Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitokia Čekija: koplyčios iš kaulų, kapinės ir unikalios katakombos

Artėja Visų Šventųjų diena ir Vėlinės. Rudens kelionės į Čekiją metu galite aplankyti įdomius kapinynus, katakombas ir atminimo vietas, kviečia „CzechTourism“.
Bažnyčia Kutna Horoje
Bažnyčia Kutna Horoje / 123rf.com nuotr.

Kaulų koplyčia

Sedleco kaulų koplyčia
Sedleco kaulų koplyčia

Vienas iš Kutna Horos turistinių objektų nusipelnė išskirtinio dėmesio – tai Visų Šventųjų bažnyčios koplyčia. Koplyčios dekoracijos kartu su altoriumi ir šviestuvu yra visiškai padaryti iš žmonių kaulų ir kaukolių. Tikslas nėra šokiruoti lankytojus, o tiesiog priversti susimąstyti apie žmogaus gyvenimą. Skaičiuojama, kad Kaulų ir kaukolių koplyčioje yra 40 tūkst. žmonių kaulų, kurie buvo laidojami šiuose kapinėse nuo XIII a. pabaigos.

Pavel Gabzdyl nuotr./Brno kaulų koplyčia
Pavel Gabzdyl nuotr./Brno kaulų koplyčia

Antra pagal dydį kaulų koplyčia Europoje yra Brno mieste. Šv. Jokūbo bažnyčios požemiuose ir sienose ilsisi daugiau nei 50 000 žmonių palaikų. Tai maro ir choleros epidemijų bei karų aukos.

Kapinės

Višegradas
Višegradas

Višegradas – vienos iš svarbiausių Čekijos kapinių, nusipelniusių čekų laidojimo vieta. Klebono Václavo Štulco iniciatyva įkurtos XIX a. aštuntajame dešimtmetyje mažų parapijų kapinių vietoje, kurios buvo čia jau 1260 m. Dabar čia palaidotų apie 600 žymių asmenybių. Gražios antkapinės skulptūros – tokių architektų kaip J. V. Myslbeko, F. Bíleko, B. Kafkos, O. Španielo, K. Lidickio ar J. Wagnero kūriniai.

Žymiausi rašytojai, palaidoti Višegrado kapinėse: Karelas Čapekas, Karel Hynek Mácha, Jan Neruda, Božena Němcová, Vítězslav Nezval. Rasite čia ir garsų kompozitorių (Antonino Dvoržako, Bedržicho Smetano, Zdenko Fibicho), mokslininkų (Jono Evangelisto Purkynės, Jaroslavo Heyrovskio) bei daug žymių Čekijos kultūros ir dailės asmenų antkapius.

Didžiausias statinys kapinėse – Slavín panteonas, labiausiai nusipelniusių čekų tautai asmenybių laidojimo vieta. Pastatytas pagal A. Wiehlo projektą 1889 – 1893 m. rašytojo ir Čekijos nacionalinio atgimimo atstovo Františeko Palackio iniciatyva. Iki šiandien čia palaidotų apie 50 čekų.

Visiškai kita atmosfera yra Bohnice kapinėse, kurios yra psichiatrijos ligoninės vietoje ir laikomos viena iš baisiausių vietų Prahoje. Įkurtos dvidešimto amžiaus pradžioje kaip paskutinė ligoninės pacientų poilsio vieta. Paskui čia palaidota daugybė žudikų ir nusikaltėlių.

Paslaptingos yra taip pat kapinės Velhartice savivaldybėje bei vietinė Šv. Marijos Magdalietės bažnyčia. Čia irgi daugiau nei viena paslaptis. Viena iš vietinių legendų pasakoja apie mergaitę, aukojamą šėtoniškų ritualų ir mirusiųjų atgaivinimo bandymų metu. Ši istorija tapo įkvėpimu čekų poetui Karelui Jaromírui Erbenui parašyti siaubo istoriją „Vestuviniai marškiniai“ (ček. Svatební košile) iš eilėraščių rinkinio „Kytice“.

Katakombos

Klatovuose rasime unikalias Europoje jėzuitų Švč. Mergelės Marijos nekaltojo prasidėjimo bei Šv. Ignoto bažnyčios katakombas. Jos – jėzuitų, didikų, kareivių, miestelėnų laidojimo vieta. Čia palaidoti daugiau nei 200 mirusiųjų.

Vienuolyno arch. nuotr./Vienuolynas Broumov
Vienuolyno arch. nuotr./Vienuolynas Broumov

Benediktinų vienuolyne Broumov mieste yra palaidotos 34 mumijos, perneštos iš Šv. Prokopo parapijos bažnyčios kriptos Vamberk miestelyje. Seniausios yra iš XVII amžiaus, bet dauguma iš XVIII a. Tai, visų pirma, miestelėnų iš Vamberk miesto, kunigų, vargoninkų ir kitų garsių asmenybių mumijos.

Terezín koncentracijos stovykla

Libor Sváček nuotr./Terezín
Libor Sváček nuotr./Terezín

Esanti Čekijos šiaurėje, netoli Litomeržicių, Terezín buvo koncentracijos stovykla Antrojo pasaulinio karo metu. Galite pamatyti vietas, kuriose žydai buvo įkalinami, arba eiti koridoriumi, kur kartu buvo siunčiami į mirtį. Stovykloje yra didelės kapinės, kurios pamini Antro pasaulinio karo siaubus ir aukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius