Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionės grįžta į mūsų gyvenimus

Nors Vyriausybė rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į užsienį, tačiau šalies kelionių organizatorių pasiūlyti tiesioginiai skrydžiai turistų mėgstamomis kryptimis vilioja pabėgti nuo griežto karantino ir žiemos ten, kur šilta, šviečia saulė, mažiau ribojimų ir mažesnė rizika susirgti.
Viešbutis Egipte
Viešbutis Egipte / 123rf.com nuotr.

„Jau matyti šviesa tunelio gale. Kelionės sugrįžta į mūsų gyvenimus. Sausį kelionių pardavimai buvo didžiausi per visą laikotarpį nuo praėjusio pavasario“, – pasidžiaugė kelionių organizatoriaus ir agentūros „Kelionių akademija“ Klaipėdos skyriaus atstovė Gintarė Razumienė.

Anot pašnekovės, antrasis karantinas turizmo sektoriui nebuvo toks sudėtingas kaip pirmasis. „Per pirmąjį karantiną buvo daugiau baimės, nežinomybės ir visiškas sustojimas. Per antrąjį karantiną – kiek kitaip. Žmonės, kurie turi pinigų, rinkosi keliones į tolimus šiltus kraštus, į tas šalis, kurios įsileidžia turistus. Šiuo metu rekomenduojame keliauti į Maldyvus, Meksiką, Dominikos Respubliką, Dubajų, Zanzibarą, Tenerifę, Egiptą“, – vardijo G.Razumienė.

Žiemos atradimas – Maldyvai

Kelionių paieškos internete analizė, pasak specialistės, rodo, kad daugiausia žmonių pastaruoju metu domėjosi kelionėmis į Maldyvus.

„Maldyvai visada buvo romantiška, svajonių kryptis, turinti savo vertę ir kainą. Dėl pandemijos kelionių kaina į Maldyvus tikrai nekrito, aukštą lygį išlaikantys viešbučiai išlaikė ir savo kainą. Manome, kad išaugusį kelionių į Maldyvus populiarumą labiausiai lėmė reklama.

Žinomas kelionių organizatorius Makalius (Rimvydas Širvinskas) šiemet mėnesiui apsigyveno Maldyvuose ir ėmė kelti iš ten viliojančias nuotraukas, paskui jį – ir kiti vadinamieji influenceriai Jų įtaką labai pajutome. Vis dėlto svarbiausiu kriterijumi, renkantis kelionę šiuo metu, yra saugumas, šalių reikalavimai turistams.

Visi norintieji keliauti privalo prieš pat kelionę pasidaryti COVID-19 testą, kuris turi būti neigiamas, užpildyti NVSC anketas, grįžę karantinuotis“, – svarbiausius reikalavimus vardijo G.Razumienė ir pridūrė, kad taisyklės kinta kiekvieną dieną, tad svarstantieji apie kelionę būtinai turi sekti informaciją, kuri pateikiama apie kiekvieną šalį Užsienio reikalų ministerijos, Sveikatos apsaugos ministerijos svetainėse, Europos ligų prevencijos ir kontrolės, Vilniaus oro uosto puslapiuose.

Kelionės tampa prieinamos

Nors gyvenimas per pastaruosius metus tapo itin nestabilus ir keliavimo taisyklės keitėsi, tačiau įprotis planuoti atostogas iš anksto, pasak pašnekovės, išliko.

„Vasaros kelionių pardavimai jau startavo. Tradiciškai metų pradžioje juos labai paskatina kelionių organizatorių skelbiamos akcijos. „Tez tour“ sausį paskelbė kelionių mugę, kurios metu taikomos žemesnės kainos, ir Lietuvos keliautojai prisipirko vasaros kelionių į populiariausius Graikijos, Turkijos kurortus.

123rf.com nuotr./Kelionė
123rf.com nuotr./Kelionė

Lanksčios kelionių datos ir krypties keitimo sąlygos dabar leidžia žmonėms drąsiai rizikuoti ir svajoti apie atostogas. Žinoma, pasitaiko klientų, kurie reikalauja jau dabar pasakyti, kokia bus keliavimo tvarka, ar reikės kaukių ir panašiai, tačiau to dabar niekas negali pasakyti“, – kalbėjo G.Razumienė.

Geriausios Lietuvos kelionių organizatorių naujienos, pasak G.Razumienės, – nuo vasario 5-osios siūlomi kelionių paketai su tiesioginiais skrydžiais į Tenerifę, nuo vasario 12-osios – į Jungtinius Arabų Emyratus, nuo vasario 20-osios – į Egiptą, nuo kovo 11-osios – į Maldyvus.

„Dėl pandemijos susisiekimas tapo sudėtingesnis. Kol nebuvo tiesioginių skrydžių iš Vilniaus, keliautojai rinkosi sudėtingesnius skrydžius su persėdimais, kelionių paketus iš Varšuvos. Atsiradus tiesioginiams skrydžiams iš Vilniaus, kelionės tampa dar labiau prieinamos“, – akcentavo pašnekovė.

Taisyklės aiškios

„Tez tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė antrino, kad kelionių sektorius išgyvena sunkiausią visos veiklos periodą, tačiau skiepai įžiebė viltį atsigauti.

„Praėjusiais metais veiklos beveik nevykdėme, negavome ir pajamų. Labai tikimės, jog jau šiais metais COVID-19 plitimą padės suvaldyti skiepai, todėl ruošiamės turizmo sektoriaus atsigavimui. Jaučiame daugiau stabilumo ir ramybės. Mes tai siejame su bendrųjų keliavimo bei svečiavimosi užsienyje taisyklių nusistovėjimu beveik visoje Europoje. Dabar, kad ir kur keliautum, taisyklės yra aiškios – reikia pasidaryti testą ir gauti neigiamą atsakymą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso testas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso testas

Elementarieji saugumo reikalavimai taip pat daugeliui jau tapo savaime suprantamu dalyku: kaukės, rankų plovimas, saugaus atstumo laikymasis. Kai aiškiai žinome, kaip keliauti ir kaip elgtis nuvykus, tai ir kelionės tampa ramesnės, komfortiškesnės. Tikimės, kad visuotinė vakcinacija prisidės prie padėties gerinimo globaliu mastu. Visgi virusas niekur nedings taip greitai, kaip norėtume, todėl tiesiog mokomės su juo ir gyventi, ir keliauti – žinoma, taip saugiai, kaip tik įmanoma“, – kalbėjo I.Aukštuolytė.

Atsigavimo laukia vasarą

Pasak „Tez Tour“ atstovės, kelionių organizatorius palengva atnaujina kai kurias skrydžių programas ir ruošiasi intensyviam vasaros kelionių startui, tačiau nesitiki pasiekti prieškrizinio lygio.

„Ši situacija yra iššūkis verslui – šiuo metu sulėtinti savo veiklą, išsaugoti darbo vietas, o po kurio laiko – ir vėl būti pasiruošusiam aptarnauti sugrįžtančius poilsiautojų srautus.

Kelionės jau yra virtusios mūsų gyvenimo būdu, žmonėms ištverti užsidarius namie, nepakeičiant aplinkos – itin sunku, todėl manome, jog vasaros sezonas bus intensyvus.

Jau esame suplanavę ir vykdome aktyvius pardavimus populiariausiomis kryptimis: į Turkiją, Ispaniją, Graikiją, Kiprą, Italiją, Bulgariją, Egiptą, Gruziją, Portugaliją.

123rf.com nuotr./Poilsis Turkijoje
123rf.com nuotr./Poilsis Turkijoje

Keliautojai dėl vasaros kelionių nusiteikę gerokai pozityviau. Daugėja tiek COVID-19 persirgusių, tiek ir paskiepytų žmonių, tad kelionės planuojamos ir rezervuojamos gan drąsiai. Tai matome ir iš pardavimų – vasaros atostogas planuojančiųjų aktyvumas yra gana didelis. Žmonės kelionių labai išsiilgę, ypač – į šiltuosius kraštus“, – sakė I.Aukštuolytė.

„Tez Tour“ nuo vasario 5 dienos į Tenerifės salą keliautojus iš Vilniaus skraidina vieną kartą per savaitę, penktadieniais. Kelionės paketas savaitei į Tenerifę, į kurį įeina skrydis, pervežimai ir apgyvendinimas, vienam asmeniui kainuoja apie 700 eurų.

„Su moksleivių žiemos atostogomis sutampančiomis datomis kelionių į Tenerifę padvigubinome, tačiau jau penktadienį laisvų vietų į artimiausius skrydžius nebuvo. Labai jaučiasi, kad žmonės išsiilgo kelionių, atostogų užsienio kurortuose. Taip pat yra keliautojų, kurie, išvykę atostogų savaitei, jas pageidauja pratęsti ilgesniam periodui“, – pasakojo „Tez tour“ atstovė.

Į Egiptą „Tez tour“ keliautojus iš Lietuvos skraidins nuo kovo 4 d. Planuojami trys skrydžiai per savaitę: ketvirtadieniais ir šeštadieniais į Hurgadą, sekmadieniais – į Šarm aš Šeichą. Balandį kelionių organizatorius planuoja atnaujinti keliones į Kiprą, Turkiją.

Egiptas pasiruošęs

Nuo vasario mėnesio skrydžius populiariausiomis žiemos sezono kryptimis atnaujinusio kelionių organizatoriaus „Novaturas“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė taip pat tikisi, kad šiais metais turizmo sektorius palaipsniui grįš į įprastą veiklos režimą.

„Žinoma, dar kažkiek užtruks, kol galėsime vykdyti planingą veiklą, mes vis dar gyvename karantino sąlygomis, bet esame pasiruošę palaipsniui grįžti į tvaraus atsigavimo fazę. Baltijos šalyse esame pirmieji, atnaujinę skrydžius į Egipto kurortus. Esame suplanavę dviejų skrydžių per savaitę programas į Hurgados ir Šarm aš Šeicho kurortus.

123RF.com nuotr./Egiptas
123RF.com nuotr./Egiptas

Turizmo sektoriaus generuojamos pajamos itin reikšmingos Egipto valstybei, todėl šalis ėmėsi visų reikalingų priemonių, kad užtikrintų saugias kurortų lankytojų atostogas.

Egipto vyriausybė, kaip ir kitų šalių, į kurias vykdome skrydžius, yra įsipareigojusi užtikrinti medicininę priežiūrą, jei atostogų metu keliautojai užsikrėstų virusu ir susirgtų, viešbučiai laikosi griežtų saugumo ir higienos protokolų. Iki sezono pabaigos viza į šios šalies kurortus yra nemokama.

Keliaujantiesiems į Egiptą galioja tokios pat taisyklės, kaip ir skrendantiesiems į kitas šalis: prieš išskrendant visi keliautojai turi būti užpildę visuomenės sveikatos formą, kurią reikės pateikti atvykus. Taip pat privaloma ne anksčiau nei 72 val. iki skrydžio į šalį~(būtina įvertinti laiko skirtumą) atlikti~COVID-19 testą ir gauti neigiamą tyrimo rezultatą patvirtinantį sertifikatą. Egipte privaloma veido kaukės dėvėti tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse, laikytis saugaus atstumo, skatinama, jei tik galima, atsiskaityti kortelėmis. Bagažas, prieš patekdamas į viešbutį, yra dezinfekuojamas, viešbučio svečiams pamatuojama temperatūra ir t. t.“, – keliavimo į Egiptą taisykles dėstė pašnekovė.

Be jau vykstančių skrydžių į Tenerifę, suplanuotų skrydžių į Egiptą, vasario mėnesį lėktuvai „Novaturo“ klientus skraidins į Jungtinius Arabų Emyratus, o nuo kovo mėnesio ir į tolimuosius Maldyvus.

„Įpusėjus pavasariui, keliautojams planuojame pasiūlyti atostogauti Turkijos, Graikijos, Bulgarijos ir kitų populiarių krypčių kurortuose. Galbūt daugeliui keliautojų tai nėra naujos kryptys, bet po metų užsidarymo jos tikrai džiugina.

Turime gerų žinių ir egzotiškų kraštų entuziastams. Daugiau tolimųjų kraštų keliautojams iš visų Baltijos šalių atsivers jau šiais metais. Prasidėjus vasarai Baltijos šalių keliautojams pasiūlysime ilsėtis Balyje ir Seišeliuose, o paskutiniais metų mėnesiais esame suplanavę atostogų pasiūlymų Mauricijaus ir Kubos kurortuose“, – anonsavo D.Zapkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius