-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Bulonės miesto meras pirmadienį iškėlė trispalvę ir pasipuošė kaklaraiščiu iš Lietuvos?

„Matote, turiu kaklaraištį, kurį gavau dovanų Vilniuje“, – priimdamas gausią žurnalistų delegaciją pirmadienį pasakojo charizmatiškas Pajūrio Bulonės miesto Šiaurės Prancūzijoje meras, buvęs ministras Fredericas Cuvillier. Šis miestas yra didžiausias žvejybos uostas Prancūzijoje bei didžiausias žuvies perdirbimo ir paskirstymo centras Europoje.
Pajūrio Bulonės miestas
Pajūrio Bulonės miestas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Itin jaukaus, 44 tūkstančius gyventojų turinčio miesto meras pirmadienį priėmė Klaipėdos žurnalistų delegaciją. Ta proga ant miesto rotušės plevėsavo Lietuvos vėliava. Ji iškelta ir pagrindinėje rotušės salėje, kur meras pasakojo pats sutuokiantis poras.

„Pernai susituokiau ir pats, žinoma, ne pats save, mane sutuokė pavaduotojas“, – juokavo puikiai nusiteikęs politikas, buvęs Jūrų transporto ir prekybos ministras.

F.Cuvillier pasakojo, jog nedidelis miestelis Prancūzijoje yra didžiausias žvejybos ir žuvies perdirbimo centras. Šiame sektoriuje dirba apie 7 000 vietos gyventojų, dar daugiau darbo vietų būtų galima priskaičiuoti susijusiuose logistikos sektoriuose. Į Pajūrio Bulonę žuvis atgabenama iš Šiaurės Europos, Norvegijos, taip pat Airijos, Škotijos, perdirbama ir toliau paskirstoma į Pietų šalis – Ispaniją, Italiją, Prancūzijos regionus.

„Pajūrio Bulonė yra didžiausias žvejybos uostas Prancūzijoje ir didžiausias žuvies perdirbimo ir paskirstymo centras Europoje. Kasmet čia perdirbama ir į kitus regionus paskirstoma apie 350 tūkstančių tonų žuvies“, – pasakojo meras.

Vietos žvejai, turintys apie 60 laivų, kasmet sugauna negausų, tačiau miestui reikšmingą kiekį, apie 35 tūkstančius tonų žuvies. Iš to žvejai puikiai užsidirba. Teigiama, jog eilinis žvejys, neturintis jokio išsilavinimo, iš žvejybos, kuri vykdoma naktį, per mėnesį geba uždirbti apie 4 000 eurų.

Žuvis parduodama čia pats miestelio pakrantėje veikiančiame žuvų turguje. Pirmadienį čia galima buvo išvysti parduodamų omarų, krabų ir įvairių žuvų.

Suvalgo daug žuvies

Pajūrio Bulonės uosto projektų vadovas Jeanas Noelis Calonas 15min sakė pats turgelyje apsilankantis 3–4 kartus per savaitę. Jo tėtis ir senelis buvo glaudžiai susiję su žvejyba, dirbo laivų škiperiais, tai yra kapitonais.

„Aš labai mėgstu žuvį, bet pastebėjau, kad jaunoji karta jos nemoka paruošti, tai, ko gero, globali problema, nes jaunimas renkasi greitai paruošiamą maistą iš prekybos centrų, – sakė J.N.Calonas. – Prancūzas vidutiniškai per metus suvartoja apie 35 kg žuvies, ispanas ar italas dar daugiau – apie 40–45 kg, o štai britai perpus mažiau – apie 18 kg.“

J.N.Calonas pakrantėje rodė tuščias krantines, iš kurių kadaise kursavo keltai į Didžiąją Britaniją, tačiau atidarius Eurotunelį šalių šie reisai nebeteko prasmės. Nykiai atrodantys likę pastatai artimiausiais metais bus nuversti, čia, prie pat vandens, iškils viešbučiai ir kiti komerciniai bei gyvenamieji pastatai.

Miestelyje, kurį dėl čia veikiančio ką tik išplėsto akvariumo „Nautica“ pamėgę turistai iš Nyderlandų, Didžiosios Britanijos, Belgijos ir kitų šalių, veikia žuvies restoranai. Jie lankomi į jaukų, nedidelį Pajūrio Bulonės miestelį atvykstančių turistų, kurio bene didžiausia puošmena yra įspūdinga bazilika bei miestą juosianti gynybinė siena.

Lietuvoje kartą jau viešėjęs šio miesto meras pasakojo, jog Pajūrio Bulonė turi miestų-partnerių, tačiau labai trūksta vieno Šiaurinėje Europos dalyje – Klaipėdos. Meras kvietė bičiuliautis ir sulaukė Uosto direkcijos kvietimo apsilankyti uostamiestyje.

„Mūsų miestai panašūs – mes turime tarptautinį universitetą, esame itin svarbus Prancūzijoje uostas“, – sakė Prancūzijos šiaurėje įsikūrusio miesto meras, pažadėjęs atvykti į Lietuvos pajūrį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius