Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas dabar belikę iš rūmų, kuriuos sovietai pastatė Taline 1980-ųjų olimpiadai

1980-ųjų liepos 20 dienos popietę Taline suskambėjo Olimpinis himnas ir buvo uždegta Olimpinė ugnis – Estijos sostinė tapo olimpiniu miestu. Čia vyko dalis Maskvos olimpiados programos, kurios Sovietų Sąjunga negalėjo rengti savo sostinėje. Ir svarbiausias šio įvykio akcentas buvo naujai pastatytas betoninis monstras – koncertų ir sporto rūmai „Linnahall“, kuriems dabar nostalgijos nejaučia net jų architektas. Kokia ateitis laukia šio sovietinio palikimo?
Kas dabar belikę iš rūmų, kuriuos sovietai pastatė Taline 1980-ųjų olimpiadai
Kas dabar belikę iš rūmų, kuriuos sovietai pastatė Taline 1980-ųjų olimpiadai / linnahall.ee/Postimees Grupp/Scanpix Baltics nuotr.

„Linnahall“ buvo pastatyti 1980-ųjų Maskvos olimpinėms žaidynėms, pastatas buvo pavadintas Lenino kultūros ir sporto rūmais. Maskvai reikėjo surasti vietą, kur rengti buriavimo varžybas, kadangi Sovietų sąjungos sostinė – giliai žemyne, toli nuo jūros. Užduotis buvo patikėta tuomet Tarybinės Estijos sostinei, nors Estijos vyriausybė tremtyje ir protestavo prieš planus rengti žaidynes okupuotoje teritorijoje.

Pagal estų architekto Raine Karpo projektą iškilo brutalizmo stiliaus kūrinys, kuriame tilpo 4,2 tūkst. žiūrovų, buvo didelė scena, kelios kavinės, net ledo čiuožykla.

Sovietų Sąjunga labai didžiavosi naujuoju statiniu, kuris buvo vienas vos iš kelių viešosios paskirties objektų, pastatytų ant jūros kranto. „Linnahall“ buvo apdovanota tarptautiniuose festivaliuose, gavo Sovietų Sąjungos apdovanojimą.

Čia koncertavo Sovietų Sąjungos žvaigždės, Estijos kūrėjai įrašinėjo savo albumus įrašų studijoje, veikė populiarūs barai, o byrant Sovietų Sąjungai naujosios partijos ir politiniai judėjimai rengė savo suvažiavimus.

Prieš olimpiadą buvo vykdoma ir daugiau grandiozinių projektų. Bet Lenino kultūros ir sporto rūmai tapo bene vieninteliu projektu, kuris pakankamai greitai nebebuvo naudojamas pagal paskirtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius