Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl visoje Čekijoje pilna bibliotekų?

„Amazon“, skaityklių ir interneto amžiuje gali atrodyti, kad ėjimas į viešąją biblioteką pasiskolinti knygą beveik išnykęs – tą daro tik studentai ir pensininkai. Tačiau Čekijoje bibliotekos klesti, rašo „The New York Times“.
Biblioteka Prahoje
Biblioteka Prahoje / 123rf.com nuotr.

Visoje šalyje gausu bibliotekų – iš tiesų jų tinklas čia yra pats tankiausias visame pasaulyje, šiemet paskelbė Billo ir Melindos Gatesų fondas. Jų yra net daugiau nei vidurinių mokyklų.

Čekijoje viena biblioteka tenka 1 971 piliečiui. Tai – keturis kartus geresnis rodiklis nei Europos vidurkis, ir 10 kartų – nei JAV (kur viena biblioteka tenka 19 583 žmonėms).

Kodėl Čekijoje tiek bibliotekų? Ištisus dešimtmečius jos buvo privalomos: kiekviena bendruomenė – nuo didelių miestų iki mažyčių kaimelių – pagal įstatymą turėjo ją turėti.

Įstatymas buvo priimtas 1919 m., netrukus po to, kai Čekoslovakija tapo nepriklausoma valstybe. Įstatymų leidėjai nusprendė, kad taip bus skatinamas raštingumas ir išsilavinimas po to, kai šalis tapo nepriklausoma nuo vokiečių kalba šnekėjusios Austrijos-Vengrijos imperijos. Ir jų planas suveikė.

„Čekai išsiugdė stiprų skaitymo įprotį, ir net šiandien tie, kurie lankosi bibliotekose perka vidutiniškai vienuolika knygų per metus daugiau nei kiti“, – sakė Vitas Richteris iš Čekijos Nacionalinės bibliotekos.

Bibliotekų įstatymas išgyveno ir Vokietijos okupaciją, ir komunistų erą, ir Slovakijos atsiskyrimą. Ko nebeišgyveno – biudžeto apkarpymo. Taupant pinigus 2001 m. reikalavimo dėl bibliotekų buvo atsisakyta. Tuo metu šalyje buvo 6 0191 bibliotekų, o nuo įstatymo atšaukimo 11 proc. jų užsidarė arba susijungė.

Tačiau tebeegzistuojančios Čekijos bibliotekos nėra atgyvenos – jos deda daug pastangų, kad išliktų svarbios ir neatsiliktų nuo laikmečio. Per rinkimus jos tampa balsavimo vietomis, jose organizuojami vietos susirinkimai. Rengiami skaitymo klubai, meno parodos, kompiuterinio raštingumo kursai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius