-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrojo pasaulinio karo kalėjimas virs 5* viešbučiu

Buvęs kalėjimas Juodkalnijoje virs prabangiu viešbučiu – toks plėtotojų sprendimas sukėlė nepasitenkinimą šalyje. Vieta, kurioje buvo kankinami ir žudomi politiniai kaliniai, taps penkių žvaigždučių viešbučiu su SPA, rašo „The Telegraph“.
Kaip atrodys prabangus viešbutis
Karinis fortas Juodkalnijoje / mamulaisland.com iliustr.

Lastavicos saloje Juodkalnijoje nuo XIX a. stovi Mamula karinis fortas. Jis Antrojo pasaulinio karo metais, kai šias teritorijas buvo okupavę italai, buvo paverstas kalėjimu.

Skaičiuojama, kad jame iš viso kalėjo apie 2 tūkst. politinių kalinių, mažiausiai 130 jų buvo nužudyti arba mirė iš bado.

Vieta buvo kelis dešimtmečius apleista, bet 2016 m. Juodkalnijos valdžia leido išsinuomoti salą 49 metams. Tą padariusi bendrovė jau pradėjusi darbus, kad karinis fortas virstų prabangiu kurortu.

Planuojama, kad viešbutyje bus SPA, vandens sporto klubas, restoranai, barai, trys baseinai ir 34 kambariai. Į tai 15 mln. eurų investavo šveicarų bendrovė „OHM Mamula Montenegro“. Šalies valdžia tikina, kad be tokių investicijų fortas tiesiog virstų griuvėsiais.

Šiame kalėjime laikytų kalinių artimieji piktinasi tokiais planais – jie sako nesuprantantys, kaip tokią niūrią praeitį turinti vieta gali virsti prabangia relaksacijos vieta.

Bendrovė kritikos susilaukia ir iš paveldo grupių. Jau dabar viena dalis vienos sienos yra nugriauta, kad būtų vietos baseinams.

Paveldo gynėjai laišku kreipėsi į Juodkalnijos valdžią ir šalies UNESCO komitetą. Jie prašo pradėti tyrimą dėl to, kaip bendrovei buvo leista išsinuomoti šią vietą. Taip pat nerimaujama, kad sala virs uždaru kurortu, į kurį negalės patekti kiti žmonės. Taip nutiko, pavyzdžiui, su Sveti Stefan sala, kurioje net ir ne sezono metu kambariai kainuoja apie 800 Eur už naktį.

Plėtotojai projektą gina sakydami, kad jie elgiasi pagal visus įstatymus, kurie saugo paveldą, jų darbus taip pat prižiūri ekspertai. Čia kentėjusių kalinių atminimui kurorte bus įrengta „atminimo galerija“. Jie taip pat tikina, kad sala bus palikta atvira visiems žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius