Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas ši neįprastai atrodanti vieta Rusijoje ir kodėl ji tokia brangi?

Tolimuosiuose Rusijos rytuose susiformavusi įdomi geologinė keistenybė. Aukštai iš dangaus atrodo, lyg ši vieta būtų po meteorito smūgio paliktas krateris. O gal senovinio ugnikalnio liekanos? Bet Kondioro masyvas iš tiesų yra intruzija.
Kondioro masyvas
Kondioro masyvas / NASA nuotr.
Temos: 2 Rusija Kelionės

Intruzija yra procesas, kai Žemės gelmėse susikristalizuoja magma ir virsta uolienomis. Intruzijos proceso metu susidaręs geologinis kūnas dar vadinamas plutonu – pagal Romėnų pomirtinio pasaulio dievą Plutoną.

Šiuo atveju Rusijoje, Kondioro masyve, uolienos per milijardą metų suformavo kone idealų uolėtą ratą. Kietesni už kitas šioje vietose esančias uolienas, masyvo plutonai lėtai lėtai kilo per Žemės plutą ir dabar yra gerai matomi Žemės paviršiuje.

Iš maždaug 8 km skersmens masyvo išteka šaltinis, kurį maitina sniego tirpsmo vanduo.

Netolo Ochotsko jūros esanti intruzija yra svarbus platinos šaltinis. Rusija čia yra įrengusi masyvias platinos kasyklas, per metus iškasama apie 4 tonas šio brangaus metalo.

Kondioro masyve randama ir aukso, kartais – net ir auksu padengtų platinos kristalų. Lyg pačios gamtos natūralių geologinių papuošalų.

Šiame masyve randama net ir ypatingo mineralo, kuris egzistuoja tik čia – konderito (vario, platinos, rodžio, švino ir sieros mišinio).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius