Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai keliaus arčiau ir trumpiau

Atostogų sezonas jau ant nosies, tačiau turizmo sektoriaus atstovai pastebi, kad vis mažiau lietuvių planuoja keliones į užsienį. Tautiečiai vis dažniau tenkinasi savaitgalinėmis kelionėmis į Europos sostines arba poilsiauja Lietuvoje.
Sunkmetis privertė atostogautojus kelionėms atseikėti mažiau pinigų.
Sunkmetis privertė atostogautojus kelionėms atseikėti mažiau pinigų. / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

Sunkmetis pakoregavo ne tik poilsiautojų, bet ir kelionių organizatorių elgesį. Pastarieji pripažįsta, kad kelionės nėra pirmo būtinumo pirkinys, todėl klientų pastaruoju metu sumažėjo. Todėl daugelis keliones organizuojančių įmonių buvo priverstos keisti kainodarą, maršrutus bei ieškoti alternatyvų, kaip pritraukti aprimusius klientus.

Kaip teigė turizmo agentūrų tinklo „West Express“ Vakarų regiono pardavimų ir rinkodaros vadovas Aurimas Šumbrauskas, pernai kelionių organizatoriai nurodė aukštesnes kelionių kainas nei šiemet. Anot jo, kad kelionės atpigtų jų organizatoriai išbraukia tokias paslaugas kaip maitinimas ar panašias.

Keliautojų sumažėjo, bet darbo mes dar turime. Šios vasaros kelionių žmonės kol kas neatsisako, – teigė Virginijus Butkus.„Atsižvelgdami į rinkos situaciją, mes ir patys sukūrėme pigesnius poilsio produktus. Pavyzdžiui, siūlome kelionę į artimiausią užsienį – Latviją, taip pat poilsį Lietuvoje – Palangoje, Druskininkuose. Šias keliones organizuojame jau porą mėnesių ir žmonės jomis domisi“, – teigė A.Šumbrauskas. Pavyzdžiui, dviem asmenims porą nakvynių su pusryčiais kuriame nors Lietuvos kurorte gali kainuoti nuo 300 litų.

Įmonės „Travel pub“ vadovas Virginijus Butkus taip pat pripažino, kad keliautojų mažėja. „Jų sumažėjo, bet darbo mes dar turime. Šios vasaros kelionių žmonės kol kas neatsisako“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, agentūros jau sumažino ir kelionių kainas – palyginus su ankstesniais metais jos krito maždaug 10 proc. Tačiau pastaruoju metu žmonės žvalgosi kuo pigesnių kelionių – jie laukia vadinamųjų paskutinės minutės atostogų.

Kelionių organizatoriaus „Eura“ Klaipėdos filialo vadovė Nijolė Žarinskienė pastebėjo priešingą tendenciją. Anot jos, pastaruoju metu kaip tik jaučiasi, kad žmonės nori atsipalaiduoti, atsiriboti nuo sunkmečio ir kitų problemų. „Juk yra kelionių už įvairiausias kainas. Viešbutį galima užsisakyti ir už 20 tūkstančių, ir už 500 litų. O trumpą kelionę galima įsigyti ir už 300 litų”, – tikino moteris.

Ji taip pat pripažino, kad kainos šiek tiek yra sumažėjusios, kai kurie organizatoriai jau atsisako nepopuliarių maršrutų.

Pastebiu, kad klientai tapo reiklesni. Su jais tenka daugiau dirbti, jie nori daugiau informacijos, pasidarė atidesni leisdami savo pinigus, – tvirtino Nijolė Žarinskienė.„Turizmo sektoriuje dirbu jau devyniolika metų. Tačiau negaliu pasakyti, kad šiuo metu jaučiami kažkokie ypatingi pokyčiai. Pastebiu, kad klientai tapo reiklesni. Su jais tenka daugiau dirbti, jie nori daugiau informacijos, pasidarė atidesni leisdami savo pinigus“, – tvirtino N.Žarinskienė.

Pašnekovė teigė, kad pastaruoju metu uostamiestyje kelionėmis itin susidomėjo pensininkai. „Dabar pensininkai gali daugiau sau leisti. Senyvo amžiaus turistų šiemet ypač padaugėjo. O kodėl jiems nekeliauti, jei nukakti į Paryžių kainuoja 700-800 litų?“ – retoriškai klausė „Eura“ Klaipėdos filialo vadovė.

Kiek mažesnę įtaką sunkmetis turėjo keltų linijai „DFDS LISCO“. Kaip teigė Keleivių rinkodaros ir pardavimų skyriaus vadovas Arvydas Skuodas, visi keltai iki šiol plaukia stabiliai. „Tikimės, kad ir toliau maršrutai išliks tie patys ir plaukios stabiliai. Šiuo metu vienas plaukia į Švediją, trys – į Vokietiją, du iš Lietuvos bei vienas iš Rygos“, – sakė pašnekovas.

Sunkmetis kol kas neturėjo įtakos kelionių keltais kainoms. Anot Keleivių rinkodaros ir pardavimų skyriaus vadovo, jos yra nustatomos dar prieš metus. „Žinoma, rengiame įvairias akcijas. Tačiau mes griežtai privalome laikytis iš anksto nustatytų kainų. Naujos kainos bus patvirtintos savu laiku. Šiuo metu kainų kitiems metams dar neturime. Pagyvensime, pamatysime“, – šyptelėjo A.Skuodas.

Kaip „15min“ sakė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vitas Jonas Ūsas, turistų skundų dėl kelionių organizatorių veiklos šiuo metu yra sumažėję. Šiemet tarnyba yra gavusi 20 skundų. Keliautojai dažniausiai būna nepatenkinti dėl turistinės kelionės metu netinkamai suteiktos vežimo ar apgyvendinimo paslaugos, neišsamios informacijos apie kelionę pateikimo. Dažniausiai skundžiasi žmonės vykę į Egiptą, Turkiją, Tailandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius