Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachijoje – ir dešimtys lietuviškų vietų

Kazachija – šalis, į kurią turistų iš Lietuvos vis daugėja. Kazachijoje apsilankė tinklapio „Gabalėliai Lietuvos“, aprašančio lietuviškas vietas užsienyje, komanda.
Lietuviškų patiekalų restoranas Karagandoje
Lietuviškų patiekalų restoranas Karagandoje / „Gabalėliai Lietuvos“ nuotr.

Čia jie ne tik aplankė lietuvių tremties vietas, lietuviams pastatytus paminklus, tačiau ir nufotografavo bei aprašė juos tinklapio straipsnyje taip, kad juos galėtų atrasti į Kazachiją keliaujantys lietuviai.

Pasak tinklapio „Gabalėliai Lietuvos“ savininko Augustino Žemaičio, „norintiems aplankyti lietuvių tremties vietas Kazachija – geriausia šalis. Nereikia vizų, tremties vietos ir paminklai arti didmiesčių, o dar ir tiesioginiai skrydžiai. Be to, Kazachijos valdžia tų baisumų neslepia, įkurti gulagų muziejai, veikia memorialai“.

Kazachijos duomenimis, į šią šalį iš Lietuvos ištremta apie 80 000, o tai reiškia, jog kas penktas tremtinys buvo išsiųstas ne į Sibirą, tačiau į Kazachiją.

„Gabalėliai Lietuvos“ nuotr./Memorialiai lietuviams, ištremtiems į Kazachstaną
„Gabalėliai Lietuvos“ nuotr./Memorialiai lietuviams, ištremtiems į Kazachstaną

Po 1990 m. Kazachiją lankantys tremtiniai ir jų palikuonys ėmė statyti buvusių gulagų vietose paminklus. Iš viso monumentų lietuviams Kazachijoje – net devyni. Daugiausiai lietuviškų vietų – Karagandos regione, tačiau jų yra ir sostinėje Astanoje bei jos apylinkėse, Balchašo mieste.

Pasak Augustino Žemaičio, didžiausias netikėtumas buvo atrasti, kad toje šalyje jau gimę tremtinių palikuonys ir toliau kuria naujas lietuviškas vietas. Karagandoje prieš kelerius metus duris atvėrė naujas lietuviškos virtuvės restoranas, lietuvių muziejėlis, šiemet – lietuvių ekspozicija Tautų muziejuje. O pirmąją Karagandos bažnyčią sovietmečiu įkūrė lietuvis kunigas – ją puošia yra dvi lietuviškos atminimo lentos. Istorija, kaip jis 1977 m. sugebėjo išrūpinti Maskvos leidimą atidaryti bažnyčią, tiesiog neįtikėtina.

„Gabalėliai Lietuvos“ ekspedicija – jau antra per pastaruosius dvejus metus, skirta atrasti ir sužymėti lietuviškas vietas Kazachijoje. 2017 m. tokią ekspedicija surengė ir dr. Linas Kvizikevičius, 2018 m. planuojantis misiją tęsti: tremties vietas fotografuoti iš oro su dronu. Jis pasakojo:

„Nors įvairios ekspedicijos į lietuvių tremties vietas vyksta nuo pat nepriklausomybės, daugelis jų apsiribodavo vietų aplankymu, aptvarkymu. Kartais būdavo statomi paminklai, bet jų vietos niekur neužfiksuojamos, internete nerandamos. Gerai, kad tai keičiasi, daugiau lietuvių ir ne tik jų galės tas vietas aplankyti ir suprasti jų prasmę bei poreikį jas išsaugoti“.

„Gabalėliai Lietuvos“ komanda 2017 m. rudenį vykdė projektą „Tikslas – Amerika“, kurio metu sukurtas interaktyvus lietuviškų vietų JAV žemėlapis.

„Gabalėliai Lietuvos“ nuotr./„Gabalėliai Lietuvos“ ekspedicijos nariai Augustinas Žemaitis, Aistė Žemaitienė ir tremtinių palikuonis, Lietuvos garbės konsulas Vitalijus Tvarionas
„Gabalėliai Lietuvos“ nuotr./„Gabalėliai Lietuvos“ ekspedicijos nariai Augustinas Žemaitis, Aistė Žemaitienė ir tremtinių palikuonis, Lietuvos garbės konsulas Vitalijus Tvarionas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius