Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kelionių mados 2020-aisiais: nuo ruonių gimimo stebėjimo iki karščiu alsuojančių ugnikalnių

Šiais laikais nukeliauti į kitą pasaulio kraštą gali vis daugiau žmonių. Skrydžių kainos nebegąsdina, keliautojai darosi vis drąsesni ir norintys keliauti taip, kaip dar niekas to nedarė. „National Geographic“ sudarė 25 šalių sąrašą, kurias būtina išvysti ir su kokia kultūra susipažinti 2020-aisiais metais. Taip kad griebkite kuprines ir pirmyn!
Ant uolos besiilsintis Ruonis
Ant uolos besiilsintis Ruonis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Guidžou provincija, Kinija

Apsilankykite laiko nepaliestuose kaimuose. Guidžou provincija yra viena labiausiai izoliuotų ir mažiausiai ištirtų vietų.

Pietvakarių Guidžou iš skurdaus kalnuoto regiono šiuo metu tampa greitai augančiu technologijų centru. Iki tol ši provincija daugiausia garsėjo dėl nepaliesto kraštovaizdžio, o dabar – ir dėl inovacijų. Čia technologijų bendrovėms, tokioms kaip „Apple“, „Huawei“ suteikiamos sąlygos laikyti savo serverius.

Didžiųjų bendrovių įsikūrimas apskritai palengvino prieigą prie provincijos, prie čia gyvenančių etninių mažumų grupių. Iš arti galima stebėti lėtą kaimo žmonių gyvenimą, kurie kaip jie užsiima ūkio darbais ir puoselėja senas tekstilės tradicijas, kurių ištakų reikia ieškoti dar VI amžiuje – tokias kaip verpimas, siuvinėjimas, batika.

123RF.com nuotr./Guidžou provincija
123RF.com nuotr./Guidžou provincija

Tohoku regionas, Japonija

Mažiau nei už trijų valandų traukiniu nuo Tokijo, kuris šiemet taps namais vasaros olimpiadai, Tohoku regionas galėtų laimėti aukso medalį už tai, kad yra mažiausiai žinoma kelionių vieta. Čia gausu nepaliestų miškų, tarpeklių, kraterinių ežerų, tūkstančių metų senumo šventyklų, šventovių bei vietinių festivalių. Į šį regioną atvyksta mažiau nei 2 procentai tarptautinių keliautojų.

Tohoku galima leistis beveik į tūkstančio kilometrų taką nuo Aomorio iki Fukušimos. Pastarasis miestas po 2011-ųjų cunamio buvo visiškai suniokotas, tačiau dabar šis naujai atidarytas kelias tapo Fukušimos atgimimo simboliu.

Ką veikti čia turės ir slidininkai – Tohoku regione garsėja dėl gausiai čia iškrentančio sniego.

Nacionalinis mėlynasis takas, Vengrija

Nacionalinis mėlynasis takas Vengrijoje yra mažai žinomas, tačiau būtinas aplankyti ilgų nuotolių žygiavimo mėgėjams. Jis tęsiasi apie 1100 km nuo Austrijos vakarų sienos iki šiaurės rytų, netoli Slovakijos.

Beje, tai yra dalis daugiau nei 10 tūkst. km besitęsiančio Europos ilgojo maršruto pėsčiųjų tako E4, kuris prasideda Ispanijoje ir baigiasi Kipre, su persikėlimu keltais.

Telčas, Čekija

Ne veltui Telčas kartais vadinamas Čekijos Florencija. Puošnią italų renesanso architektūrą saugantis miestas yra per vidury tarp Prahos ir Vienos, viduramžiais buvo tapęs populiariu prekybos keliu. Telčas įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, turi pastelinių spalvų senamiestį ir įspūdingų plytinių pastatų.

123RF.com nuotr./Telčas
123RF.com nuotr./Telčas

Magdalenos salos, Kanada

Ledo pasaulis ir grendlandiniai ruoniai, priklausantys nuo jo. Vaikštant ant ledo lengva pamiršti, kad po tavimi yra vandenynas. Šis užšalęs pasaulis atrodo stebuklingai: neįtikėtinai mėlynas dangus, ryški saulė atsispindinti nuo sniego, kaip violončelė vibruojantis vėjas ir labai daug baltos spalvos.

Čia įsikūręs ir ruonių darželis, suaugę ruoniai migruoja į šią vietą iš Arkties, patinai ieško sau poros, o nėščios patelės ieško tinkamo ledo gimdymui. Grenlandiniai ruoniai yra rūšis, kuriai būtinas stabilus ledas tam, kad išgyventų jų jaunikliai. Jie Magdalenos salose gimsta vasarį-–kovą.

Mostaras, Bosnija ir Hercegovina

2020-aisiais Bosnija ir Hercegocina mini 25 metų sukaktį, kai gyvena taikoje. Per Bosnijos karą (1992–1995) iš dalies sugriautas Mostaras vis dar turi paliktų praeities randų. Nepraleiskite progos apkeliauti kartu ir pačius Balkanus.

Velsas, Didžioji Britanija

Trys nauji suplanuoti nacionaliniai turistiniai maršrutai, vadinami Verslo keliu, geriausiai atskleidžia visą kraštą. Juos supa pilys, jūra ir kalnai, visi nuotykiai jūsų laukia lauke.

Žygiuokite kalnais, kur alpinizmas bus derinamas su šokimais nuo uolų, mėgaukitės paviršiniu nardymu.

123RF.com nuotr./Velsas
123RF.com nuotr./Velsas

Abu Simbeli, Egiptas

Po 2011-ųjų Arabų pavasario revoliucijos, turizmas Egipte atgimsta. Prie Sudano sienos esantis Abu Simbelis garsėja šventyklomis uolose.

123RF.com nuotr./Abu Simbelis
123RF.com nuotr./Abu Simbelis

Kochi fortas, Indija

Į seniausią Europos gyvenvietę Indijoje vis dažniau atkreipiamas dėmesys kaip į naują meno centrą. Nuo 1500 metų olandai, britai ir portugalai varžėsi dėl uosto valdymo. Susiplakusios kultūros ir pavertė miestą tokiu išskirtiniu.

Nuo 2012 metų čia kasmet po keturis mėnesius vyksta didžiausia šiuolaikinio indiško meno bienalė „Kochi-Muziris Biennale“.

Zakumos nacionalinis parkas, Čadas

Tai – sparčiai besiplečiantys Afrikos dramblių namai. Dabar ten jų yra apie 600, o iki 2024 metų parke turėtų būti apie tūkstantis dramblių.

Šis parkas nepatenka į safario radarus – Čadas apskritai yra viena mažiausiai lankomų pasaulio šalių. Tačiau būtent tai ir leidžia nacionaliniam parkui taip sėkmingai dirbti

Anksčiau dėl brakonierių parkas buvo lyg karo zona, žuvo 90 proc. laukinių dramblių, tačiau padedant Europos Sąjungai, parkas vėl stojasi ant kojų. Čia taip pat galima sutikti daugiau nei 10 tūkst. buivolų, tūkstantį žirafų, įvairiausių rūšių paukščių, leopardų.

123RF.com nuotr./Čadas
123RF.com nuotr./Čadas

Filadelfija, Pensilvanija

Ryškios freskos ir blizgantys metalo dirbiniai, daugiaspalvės mozaikos ir kaleidoskopinės šviesų instaliacijos, garažuose meną kuriantys menininkai. Detroitas, Klivlandas, Sinsinatis – atgimstantys postindustriniai amerikietiški miestai, buriantys jėgas ir auginantys naują kartą. Filadelfija yra tarsi apgadintas juodasis žirgas su auksine širdimi – kas gi gali atsispirti „Rokio Bolboa“ prisiminimams – „the eye of the tiger“. Po truputį miestas tampa išradingų kūrėjų centru – pilnas smulkių verslų, meno ir mados vietų.

Puebla, Meksika

Ketvirtas pagal dydį Meksikos miestas yra baroko architektūros tvirtovė. Jis dar nėra tapęs užsienio turistų traukos centru, todėl čia galima pajusti autentišką meksikiečių gyvenimą ir UNESCO saugomą kultūrą.

Kalahario dykuma, Pietų Afrika

„Hai Kalahari Heritage“ parkas yra laikomas viena tamsiausių pasaulio vietų, kurioje atsiveria neįtikėtinai žvaigždėtas dangus. Ištisus metus čia būna stabili temperatūra, maža drėgmė, jokios šviesos, garso, debesų leidžia be trukdžių stebėti dangų.

123RF.com nuotr./Kalahario dykuma
123RF.com nuotr./Kalahario dykuma

Didysis kanjonas, Arizona

Nuo tada, kai Didysis kanjonas buvo paskelbtas nacionaliniu parku, 2019-aisiais jam sukako šimtas metų. Visą laiką jis stebina būrius lankytojų didžiuliu mastu ir kvapą gniaužiančia geologija. Patyrę keliautojai ypač mėgsta Nankoweap taką. Visi vaizdai yra tiesiog nepamirštami tiek nuo viršaus, tiek nuo Kolorado upės.

Maldyvai

1987 metais Maldyvai buvo pirmoji tauta, pabrėžusi Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje reikiamybę spręsti klimato pokyčius.

Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos duomenimis, didžioji dalis Maldyvų, kuri yra žemiausia šalis pasaulyje ir kurios teritoriją sudaro 99 proc. vanduo, gali išnykti dėl kylančio jūros lygio – tam įtaką daro globalinis atšilimas.

UNESCO rezervatai padeda apsaugoti trapius koralinius rifus, kurie palaiko didžiulę koralų, žuvų, paukščių, vėžlių ir bangininių ryklių įvairovę.

Paskubėkite apsilankyti, kol dar nevėlu.

Shutterstock nuotr./Maldyvai
Shutterstock nuotr./Maldyvai

Tasmanija, Australija

Tasmanija šiuo metu laikoma viena greičiausiai augančių Australijos turizmo vietų. Žavesio jai teikia tai, kad vieta atoki, supama nepaliestos gamtos grožio. Čia auga 2000 metų skaičiuojantys medžiai, gyvena Tasmanijos „tigrai“ – nors sakoma, kad jie išnykę, vietiniai tikina jų matę.

Astūrija, Ispanija

Autonominis Ispanijos regionas, įsikūręs Biskajos pakrantėje. Tankiai augantys medžiai driekiasi kalvų šlaitais, regioną supa laukinės pelkės, įstabūs paplūdimiai.

„Niekur kitur Ispanijoje nerasite tiek skonių ir įvairovės tokiame mažame plote. Astūrija – kaip visa šalis“, – sako vienas skrydžių Barselonoje vadovų.

Vienuose miestuose rasite įdomius muziejus, kituose – nacionalinius parkus, dar kitur – paplūdimius. Viskas, ko reikia, vienoje vietoje.

Giobekli Tepė, Turkija

Archeologinė vietovė Turkijos pietryčiuose, Giobekli Tepė – laikoma seniausia pasaulyje šventykla. Jos radiniai siekia 11 tūkst. metų, tačiau kasinėjimai prasidėjo tik 1995-aisiais. Čia atrasti piešiniai perrašė istoriją, kaip prasidėjo pirmosios civilizacijos.

Medosos provincija, Argentina

Pirmosios vyninės Argentinoje atsirado būtent Andų papėdėje įkurtoje Mendosos provincijoje – ne veltui ji vadinama viena iš pasaulinių vynų sostinių.

Čia įspūdingai atrodo kalnuose besidriekantys vynuogynai, ne ką mažesnį įspūdį teiks ir skoniai. Daug saulės, sausas klimatas ir didelis aukštis – kai kurie vynuogynai įsikūrę 1,2 km aukštyje.

123RF.com nuotr./Mendosos provincija
123RF.com nuotr./Mendosos provincija

Kamčiatkos kraštas, Rusija

Kamčiatka vadinama pasaulio pakraščiu, į kurį žmonės traukia dėl ypatingos gamtos.

Čia galima išvysti stulbinančius ledkalnius, čia kliuksi purvo katilai, geizeriuose garuoja ežerai, karštosios versmės. Galima pasivaikščioti ugnikalnių pakraščiais, užuodžiant sierą, išvysti neršiančių lašišų minias, pasisekus – net ir mešką.

123RF.com nuotr./Kamčatka
123RF.com nuotr./Kamčatka

Gvatemala

Gvatemala yra vieta pasinėrimui į majų kultūrą. Atogrąžų miškai, juodo smėlio paplūdimiai, nacionaliniai parkai, vis dar gyvenantys majų palikuonys su išskirtine kultūra ir istoriniu palikimu.

Parma, Italija

Jau pats pavadinimas diktuoja – tai bus gastronominė kelionė. Parma pasauliui dovanoja vadinamąjį „sūrio karalių“ – parmigiano-reggiano, Giuseppe Verdi ir tapytoją Correggio. Čia gaminamas ir Parmos kumpis, Modenos balzaminis actas ir putojantys Lambrusco vynai.

El Hiero sala, Ispanija

Tai mažiausia ir jauniausia sala Kanarų regione, kuri garsėja saulės ir smėlio kurortais. Nuo vešlių pievų iki uolėtų pakrančių ir mėnulį primenančio reljefo. Pėsčiųjų takais galima pereiti visą salą, kai kurie iš jų veda į įspūdingus Atlanto vandenyno vaizdus.

123RF.com nuotr./El Hiero sala
123RF.com nuotr./El Hiero sala

Belovežo giria, Lenkija, Baltarusija

Tai didžiausias Europos reliktinių lygumų miškas, įtrauktas į UNESCO paveldą. Miškas mena Lietuvos Didžiosios Kunigaikštytės laikus – čia didikai anksčiau medžiodavo. Voljeruose gyvena stumbrai, elniai, šernai ir kiti gyvūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius