-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ko Vietnamui COVID-19 akivaizdoje pavydi visas pasaulis?

1400 km sienos su Kinija, kurioje kilo koronaviruso pandemija, tačiau 0 mirčių nuo COVID-19. Tai – ne Pietryčių Azijos tigro, moderniojo Singapūro, o besivystančios Vietnamo šalies statistika, kurios jai gali pavydėti visas pasaulis. Iš viso Vietname šiuo metu 288 žmonėms patvirtinta COVID-19 diagnozė, tačiau 249 žmonės jau pilnai pasveikę. Tai ir ne tik greičiausiai lėmė, kad naujausiame „Travel + Leisure“ žurnale Vietnamas pateko tarp 17 valstybių, į kurias rekomenduojama vykti pasibaigus COVID-19 krizei.
Gyvenimas Vietname pandemijos metu
Gyvenimas Vietname pandemijos metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žinoma, Vietnamas yra autoritarinė, vienos partijos valstybė, tad gali kilti abejonių dėl informacijos patikimumo, bet daugelis ekspertų nemato pagrindo abejoti oficialia šalies statistika. Australijos Stateginės Politikos Instituto analitikė Huong Le Thu interviu ABC televizijos kanalui sakė, kad tarptautinės organizacijos, užsienio epidemiologai ir net Australijos ambasadorius Hanojuje išreiškė užtikrintumą dėl viešai prieinamos informacijos.

„Reuters“ naujienų agentūra pakalbino 13 Hanojaus laidojimo namų atstovus, kurie taip pat patikino neužfiksavę jokio mirčių padėjimo nuo pandemijos pradžios.

Nepriklausoma plėtros ir humanitarinė organizacijos „Plan International“, veikiančios 71 pasaulio valstybėje, vadovė Vietname Sharon Kane taip pat patvirtino, kad nėra jokių pavojaus ženklų, įspėjančių apie slepiamus skaičius. Pasak jos, Vyriausybė nuo pat sausio mėnesio pradžios pripažino viruso grėsmę, atvirai kalbėjo apie ribotus medicinos resursus, todėl stengėsi greitai ir griežtai užkirsti kelią viruso plitimui.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovė Vietnamui Kidong Park interviu teigė, kad dar sausio mėnesį, iš karto kai tik Kinija pranešė apie pirmuosius COVID-19 atvejus, Vietnamas deramai įvertino riziką. Nuo vasario 1 d. Nacionalinės Vietnamo avialinijos „Vietnam Airlines“ sustabdė visus skrydžius iš Kinijos, Honkongo ir Taivanio, o nuo kovo 21 d. įsigaliojo draudimas ir visiems kitiems tarptautiniams skrydžiams.

Visi, kurie grįžo į Vietnamą, turėjo izoliuotis 14 d. valstybės finansuojamose ir valdomose vietose. Taip pat buvo izoliuoti ne tik sergantys, bet ir galimai užsikrėtę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Vietname pandemijos metu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Vietname pandemijos metu

Kovo pradžioje Vietnamo mokslininkai jau buvo sukūrę tris skirtingus ir nebrangius testus, kai tuo metu Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) dar iš viso neturėjo savo gaminamų testų. Laboratorijų, galinčių atlikti COVID-19 testus, skaičius nuo sausio iki balandžio mėnesio išaugo keliasdešimt kartų – nuo 3 iki 112. Žinoma, šalies propagandos mašina buvo pajungta tam, kad žmonės dėvėtų kaukes, liktų namuose ir išmoktų tinkamai plauti rankas.

Kovo 31 d. Vietnamo valdžia paskelbė visuotinę izoliaciją, tačiau jau balandžio 23 d. ji pradėta švelninti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Vietname: atšaukus izoliaciją ir per ją
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Vietname: atšaukus izoliaciją ir per ją

Vietnamas – vietnamiečiams?

Jau beveik mėnesį (28 dienas) Vietname nebuvo užfiksuotas nė vienas COVID-19 atvejis, tad šią savaitę atidarytos mokyklos, visi turistiniai objektai, kavinės ir barai, o taip didžiausiame mieste Hošimine, turinčiame 9 mln. gyventojų, vėl veikia miesto transportas.

Praėjusią savaitę Vyriausybė paskelbė vietinio turizmo skatinimo programą „Vietnamas – vietnamiečiams“. Šiuo tikslu Nacionalinės Vietnamo avialinijos nuo birželio mėnesio atnaujins ir visus vidinius skrydžius. Tiesa, kol kas nėra skelbiama, kada Vietnamas atsivers užsienio turistams, tačiau jei ir toliau situacija liks panaši, žinių galime sulaukti jau greitai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Vietname pandemijos metu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Vietname pandemijos metu

Beje, Vietnamas į 17 rekomenduojamų šalių, į kurias rekomenduojama vykti po COVID-19 pandemijos pateko dėl savo ilgų paplūdimių ir nuodėmingai skanaus maisto, kuriuo galima mėgautis siaurose, tačiau gyvybingose miestų gatvelėse. Iš kitų Pietryčių Azijos valstybių į šį sąrašą pateko Filipinai – taip pat dėl rojų primenančių, nesibaigiančių paplūdimių, kuriuose įmanoma išlaikyti socialinę distanciją, kuri, matyt, dar ilgam taps „nauja realybe“.

Informaciją pagal Australijos naujienų tarnybos „ABC News“ pranešimą ir JAV kelionių žurnalo „Travel + Leisure“ tekstą parengė kelionių organizatorius „Travel Planet“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius