Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Keliautojas Mantas Bertulis: „Viskas prasideda nuo kišenės, kurioje yra lėktuvo bilietas“

Jam – tik 25, bet jo sąskaitoje jau kone dvigubai daugiau nei paties amžius aplankytų šalių, tarp kurių – nesuskaičiuojama galybė kilometrų ir jokiais matais nepasveriamų įspūdžių. Žinomas populiarių projektų ir išskirtinių idėjų autorius Mantas Bertulis nežada sustoti: „būtent nauji ir dar nematyti horizontai mane motyvuoja vis susikrauti kuprinę ir išvykti ieškoti naujų tolių“.
M.Bertulio kelionė
Mantas Bertulis / Asm.archyvo nuotr.

Nuo amerikietiškų imtynių link pasaulio tyrinėjimo

Šiandien Mantas gali valandų valandas kalbėti apie keliones ir dalintis jose patirtais įspūdžiais bei sukaupta patirtimi. Vis dėlto apie tolimus kraštus M.Bertulis vaikystėje nesvajojo: „norėjau tapti arba krepšininku, arba amerikietiškų imtynių čempionu, kadangi labai domėjausi tiek viena, tiek kita sporto šaka. Tačiau akivaizdžiai fiziniai duomenys nebuvo mano pusėje, todėl teko šių siekių atsisakyti“.

Dabar Mantas save apibūdina per daug nerūpestingu, bet įdomių idėjų turinčiu pasaulio tyrinėtoju, kurio keliautojo stažas prasidėjo studijuojant pirmame kurse: „su draugais peržiūrėjau daug pašėlusių vaizdo įrašų apie laisvai ir nepriklausomai keliaujančius žmones. Tai mane įkvėpė nusipirkti kelionės bilietą į vieną pusę iš Vilniaus į Romą. Kelionę prisimenu kaip ištrauką iš filmo apie laukinius vakarus: miegojome palapinėse, kurias statydavome pačiame Romos centriniame parke, keliavome autostopu“.

Mantas sako, kad kelionės yra puikus būdas praturtinti savo pasaulėžiūrą, plėsti akiratį: „man patinka tos nepažintos erdvės, kuriose atsiduri kiekvieną kartą keliaudamas. Tai visada tave priverčia įjungti loginį mąstymą, šaltą protą, leidžia pamiršti Lietuvoje paliktas problemas, rūpesčius, darbus. Taip pat atsiveria daug naujos kultūros pažinimo pojūčių, tokių, kaip maisto ragavimas, bendravimas užsienio kalba, įgūdžių lavinimas, žinių bagažo pildymas, savarankiškumo ugdymas bei kiti įdomūs dalykai, kurie augina tave kaip asmenybę“.

Man patinka tos nepažintos erdvės, kuriose atsiduri kiekvieną kartą keliaudamas.

Asm. arch./Mantas Bertulis Kaune
Asm. arch./Mantas Bertulis Kaune

Keliauti ES – paprasta ir saugu

Turėdamas gausią kelionių patirtį, M.Bertulis sako, kad Europos Sąjungos šalyse jis jaučiasi saugesnis, leidžia sau eksperimentuoti, kartoti internete matytus drąsius kelionių pavyzdžius. Nors būnant už Lietuvos ribų dar neteko išbandyti jokių sveikatos įstaigų, tačiau nemokamą būtinąją medicinos pagalbą užtikrinanti Europos sveikatos draudimo kortelė leidžia jaustis ramiau.

„Streso dėl atšaukto ar vėluojančio skrydžio nesu patyręs, bet ir nesijaudinu, juk ES užtikrinamos keleivių teisės – atšaukus skrydį gaučiau kompensaciją arba man būtų pasiūlyta keliauti kitu maršrutu. O tai juk dar vienas nuotykis!“, - sako Mantas.

Pasak Manto, net ir kelionės už Europos ribų ES piliečiams nėra sudėtingos, jis teigia visur pastebėdavęs, kad į europiečius dažniausiai žiūrima su pagarba. „Vienas dalykas yra vienareikšmiškai akivaizdus - ES piliečiai turi didžiausią laisvę keliauti po pasaulį, - sako Mantas. - Jiems vizas gauti dažniausiai yra vieni niekai, daug kur jų net nereikia arba įmanoma jas gauti atskridus tiesiai į oro uostą. Vykdamas į tolimesnes šalis labiausiai džiaugiuosi sutaupytu laiku dėl lengvatų muitinėse ir saugumo patikrose. Man, kaip ES piliečiui, nereikia tikrinti bagažo ar dokumentų tiek, kiek Artimųjų Rytų ar Pietų Amerikos gyventojams. Tai šia prasme aš labai džiaugiuosi, kad gimiau Europoje“.

Vienas dalykas yra vienareikšmiškai akivaizdus - ES piliečiai turi didžiausią laisvę keliauti po pasaulį.

Keliones supaprastina ir skaitmeninės technologijos

Pasak M.Bertulio, puikiai išvystytos technologijos padeda mėgautis kelionėmis senajame žemyne. „Geriausia, kas galėjo atsitikti Europai, tai suvienodintos tarifų kainos, - sako Mantas. - Dabar net sunku įsivaizduoti, kad paskambinti iš Lisabonos į Lietuvą kažkada būdavo didžiausia prabanga. Šiandien nebeliko jokio skirtumo, kurioje Europos vietoje tu esi“.

Mantas pasakoja, kad dėl išvystyto nemokamo wi-fi ryšio nebekyla keblumų ir rezervuoti viešbutį bet kuriame Europos mieste, jei nebuvai to padaręs dar būdamas namie. „Anksčiau reikdavo ieškoti nemokamo interneto taškų, o dabar jų tikrai daugiau, tai supaprastina visą kelionės organizavimą ir įgyvendinimą“, - sako keliautojas. Mantas ir pats jau kurį laiką nakvynės ieško tik tą pačią dieną, kai žino, kuriame mieste norės apsistoti. „Nukrito didelė savęs suvaržymo naštą. Seniau turėdavai laikytis tikslaus plano, jeigu viską (bilietus, nakvynę ir pan.) buvai iš karto nusipirkęs. Dabar atsirado daugiau laisvės. Tiek dėl viešbučių, tiek dėl mašinų nuomos, tiek dėl kitų kokių paslaugų. Žinoma, vienu klausimu niekas nepasikeitė - dar nei viena šalis negali prilygti Lietuvai interneto greičiu. Tuo mes tikrai galime didžiuotis“, - sako M.Bertulis.

Asm. arch./Mantas Bertulis
Asm. arch./Mantas Bertulis

Kelionės – asmenybės mokykla

Manto nuomone, kelionės „augina“ žmogų kaip asmenybę. „Akivaizdžiai galima matyti koreliaciją tarp keliautojo patirties ir jo intelekto lygio, - sako M.Bertulis. - Kelionės duoda ir suvokimą apie tavo keliamų problemų beprasmiškumą, nes tik keliaudamas pamatai, koks pasaulis yra didelis, kiek jame visko daug ir kokios mažos yra tavo problemos, lyginant su kitų. Tai labai padeda neapsikrauti dalykais, kuriais ir nereikėtų apsikrauti. Jei trumpai – kelionės yra maistas žmogaus sielai ir smegenims“.

Pats Mantas neslepia, kad nuotykių kelionėse buvo daug, todėl išskirti vieną būtų sunku. Vis dėlto vienas epizodas keliautojai įsimintinas iki šiol. „Šri Lankoje man labai įstrigo viena užrašyta mintis ant baro langinės banglentininkų miestelyje: "Jeigu skubi, ateik rytoj". Paprasta pamoka – kelionėse nelėk kaip išdegęs akis, nebandyk visko pamatyti, tiesiog mėgaukis ir įspūdžiai savaime tave aplankys“, - sako M.Bertulis.

Kelionėse nelėk kaip išdegęs akis, nebandyk visko pamatyti, tiesiog mėgaukis ir įspūdžiai savaime tave aplankys.

Dar niekada už Lietuvos ribų neišvykusiam jaunam žmogui Mantas siūlo nieko nesibaiminti ir nesukti galvos dėl begalės kylančių klausimų. „Būsiu baisiai banalus - pirmiausiai reikėtų nusipirkti lėktuvo bilietą ir tada jau pradėti galvoti, ką čia dabar darysiu. Viskas prasideda nuo kišenės, kurioje yra lėktuvo bilietas. Siūlyčiau pradžiai rinktis Europą. Ji tikrai saugi, lengva, pritaikyta turistams, - sako Mantas. - Tik išvykus iš namų ateis suvokimas apie mus supančius stereotipus ir kaip greitai jie griūna. Visai kaip domino kaladėlės. Net ir keliauti vienam yra daug saugiau, nei galvoja daugelis, ypač jūsų tėvai. Pasaulis nėra toks nesaugus, kokį jį piešia visa žiniasklaida. „Jis liūdnas, bet gražus“, kaip pasakytų maestro Vladas Bagdonas“.

Vienas pasas – begalės galimybių

Jaunimo reikalų departamento vadovas Jonas Laniauskas sako, kad jaunam žmogui keliauti ir pamatyti skirtingu kraštus – naudinga ir reikšminga patirtis. „Kuo daugiau pamatai, tuo lengviau priimti sprendimus dėl savo profesinės ateities, gyvenamosios vietos, saviraiškos ir pan.“, - sako J.Laniauskas. Jo teigimu, jaunų žmonių, keliaujančių po užsienį, srautai didėja.

SADM nuotr./Jonas Laniauskas
SADM nuotr./Jonas Laniauskas

„Turime pripažinti, kad mobilumas būnant ES sudėtyje yra tikrai aukšto lygio. Kelionių Europos Sąjungos erdvėje nevaržo vizos, be to prieinamos skrydžių ar kitų susisiekimo priemonių bilietų kainos“, - sako J.Laniauskas. – Jaunimas gali naudotis daugybės programų galimybėmis, pavyzdžiui, norintys pasižvalgyti po Europą nemokamai keliaujant traukiniu, gali dalyvauti iniciatyvoje „DiscoverEU“. Aš asmeniškai labai rekomenduoju pabandyti išvykimą „su turiniu“, t. y., pasinaudoti tokiomis programomis, kaip Erasmus+ ar Europos solidarumo korpusas. Kad ir ką pasirinksite, grįšite sukaupę naujos patirties ir įgiję naudingų įgūdžių“.

ES piliečiai keliauja be suvaržymų

Šiemet visoje Europos sąjungoje pradėta kampanija „EUandME jaunus žmones ragina atkreipti dėmesį į plačias galimybes, kurias jiems suteikia ES piliečio pasas.

Kad ir kurioje pasaulio vietoje asmuo atsidurtų, jo ES pilietybė reiškia, jog paramos jis sulauks greitai ir be didelių rūpesčių. Pavyzdžiui, jeigu jo šalies ambasados ar konsulato ten, kur keliautojas yra, nebus, pagalbos galima kreiptis į bet kurios kitos ES šalies ambasadą (per metus net 7 mln. ES piliečių būna šalyse, kuriose nėra jo valstybės atstovybės, manoma, kad 2020 m. šis skaičius pasieks 10 mln.).

53 proc. europiečių kelionių ir apgyvendinimo paslaugas bei bilietus perka internetu. ES taisyklės apsaugo piliečio teises, jei kelionė vėluoja arba yra atšaukiama. Iš esmės nesvarbu, kaip nuspręstumėte keliauti – lėktuvu, traukiniu, laivu ar autobusu. Visada turit teisę į sąžiningą elgesį – kompensaciją, nuostolių atlyginimą, kelionės nukėlimą vėlesniam laikui arba nakvynę viešbutyje.

ES taisyklės apsaugo piliečio teises, jei kelionė vėluoja arba yra atšaukiama.

Tik 0,15 nepataisomai sugadinto lėktuvo milijonui skrydžių – dėl tokių skaičių Europa yra viena iš saugiausių skrydžių vietų pasaulyje.

Dabar, vykdamas atostogauti arba keliaudamas darbo reikalais į užsienį, asmuo telefonu gali naudotis bet kurioje ES vietoje, o papildomai už tai mokėti nereikia. Nenuostabu, kad mobiliojo interneto ryšio naudojimas keliaujant ES išaugo penkis kartus nuo tada, kai panaikintos tarptinklinio ryšio kainos.

#EUandME

Norėtum praplėsti savo akiratį? Pirmyn! ES ir tu tapsite puikia komanda. Daugiau informacijos #EUANDME

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius