Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kelionių kryptys „2 in 1“, arba Kalnai ir jūra vienų atostogų metu

Vieniems geriausios atostogos prie jūros, kitiems – kalnuose. Dažnai ir šeimoje diskutuojama, ką pasirinkti. O jei norisi ir jūros, ir kalnų, yra galimybė mėgautis abiem! Kalnufanai.lt išskyrė penkias žmonėms labiausiai patinkančias atostogų vietas Europoje, kur jūra plauna kalnams kojas. Kalnus rinkome ne pagal aukštį, o pagal džiaugsmą, kurį mums sukėlė buvimas juose.
Žydroji pakrantė
Žydroji pakrantė / Kalnų fanai nuotr.

Amalfi pakrantė, Italija

Nors šio regiono aukščiausia Faito viršūnė siekia vos 1131 m, tačiau panoramos čia – užburiančios. Vienas gražiausių takų – Positano miestelyje „Dievų kelias“, kuris veda į dangų, o jūros žydrumas susilieja su debesų mėliu. Pabaigos taškas gaivinantis – Positano paplūdimyje, kur lengvai nuplaunamas nuovargis.

Ne mažiau viliojančios ir Kaprio salos panoramos. Kapris daug kam asocijuojasi su mase turistų. Tačiau rudenį čia jų ženkliai mažiau, o atsisakius keltuvo į Solaro kalną ir pasikliaujant kojomis, žmonių sutiksite nedaug, gal net pavyks pabūti tik su gamta ir savimi. O ir sunkiai pasiektas tikslas labiau džiugina, ar ne?

Kalnų fanai nuotr./Amalfis
Kalnų fanai nuotr./Amalfis

Gran Kanarija, Ispanija

Gran Kanarijoje tiek daug „viskas įskaičiuota“ viešbučių, kviečiančių leisti laiką uždaroje teritorijoje, jog žmonėms kartais sunku įsivaizduoti, kad ši sala puikiai tinka ir aktyviems keliautojams. Pietinė pusė – poilsiui, šiaurinė – tyrinėjimui.

„Gran Kanarijoje vyksta prestižinės kalnų bėgimo varžybos „Transgrancanaria“ ir mums pasisekė, jog prieš keletą metų jų dalyvis, vėliau tapęs ir antros vietos laimėtoju, Vaidas Žlabys, vykęs ten joms ruoštis, pasikvietė ir mus.

Kalnų fanai nuotr./Atsigaivinimas Gran Kanarijos kalnuose
Kalnų fanai nuotr./Atsigaivinimas Gran Kanarijos kalnuose

Nujudėjome daugiau nei 100 kilometrų ir išsirinkome savo pačius pačiausius taškus“ – pasakoja kalnų fanė Marija Pipiraitė-Grumbinė.

Ieškantiems gražiausių takų į kalnus nuo jūros, reikia važiuoti į Agaete miestelį. Aišku, kaip kalnų vėjo gaudytojų atostogos be aukščiausio salos taško – Pico de las Nieves. Beje, Pietinėje dalyje šalia jūros yra unikalūs smėlio kalnai – didžiosios Maspalomas kopos.

Kalnų fanai nuotr./Gran Kanarija
Kalnų fanai nuotr./Gran Kanarija

Žydroji pakrantė, Prancūzija

Nica, Kanai, Monakas – dažnam asocijuojasi su prabangiomis atostogomis, restoranais, pirkiniais, kazino. Tačiau Žydroji pakrantė gali pasiūlyti kur kas daugiau. Tarp viso to – ir kalnus.

Cote d‘Azur Alpėse didžiausią įspūdį paliko kaimeliai, dažniausiai įsikūrę ant kalvos: mene paskendęs Saint Paul do Vence, Nyčės keliu pasiekiamas Eze. O Gourdon tituluojamas tarp gražiausių ne tik šioje pakrantėje, bet ir visoje Prancūzijoje. Mougins kaimukas pamaitins ir akis, ir pilvą. Čia net keletas „mišelininių“ restoranų.

Pavyzdžiui, iš pajūrio miestelio St.Raphael galite ir be automobilio kilti į Esterel kalnus. Čia yra ne tik pėsčiųjų, bet ir MTB dviračių trasos. O jei gyvenate kitame Žydrosios pakrantės kurorte, keliauti tarp miestelių patogu traukiniais.

Beje, jei jau esate Cote d‘Azur, jokiu būdu nepraleiskite Verdono tarpeklio. Galima ne tik pasivaikščioti, bet ir paplaukioti baidarėmis. „Mes tarpeklį apibėgome. Tačiau ar spėsite apeiti per vieną dieną – reikia patiems įsivertinti savo jėgas. Beje, tai – ir alpinistų pamėgta vieta. O šalia – dar du dėmesio verti nuostabūs kaimeliai Castellane ir Moustiers-Saintie-Marie. Mes vakarienei pasirinkome pastarąjį“, – patirtimi dalinasi komanda.

Kalnų fanai nuotr./Verdono tarpeklis
Kalnų fanai nuotr./Verdono tarpeklis

Maljorka, Ispanija

Kai pirmą kartą keliavom Maljorkoje, buvome šokiruoti britų ir vokiečių jaunimo baubimo ir siautimo. Tačiau jei Magalufo ir Arenalio kurortus iš atostogų plano ištrinsite, Maljorka puikiai tinka judėtojams ir kalnų fanams.

Ieškote labai gero paplūdimio ir galimybės lengvai pasiekti kalnus? Rekomenduojame Plaja de Muro paplūdimį. O mes šįkart gyvenome netoli Port Andratx, taip pat labai patogioje vietoje svaigintis kalnais.

Aukščiausia Tramuntanos kalnų Maljorkoje viršukalnė – Puig Major 1436 m. Tačiau 1000 metrų ir daugiau siekiančių viršūnių šiaurinėje pusėje nuo Pollenca iki Andratx – sočiai. Tarp kalnų įsispraudę autentiški ir labai jaukūs kaimeliai: Valdemossa, Soller, Deia, Esporles. Į pietinę salos dalį verta nuvykti aplankyti sostinę Palmą ir jos katedrą.

Kalnų fanai nuotr./Maljorka
Kalnų fanai nuotr./Maljorka

Juodkalnija

Juodkalnijos plotas – vos šeštadalis Lietuvos. „Tokia mažytė, o tokia turtinga“ – tokios mintys kyla vienu žvilgsniu apimant ir kalnus, ir jūrą, ir senovinę pilį ar vienuolyną.

Pusė šalies išraižyta serpantinais ir siekia daugiau nei 1000 metrų. Aukščiausia Bobotov Kuk viršūnė – 2523 m, o ant Lovčeno kalno ( 1749 m) pastatytas aukščiausias planetoje mauzoliejus.

Kalnų fanai nuotr./Kotoras, Juodkalnija
Kalnų fanai nuotr./Kotoras, Juodkalnija

UNESCO Pasaulio gamtos paveldo sąraše esantį Žaliąjį Taros kanjoną bei Kotoro įlanką įtraukiame prie „būtina aplankyti“ sąrašo. Kotoras žavi savo istorija, architektūra, o aktyviausius kviečiame daugiau nei tūkstančiu laiptelių pakilti į Šv.Jono griuvėsius ir pažvelgti į Kotorą maždaug iš 370 m aukščio.

Beje, nuo Juodkalnijos – vienas gražiausių Kroatijos miestų Dubrovnikas vos už 90 kilometrų. Ir čia nuo kalno galima grožėtis raudonų stogų taku iki jūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius