos priemonės ir t. t. Europoje reikia mokėti už viską“, – Oburcuk.

Aštuonkojo medžioklė

„Kai buvau Peloponeso rytuose, mačiau vaikiną, kuris nuėjo tiltu, paleido tikrą trišakį į Egėjo jūrą ir ištraukė besirangantį aštuonkojį. Tada nuėjo per paplūdimį ir įdavė jį virtuvės šefui“.

Vida Press nuotr./Aštuonkojai
Vida Press nuotr./Aštuonkojai

Siestos prakeiksmas

„Ispanija: galvoju – gerai, dabar popietė, laikas sutvarkyti kelis reikalus. Man prireikė visos savaitės, kad suprasčiau, jog nuo 14 iki 17 val. visa šalis užsidaro“, – pepg.

Visi poliglotai

„Visi olandai, atrodo, kalba penkiomis kalbomis, bet tuo visai nesigiria, ir net sako, kad jų anglų kalba yra baisi“, – FLYBOY611.

Siaubas gatvėse

„Kai lankiausi Romoje, žmonės tiesiog žengia į gatvę, ir mašinos stoja. Aš iš Niujorko. Moku eiti per gatvę degant raudonam šviesoforo signalui, bet man vis tiek reikia perėjų ženklų! Gatvių perėjimai Romoje užėmė didžiąją dalį mano atostogų... Ir tie vairuotojai... Jie junta tavo baimę“, – IAmAn_Assassin.

123rf.com/Roma
123rf.com/Roma

Tolerancija ir atvirumas

„Amsterdame kartu su draugais užėjome į „McDonald's“ nusipirkti atsigerti. Mačiau jauną vaikiną su dredais, hiphopo ir rastafarų stilių maišalynės apranga – jis su padėklu ieškojo vietos atsisėsti perpildytame restorane. Ir štai kaip verslininkas atrodantis vyras patraukė savo padėklą, kad vaikis atsisėstų šalia jo. To NIEKADA nebūtų JAV“, – lispychicken.

Atstumai!

„Faktas, kad galėjau NUEITI visur, kur man reikėjo mieste Vokietijoje“, – Coredog.

Lėtas gyvenimas

„Tai, kaip sulėtėję viskas. Jeigu eini į kavinę, ten paprastai nebūna net kavos išsinešimui. Arba atsisėsk prie stalo, arba stovėdamas prie baro išgerk savo kavą lėtai. Vakarienės trunka valandas, ir prasideda žymiai vėliau nei čia. Mes visada išsiskirdavom kaip tie greitai einantys amerikiečiai, kai eidavom į klasę“, – Jules_You_Drink.

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.

Į futbolą žiūrima labai rimtai

„Kai pirkau bilietą į futbolo rungtynes Italijoje, man reikėjo pasakyti, kurią komandą palaikau, kad jie žinotų, kur galėčiau sėdėti. Tuomet per žaidimą žmonės padeginėjo kažkokius dalykus“, – groovychick.

Nedarbas sekmadieniais

„Viskas būna uždaryta sekmadieniais, nes sekmadienis yra šventas. Nebūtinai religine prasme, o ta, kad „mūsų laisvas laikas yra šventas“. Sekmadienį per Vokietijos kaimus vykau traukiniu, ir jie buvo pilni žmonių, kurie tiesiog leido laisvalaikį – vaikščiojo, leido aitvarus, lėktuvėlius, žvejojo ir pan.“, – norwaykiwi.

Alaus kainos

„Prahoje alus kainavo dvigubai pigiau nei vanduo“, – IAmA_Mr_BS.

123rf.com nuotr./Praha
123rf.com nuotr./Praha

Istorija, kuri europiečiams tokia įprasta

„Nustebino, kai pamačiau 2 tūkst. metų senumo romėnų kolonas tiesiog gulinčias kažkokio vyriškio kieme, ir jis paprasčiausiai aplink jas pjovė žolę, lyg jos būtų kažkoks senas kelmas“, – NoahsArcade84.

Vairavimo kultūra

„Italijoje iš esmės nėra susitarimo, koks atstumas turi būti paliktas tarp lekiančios mašinos ir bet kokios kliūties (įskaitant ir pėsčiuosius). Autobuso vairuotojas lakstys siauromis akmenimis grįstomis gatvėmis per kelis centimetrus nuo pastatytų automobilių, sienų, senovinių paminklų ar žaidžiančių vaikų“, – PullTheOtherOne.

Gandrai!

„Važiavome per Ispaniją, ir vienoje šalikelėje pamatėm MILŽINIŠKUS paukščių lizdus ant elektros stulpų. Jie buvo bent dvigubai didesni nei erelių lizdai, kuriuos esu matęs. Ir jų buvo tiek daug! Tuomet pamatėm šituos gigantiškus paukščius juose! Sustojome ir mėginome juos fotografuoti, bet niekas kitas nestojo. Mes įpratę, kad bent keli žmonės stabteltų pažiūrėti į erelius ar kitus paukščius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gandrai lizde
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gandrai lizde

Po kelių dienų kalbėjom su vokiečiu turiste, ir aš paminėjau paukščius... Manau, ji galvojo, kad mes juokaujam – kol neparodžiau nuotraukų. Tada ji pradėjo juoktis. „Gandrai. Tai yra gandrai. Kaip jūs to nežinot? Jie yra visur, ir tokia kasdienybė. Negi neturit gandrų Amerikoje?“ Na, ne... Ji atrodė pasimetusi. „Na, jei neturite gandrų, tai kas atneša vaikus pasakose vaikams?“ Gandrai. Ir tuomet supratau, kad pasakos apie gandrus yra gerokai įtikinamesnės, kai jie čia sukasi lizdus ant kiekvieno kamino, medžio ar kito aukšto objekto...“, – notwearingwords.

Aptarnavimo kultūra

„Sėdėjau bare Londone gerą valandą gerokai supykęs, kad niekas neprieina priimti mano užsakymo. Tada pastebėjau didelę kompaniją, kuri apsižiūrėjo, ko nori, ir nuėjo užsisakyti prie baro. Pasijutau kvailys, bet kartu ir palengvėjo, kad niekas mūsų iš tiesų neignoruoja“.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Aludė Londone
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Aludė Londone

Europiečiai tiek negeria

„Aš kanadietis, ir nors tai nedidelis dalykas, bet kas man labiausiai įstrigo – kiek mažai žmonės geria per dieną. Kanadoje visi nuolat geria, nešiojasi didelius vandens buteliukus, kavos išsinešimui puodelius, o greito maisto restoranuose gauna milžiniškas stiklines. Ten, Europoje, vargiai kas nešiojasi gėrimus, ir kai eini į restoraną, už kiekvieną stiklinę reikia mokėti atskirai... O jeigu daug kartų prašai vandens, jiems atrodo, kad tu keistuolis“, – CalgaryChris77.

Seni žmonės mieste naktimis

„Seni žmonės, esantys mieste po vidurnakčio. Net 3 val. nakties pilna senyvų žmonių. Studijavau Ispanijoje, ir mano 70-metė būsto šeimininkė grįždavo namo žymiai vėliau nei aš, ji nuolat eidavo į operą. Amerikiečių senoliai užsidaro savo namuose priemiesčiuose, kai sulaukia tam tikro amžiaus“, – pumpkin_pasties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius