-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosmosas: Rimas Zavišius ypač sunkiame Everesto maratone – antras greičiausias užsienietis

Trečiadienį Rimas Zavišius tapo greičiausiu lietuviu, įveikusiu Everesto maratoną. Ypatingos ištvermės reikalaujančiose varžybose jis trasą įveikė per 5 val. 48 min 5 s ir tarp daugiau nei dviejų šimtų dalyvių tapo antru greičiausiu užsieniečiu. Pirmą ir trečią vietą užėmė bėgikai iš Indijos.
Rimas Zavišius ypatingai sunkiame Everesto maratone – antras greičiausias užsienietis
Rimas Zavišius ypatingai sunkiame Everesto maratone – antras greičiausias užsienietis

Maratoną R.Zavišius pradėjo 4.15 val. Lietuvos laiku. Bėgimo startas buvo Everesto bazinėje stovykloje 5360 m aukštyje, finišas – Namche Bazaar 3500 m aukštyje.

Jį prie finišo su Lietuvos vėliava pasitiko ir alpinistas Tadas Jeršovas, kuris yra pirmasis lietuvis, 2017 m. įveikęs šį maratoną. Praėjusiais metais maratone dalyvavo dar trys lietuviai, tad šiemet R.Zavišius – penktasis.

„Čia yra kosmosas!“, – R.Zavišiaus rezultatą feisbuke pranešė Neverest Adventures/Keliautoju klubas Hihike.

15min pasikalbėjo su ką tik neeilinį iššūkį įveikusiu bėgiku. „Jaučiasi nuovargis, bet užkandau, sustiprėjau – ir dabar puikiai jaučiuosi“, – žvaliai telefonu sakė R.Zavišius.

„Toks rezultatas man netikėtas visiškai. Negalvojau, kad galiu taip gerai subėgti, bet pusę distancijos nubėgęs buvau pirmas iš užsieniečių. Kai tai sužinojau – buvo geras stimulas, ir pagalvojau, kad galima neblogai nubėgti“, – apie maratoną pasakojo lietuvis.

T.Jeršovo nuotr./Everesto maratonas
T.Jeršovo nuotr./Everesto maratonas

Jis prisipažino, kad specialiai niekaip nesiruošė šiam iššūkiui. „Esu geros formos. Prieš mėnesį nubėgau Bostono maratoną. Nuo to laiko atsistatinėjau, nieko labai specifinio nesiruošiau, nes organizmui reikėjo atsigauti po maratono. Kokią formą turėjau, su tokia ir nubėgau“, – kalbėjo R.Zavišius.

Žinoma, Bostono maratoną vargiai gali palyginti su bėgimu Evereste. „Ten bėgi asfaltu, o čia, kalnuose, labai didelis krūvis tenka čiurnoms, kojoms. Visai kitaip jaučiasi kiekvienas nikstelėjimas“, – sakė jis.

Daugiau nei dvi savaites prieš maratoną R.Zavišius praleido Himalajuose, kad aklimatizuotųsi. Dar kelias dienas prieš varžybas pabuvo ir bazinėje stovykloje. „Priprato kūnas prie bedeguonio oro, ir puikiai bėgosi“, – sakė jis.

T.Jeršovo nuotr./Everesto maratonas
T.Jeršovo nuotr./Everesto maratonas

„Negaliu sakyti, kad buvo lengva – tikrai ne. Ir aukštis duoda savo – kai būni taip aukštai, tai ir širdis kitaip dirba. Ir pati trasa labai sudėtinga – nelygus paviršius, akmenys, serpantinai, slidu, žvyras byra iš po kojų“, – pasakojo R.Zavišius.

T.Jeršovas 15min sakė, kad bėgant yra apie 1 km vertikalaus kilimo, nes reikia įveikti kelis kalnų slėnius. „Paskutiniai 10 km yra vieni sunkiausių – būna ilgas nusileidimas ir iš karto ilgas pakilimas“, – sakė pirmasis šį maratoną įveikęs lietuvis.

Žūčių ant Everesto šešėlis

Pastarosiomis savaitėmis Everestas tapo svarbia tema pasaulio žiniasklaidoje – šiemet jau keliolika žmonių ant jo neteko gyvybių, yra susiformavusios ilgos eilės viršūnės link. T.Jeršovas 15min jau anksčiau pasakojo, kodėl jos atsiranda, ir kad tai nėra naujiena alpinizmo pasaulyje.

„Everesto bazinėje nuotaikoje nuotaikos nėra labai slogios, mes, bėgikų komanda, gyvenome atskirai. Taip, karts nuo karto praskrisdavo malūnsparnis, skraidinantis kokį a.a. alpinistą. Bet nesureikšminame to – nelaimingi atsitikimai nuolat vyksta“, – 15min pasakojo R.Zavišius.

Paties R.Zavišiaus Everestas kol kas ir nevilioja. Ir nėra lengva į jį įkopti, ir nesinori rizikuoti netekti gyvybės kopiant į jį, sakė jis.

Everesto maratonas šiemet jau rengtas 17 kartą. Dalyviai gali rinktis vieną iš trijų distancijų – 60 km („Extreme Ultra“), 42 pilną maratoną arba 21 km pusmaratonį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius