Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosminių spekuliacijų sodas, lankytojus įsileidžiantis tik dieną per metus

Šį neįprastų skulptūrų parką Škotijoje sukūrė žinomas kraštovaizdžio architektas Charlesas Jencksas kartu su žmona Maggie Keswick. Savo svajonių sodą jie įrengė namuose – Portrack House, pietvakarių Škotijoje.
Kosminių spekuliacijų sodas („Garden of Cosmic Speculation“) Škotijoje
Kosminių spekuliacijų sodas („Garden of Cosmic Speculation“) Škotijoje / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Netoli Damfriso (Dumfries) plytintis 12 hektarų skulptūrų sodas yra neįprasto dizaino, kurį įkvėpė šiuolaikinė kosmologija – kaip ir daugumą Ch.Jenckso darbų. Kartu su žmona jis sukūrė vietą, kurioje galima rasti Didįjį sprogimą, geometrinius fraktalus, DNR pynes ir juodąsias skyles.

Pora labai kruopščiai planavo savo kūrinį, susitikinėjo su mokslininkais ir sodininkais, siekdami į vieną visumą sujungti gamtą, mokslą ir meną. Jų didelio darbo rezultatas – vienas įdomiausių nekonvencinio požiūrio į kraštovaizdį pavyzdžių pasaulyje.

Nors Kosminių spekuliacijų sode („Garden of Cosmic Speculation“) nerasite didelės augalijos įvairovės, čia žavi geometrinės formos, simetrija ir originalumas. Sodas padalintas į penkias dalis, kurias jungia dirbtiniai ežerai, dideli balti laiptai, tiltai ir zigzaginės terasos. Visi architektūriniai sprendimai panaudoti taip, kad jie pasakotų visatos sukūrimo istoriją.

Sodas yra įspūdingas, tačiau į jį patekti galima tik vieną dieną per metus, mat jis yra privatus. Parką lankytojams savininkai atveria tik vieną dieną, paprastai – pirmąjį gegužės sekmadienį. Patekti irgi gali ne visi norintys, nes lankytojų skaičius apribotas iki 5 tūkst.

Visi tądien iš lankytojų surinkti pinigai yra skiriami „Maggie’s Centres“ – vėžio gydymo paramos fondui, kuris pavadintas mirusios Ch.Jenckso žmonos vardu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius