Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamatykite kraterį, kurį paliko JAV susprogdinta branduolinė bomba

Už 150 km nuo Las Vegaso, Nevados bandymų poligone, plyti didžiausias žmogaus sukurtas krateris. Jis atsirado po galingo požeminio branduolinio sprogimo 1962 liepos 6 d. Pamatyti šią vietą nėra lengva, bet įspūdis – milžiniškas.
Sedano krateris
Sedano krateris / „Wikimedia Commons“/ Nevada Site Office nuotr.

Branduolinė energija ne visą laiką buvo iškart siejama su kontraversiškomis jėgainėmis ir viską naikinančiomis bombomis. Ankstyvosiose eksperimentų su branduoline energija stadijose tyrėjai norėjo išbandyti, kaip ją galima panaudoti industrinėms reikmėms, tokioms kaip kasyba.

Operacija buvo pavadinta „Plowshare“ („Noragu“) – akcentuojant, kad griaunanti energija gali būti panaudojama taikiems tikslams, ne tik ginklui. Sedano sprogimas turėjo parodyti, ar branduolinis užtaisas gali sukurti didelį kraterį, kurį tuomet galima panaudoti kalnakasybai ar kitoms pramonės šakoms.

Paaiškėjo, kad gali. Bet toks sprogimas turi itin nemalonių šalutinių poveikių.

1962 m. Nevados dykumoje 180 m. gylyje buvo susprogdinta 104 kilotonų bomba. Oficialūs duomenys skelbia, kad buvo išsprogdinta daugiau nei 12 mln. tonų žemių.

„Wikimedia Commons“/ Nevada Site Office nuotr./Sedano krateris
„Wikimedia Commons“/ Nevada Site Office nuotr./Sedano krateris

Tačiau sprogimo sukeltas radioaktyvių dulkių debesis pavėjui pasklido tiek, kad jis laikomas didžiausiu JAV istorijoje. Po tokio eksperimento suvokta, kad branduolinė kasyba nepasiteisins. Laimei, radiacija greitai išsisklaidė – po septynių mėnesių jau buvo saugu vaikščioti ir pačiame krateryje be specialių kostiumų.

Šiandien gigantiškas krateris vis dar dykumoje, ir kartą per mėnesį prie jo yra daromi oficialūs turai. Per metus šią vietą leidžiama aplankyti maždaug 10 tūkst. žmonių. Kraterį pamatyti galima tik per turus – jeigu keliautojai sugalvotų patys prisiartinti prie saugomos teritorijos, bemat sulauktų pareigūnų ir daug problemų.

Daugiau apie turus galite rasti čia.

VIDEO: Sedan Nuclear Test- Original Military Film

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius