Kelios priežastys įsimylėti Jonijos mažylę – Kerkyrą (Korfu)

Skraidinti poilsiautojus tiesiogiai į Korfu Lietuvos kelionių organizatoriai pradėjo prieš gerus metus, tačiau lietuviai jau spėjo pamilti nedidukę, 600 kv.m ploto nesiekiančią, Jonijos jūros graikų salą. Mažoje Kerkyroje sutelpa tiek, kiek sunku įsivaizduoti. Kalnai, paplūdimiai, smėlis, vynuogynai, alyvmedžiai ir neaprėpiama žaluma. Senieji žvejybos miesteliai, didinga architektūra, jaukūs maži ir modernūs nauji kurortai. Visko saikingai, po truputį.
Korfu
Korfu / 123rf.com

Graikijos Havajai

Vos 64 km ilgio, o plačiausioje vietoje 32 kilometrus besiekianti Korfu turi daug epitetų – „Graikijos Havajai“, „Jonijos perlas“, „Romantikų rojus“, „Keliautojų svajonė“ ir pan. Kad ir kokie būtų skirtingi jos apibūdinimai, visi jie – teisingi, mat Kerkyra – kupina kontrastų.

Trumpą pažintį su Korfu, veikiausiai, reikėtų būtų pradėti nuo gamtos. Neaukšti ir tankiai miškais nusėti kalnai Kertyrą nudaržo intensyvia ir akiai itin patrauklia žalia spalva. Vos nusileidus oro uoste ir pajudės viešbučio link galima įsitikinti, kad šią salą malonu stebėti net pro autobuso langą. Raižytos, statesnės ir plokštesnes, daugiau ar mažiau „įsirėžusios“ į jūrą – viena įlankėlė keičia kitą. O daugelyje jų net iš tolo matyti didesnis ar mažesnis smėliuko ruožas. Atokūs, didelis ir maži, prieinami, o kartais galimi tik pasigrožėti iš tolo, laukiniai ir jau žmogui prijaukinti – Korfu paplūdimiai.

123rf.com nuotr./Korfu
123rf.com nuotr./Korfu

Kalnai, uolos ir įspūdingos įlankos – šio regiono vizitinė kortelė, tačiau Kerkyra čia turi savo akcentą. Alyvmedžiais, vynuogynais ir ryškiaspalve augmenija, atrodo, nusėtas kiekvienas salos kampelis. Nors atrodo, kad tokioje mažoje salytėje, net nėra kur įsibėgėti keliauti, tačiau sustoti ir apsižvalgyti norisi bene kas kilometrą.

Nuo Peritijos kaimelio kaimelio iki Albanijos

Vienas didžiausių turistų traukos centrų Korfu saloje – Angelokastro pilis. Įspūdinga tvirtovė įsitaisiusi salos šiaurės vakaruose, ant pačios uolos viršukalnės. Nuo 609 metrų aukščio uolos atsiveria nepakartojamas reginys – matyti kalnų apgaubtas Kerkyros miestas. Ypač verta tiek iš sausumo, tiek iš jūros pusės į tai pasižvalgyti sutemus.

Norint prisiliesti prie Korfu istorijos, šaknų, reikėtų nepraleisti progos aplankyti seniausią salos gyvenvietę – Peritija. Vienas įspudingiausių pastarosios akcentų – pačių gyventojų rankomis kadaise pastatyti namukai, kurių dabar suskaičiuojama apie 130. Gyvenvietės atmosfera – nepakartojama. Dar matomi griuvėsiai kalba apie nelengvus laikus, minėti rankų darbų namukai – apie ryžtą, darbą ir užsispyrimą, renovuotoji dalis jau kalba apie ateitį, o nuo 400 m. atsiveriantis vaizdas į Pantokrato kalną, turbūt, apie amžiną gamtos grožį.

123rf.com nuotr./Peritija
123rf.com nuotr./Peritija

Žengus vieną žingsnį, prašosi ir antras. Aplankius Peritiją, susipažinti derėtų ir su lankomiausia Korfu salos pilimi – Palaio Frourio. Kadaise į šį vandens apsuptą stebuklą pateikti buvo galima tik per pakeliamą medinį tiltą, sulaukus šeimininkų malonės. Tačiau situacija pasikeitė salą užvaldžius britams, pastarieji nutiesė kelią į pilį ir sujungę ją su sala. Čia galima pasivaikščioti po išlikusius tunelius, pasižvalgyti po kalėjimą, ir, aišku, nukulniuoti iki viršūnėje esančios apžvalgos aikštelės. Nuo kurios Kerkyra – kaip ant delno.

Iš Korfu salos taip pat organizuojamos ekskursijos į unikaliąją Meteorą. Jei tik yra galimybių aplankyti šią vietą, abejonių kilti neturi. Meteora – tai vienas įspūdingiausių Graikijos vienuolynų kompleksų, pastatytas ant natūralių smiltainio uolų stulpų.

Žiūrint iš tolo atrodo, kad vienuolynai tiesiog kabo 300 m aukštyje. Be to, pats pavadinimas „Meteora“, graikų kalba ir reiškia „kabantis ore“. Kadaise šioje vietoje plytėjo net 23 vienuolynai, iki šių dienų išliko šeši, tačiau jie – vis dar veikiantys.

123rf.com nuotr./Meteora
123rf.com nuotr./Meteora

Nors sala vargu ar gali atsibosti, norintiems ko nors pikantiškesnio ir įdomesnio, kitokio tipo įspūdžiai – pasiekiami ranka. Iš Korfu į dar daugelio neatrastą Albaniją – vos valanda kelio. O nušauti du zuikius vienu šūviu – bepoilsiaujant susipažinti su keliomis šalimis, neabejotinai verta.

Ištroškusiems vandens pramogų

Graikijos salos yra itin pamėgtos ir vandens pramogų aistruolių. Korfu šiuo klausimu tikrai nėra išimtis. Rinktis šią kryptį drąsiai gali tiek norintys išbandyti nardymą pirmąjį kartą, tiek jau gerokai susipažinę su šia pramoga.

Vienu didžiausiu privalumų nardymo mėgėjai įvardina užburiantį Korfu povandeninį pasaulį, kuriuo susipažinti ir kuriuo pasigrožėti leidžia itin skaidrus vanduo. Dalis turistų Graikijos salas, kaip vienas geriausių vietų nardymui, įvardina ne tik dėl puikių sąlygų, bet ir dėl palyginti su kitomis šalimis gero kainos ir kokybės santykio.

Tiesa, Korfu turi ką pasiūlyti ir kiek kitokio profilio vandens pramogų mėgėjams. Tai – net 70000 kv.m apimantis „Aqualand“, kuriame turistai ras pačių įvairiausių vandens atrakcionų – nuo įprastų vandens kalnelių iki ekstremalių „kamikadzės“ ar laisvo kritimo į vandenį atrakcionų.

Nuo nepaprasto jaukumo iki prabangos

Svarstantiems, kur apsistoti Korfu saloje – tikras galvos skausmas. Ne todėl, kad nebūtų kur, o todėl, kad puikių pasirinkimų – tikrai ne vienas.

Lengviausia apsispręsti tiksliai žinant savo prioritetus. Norima tik poilsio, jo ir architektūros kąsnelio, šurmulio ar tiesiog ramybės. Vienas iš pasiūlymų, galbūt labiau tiems, kam įdomu ir pažinti, Korfu salos sostinė – tokiu pat pavadinimu kaip ir pati sala.

123rf.com nuotr./Korfu
123rf.com nuotr./Korfu

Vakarai joje tikrai neprailgs. Vaikščioti po daugybę architektūros stilių apjungusias, Romos laikų, venecijiečių, britų ir prancūzų, net tik dvasią, bet pėdsakus išlaikiusias gatveles galima ištisas valandas. Prisėsti jaukioje kavinukėje, pasigrožėti jūra ir kalnai horizonte, paskanauti jūros gerybių – visa tai įmanoma.

Sakoma, vienodo grožio saulėlydžių niekada nebūna. Tikintiems tuo, ir trokštantiems kas vakarą palydėti saulę, geriausias patarimas – Vakarinė pakrantė. Švelnaus smėlio ir tyro vandens ruožas driekiasi apie 1,5 km. Tai puikus pasirinkimas ieškantiems privatumo, poilsiautojams su vaikais, romantikos mėgėjams.

Nesibaiminantiems kiek didesnio šurmulio, vertėtų apsvarstyti ir populiariausios poilsiautojų krypties Paleokastricos variantą. Kurorte driekiasi daugybė paplūdimių, kurie taip pat vertinami dėl puikios infrastruktūros ir skaidraus vandens. Pastaroji vieta – itin apaugusi miškais, vešlia augmenija, taigi žalumos mėgėjai čia galėtų įžvelgti ir dar vieną pliusą.

Ne ką prastesnis variantas ir turistų itin pamėgtas Kasiopis. Autentiškumu kvepiantis nedidukas žvejų miestelis, įsikūręs tarp dviejų iškyšulių, tankiai apaugęs medžiais ir įvairia augmenija. Kurorte yra įsikūręs ir uostas, todėl romantišką vakarinį jūros ir kalnų vaizdą papuošia ir galybė žvejų valtelių.

Aplankyti Korfu verta ne tik dėl daugybės lankytinų objektų ir įspūdingos gamtos, bet ir itin svetingų gyventojų. Neįpareigojantis, bet jaukus pokalbis tavernoje ar krautuvėje, šmaikštus ir šiltas pokalbis apie gyvenimą pačioje saloje, neprimygtinis klausimas – iš kur jūs, o galbūt net ir ilgesnis vakaras ir daugiau įdomių temų. Korfu gyventojai puikiai jaučia svečius ir jų nuotaikas, tai, kiek svetingumo priima, kiekvieno pasirinkimas, tačiau atsivėręs bendravimui ir kitas kultūrai, vargu ar pasigaili.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius