-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė į Balkanų širdį: 10 dienų, 8 valstybės, 5 100 km ir nesuskaičiuojami įspūdžiai

Didžiausią pažintinių kelionių privalumą žino visi – galimybė pamatyti tiek, kiek pats vargu ar suplanuotum, aplankyti tiek objektų, kiek pats gal nesugalvotum. Kitaip tariant, išnaudoti laiką maksimaliai. Pažintines keliones veikiausiai galima skirstyti į lengvesnes ir sunkesnes. Vienų tempas lėtesnis, daugiau poilsio, kitos skirtos tikriems pažinimo entuziastams, ištroškusiems pamatyti kuo daugiau. Intensyvus, tačiau be proto turiningas Balkanų turas – būtent pastariesiems.
Jaukumu kvepiantis Kotoras
Jaukumu kvepiantis Kotoras / 123rf.com nuotr.

8 valstybės ir 5 100 km

Kelionių organizatoriai lietuviams siūlo labai platų pažintinių kelionių spektrą – nuo išvykos vienai dienai į vieną šalį ar savaitgalio kelionės aplankant kelias iki daugiau nei savaitę trunkančios išvykos aplankant net 8 valstybes.

Pasinerti į pažinimo įspūdžius galima pasirenkant kelionę ir lėktuvu, ir autobusu. Pirmasis variantas parankus norintiems didesnio patogumo, taupantiems laiką ar užsibrėžusiems tikslą savaitei nulėkti kur toliau, pavyzdžiui, iki Kanados. Tačiau tie, kurie užsibrėžia aplankyti kuo daugiau skirtingų šalių ir patirti kuo įvairesnių emocijų, ypač keliaudami po Europą, renkasi autobusą.

15min.lt infografikas/Balkanų turas
15min.lt infografikas/Balkanų turas

Tai suteikia galimybę keliaujant ne tik pro autobuso langą „susipažinti“ su viena ar kita šalimi, bet ir užsukti į žymiausius lankytinus objektus, paslampinėti garsiausių miestų gatvelėmis, jei tenka nakvoti – pajusti naktinę miestelių dvasią. O to – tikrai užtenka norint bent šiek tiek suprasti šalies dvasią, gyvenimą.

Viena intensyviausių lietuviams siūlomų pažintinių kelionių – 10 dienų išvyka į Balkanų sūkurį. Šios kelionės metu įveikiama daugiau nei 5 100 km, aplankomos net 8 valstybės, apsistojama 9 viešbučiuose ir susipažįstama kone su pusė šimto lankytinų objektų. Prieš planuojant šią kelionę, ar verta, savęs klausti nereikia, jei ką ir reikia – įvertinti jėgas, o jomis neabejojant – tiesiog krautis lagaminą.

Įspūdingasis Belgradas

Prasidėjus kelionei į Balkanus, autobusu pajudėsite Lenkijos sienos link. Pirmąją dieną pro langą vieni Lenkijos miesteliai keis kitus, išlipsite pasižvalgyti ir judėsite Slovakijos, Zvolenų apylinkių link. Nedideliame miestelyje, kurį puošia didinga istorinė pilis, laukia pirmoji nakvynė.

Įspūdžių grandinė prasideda nuo antrosios dienos ryto. Vos papusryčiavus autobusas juda Vengrijos kryptimi. Į Segedą, dar gražiau vadinamą „Saulės miestu“. Pasiekus Kupolo aikštę susilaikyti nuo fotografavimo bus sunku, ji dydžiu prilygsta net Šv. Morkaus aikštei, tačiau tai – dar ne viskas, ką žada Saulės miestas – neoromaninio stiliaus katedra nepaliks abejingų. Tačiau labai užsibūti čia neplanuojama, mat laukia vienas pirmųjų pagrindinių tikslų – Belgradas.

Jam skirta kur kas daugiau laiko – geras pusdienis, čia suplanuota ir nakvynė. Belgradas iš tiesų nepaprastas miestas, o lankytinų objektų jame – kur kas daugiau nei per dieną galima apeiti pėstute. Būtent todėl atvykus ir susiruošus siūloma šokti į ekskursijos autobusą. Pažintis su dažnu miestu, kaip ir su šiuo, prasideda nuo Rotušės. Būdamas čia supranti, kad prasidėjo labai maloni pažintis.

123rf.com nuotr./Įspūdingasis Belgradas
123rf.com nuotr./Įspūdingasis Belgradas

Aplankyti suplanuota ir Parlamento rūmus, didingą arkivyskupo Šv. Savos cerkvę, Kalemegdano parką su tikrai unikalia Belgrado tvirtove. Pavakarieniavus numatytas laisvas laikas – kas nori, renkasi poilsį, kam įspūdžių dar negana, – naktinį Belgradą. Pasivaikščioti jaukiomis gatvelėmis ar aplankyti daugelio rekomenduojamą Knez Mihailova alėją – tikrai ne prasta mintis.

Ostrogo vienuolynas

Dar nespėjus išblėsti Belgrado skoniui jau judėsite Juodkalnijos link. Pro langą vieną nuostabų reginį keis kitas – ežerai, pievos, kalnai. Vingiuotais keliais nusukus nuo pagrindinio kelio ir sukorus 13 km, turistų laukia atgaiva sielai – bene labiausiai lankoma Balkanų vieta. Šio regiono pasididžiavimas – dar veikiantis ir 900 m aukštyje įsitaisęs Ostrogo vienuolynas.

Būdamas pačiame viršuje akimirką pasimeti, kur žiūrėti – ar į įspūdingą uoloje įspraustą statinį ar į kvapą gniaužiantį nuo kalnų atsiveriantį vaizdą. Pasigrožėjus reginiu, pamačius Šv. Vasilijaus relikvijas, kelionė tęsiama toliau. Artimiausio tikslo „kodas“ visai kitas – romantiškas kurortas prie Adrijos jūros, vakarienė ir ramus pasivaikščiojimas pajūriu. O gal – trumpas ištrūkimas į kurorto centrą?

123rf.com nuotr./Ostrogo vienuolynas
123rf.com nuotr./Ostrogo vienuolynas

Įpusėjus kelionę, pasirinkimas pagal skonį. Tie, kas poilsio neskubėjo – turi puikią dieną pasimėgauti poilsiu prie jūros, o nepasotinami pažinimo ir ekskursijų – į Dubrovniką. Atplėšę akis ir nepramiegoję – tikrai nesigaili. Atvykus į vieną gražiausių Adrijos jūros skalaujamų miestų – pirmu taikymu dažnas turistas traukia populiariosios 2 km besidriekiančios gynybinės sienos link. Prasieiti ja – tikrai verta.

Iš vienos pusės atsiveria unikalus senamiestis, iš kitos – Adrijos grožis. Regis, slampinėti Dubrovniko gatvelėmis galėtum ištisas dienas, tačiau vakarop autobusas jau juda į pranciškonų vienuolyną. Šio sustojimo akcentas ne tik jis, čia randama ir viena iš trijų seniausių vaistinių Europoje. Grįžtant į kurortą, jau galvojama apie kitą dieną, kurios scenarijai irgi du.

Gal į Albaniją?

Praleidusiems Dubrovniką įspūdžių žada kita diena, tačiau norint dar ilgiau pasilepinti kurorte – galima ir tai. O aktyviesiems, kuriems ilsėtis nėra kada, tai – dar viena puiki išvyka. Tik papusryčiavus pajudama Albanijos link. Aišku, kur kitur jei ne į sostinę – Tiraną. Svarbiausios miesto grožybės išsidėsčiusios šalia pagrindinės Skanderbėjaus aikštės. Taigi ekskursija po Albanijos sostinę – nevarginanti, bet itin turininga.

123rf.com nuotr./Škoderis
123rf.com nuotr./Škoderis

Tirana – ne vienintelis šios dienos akcentas. Vėliau vykstama į vieną seniausių Europos miestų – Škoderį. Negana to, kad pastarasis unikalus savo architektūra, dar ir įsikūręs prie didžiausio Balkanuose ežero tokiu pat pavadinimu – Škoderio.

Adrijos stebuklas – Kotoras

Ar vykti į žymųjį Kotorą – vėlgi kiekvieno keliautojo pasirinkimas. Derinti, ką aplanko, o ką keičia į kurorto malonumus, renkasi kiekvienas pats. Tačiau Kotoras viena iš tų vietų, kurios keisti į nieką nereikėtų. Nepaprasto grožio miestą 1979 metais sukrėtė itin didelis žemės drebėjimas, buvo sunaikinta daugiau kaip pusantro tūkstančio objektų. Tačiau dabar pastarasis atstatytas, įtrauktas į UNESCO sąrašą, o jaukiomis pakrantės gatvelėmis slampinėjantys turistai net nenutuokia, kad dalis to, ką mato, buvo sulyginta su žeme.

Žavėtis Kotoro jaukumu ir autentiškumu iš tiesų galima kiekviename žingsnyje. Miestas turi unikalią dvasią, atrodo čia sustoja laikas. Vis dėlto, švaistyti laiko tiesiog stoviniuojant neverta. Bevaikščiojant senamiesčio gatvėmis užsukama į svarbiausius Kotoro taškus – Šv. Trifonijaus soborą, Laikrodžio bokštą, Šv. Luko bažnyčią, kunigaikščių rūmus ir Napoleono teatrą. Nors palikti Kotorą sunku, šį kartą atsisveikinti su miestu lengviau. Kitą dieną siūloma pažvelgti į jį kitu kampu, pasirinkus kruizą po Kotoro įlanką.

Iš vandens atsiveria ne tik pasakiški minėto miestelio vaizdai, bet ir akiai neįprasta gamta. Laivu praplaukiama pro Perasto miestelį ir visą jo krantinę. Vienas iš turo akcentų – Kataro įlankos perlas subtilaus grožio Šv. Jurgio sala.

Šurmuliuojantis Sarajevas

8-oji kelionės diena kupina kultūrinio užtaiso. Bosnijos ir Hercegovinos sostinė turistus apipila įvairiausiomis gėrybėmis su kaupu. Miestas, kuriame susitinka Vakarų ir Rytų kultūros, kuriame glaudžiasi tiek mečetės, tiek sinagogos, tiek stačiatikių, tiek katalikų bažnyčios. Kuriame rasi ir jaukių bei ramių kavinių, ir šurmuliuojantį, beprotiškai gyvą turgų Baščaršiją.

123rf.com nuotr./Sarajevas
123rf.com nuotr./Sarajevas

Pasivaikščiojus tiltais per Milijacos upę ir pasigrožėję pakrantėmis nusėtais raudonstogiais namukais, judama į autobusą. Ji pajuda Kroatijos link. Po nakvynės ir pusryčių Dakove pakeliui namo užsukama į Sentendrės miestelį Vengrijoje. Jį aplenkti iš tiesų būtų nuodėmė. Siauros, vingiuotos, asimetriškos gatvės, lėkštėmis nusėtos namukų sienos, marcipanų parduotuvės – tai paskutiniai įsimintinos kelionės įspūdžiai. Netrukus vėl bus kertama Lenkijos siena. Tada – žvilgsnis pro langą, užfiksuotų akimirkų fotoaparate peržiūros arba, pasirenkamas dažniausiai, ramus snaudimas autobuse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius