Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvis skulptorius susižėrė apdovanojimus smėlio skulptūrų festivalyje JAV

Skulptorius Andrius Petkus, garsėjantis savo laikinų medžiagų skulptūromis (smėlis, ledas, skulptūrinės instaliacijos) prieš mėnesį jau buvo tapęs Pasaulio čempionu pačiame didžiausiame (40-ame) Neptūno festivalyje JAV. Tačiau spėjęs suskraidyti į Japoniją, jis vėl grįžo į JAV išbandyti savo jėgas dar viename pasauliniame smėlio skulptūrų festivalyje Siesta Key, Floridoje. Po nepilnos savaitės trukusių darbų Andrius iškovojo net tris apdovanojimus.
Andrius Petkus smėlio skulptūrų festivalyje JAV
Andrius Petkus smėlio skulptūrų festivalyje JAV / Asm.archyvo nuotr.

Pagrindinis prizas buvo skirtas specialios žiuri, sudarytos iš šešių profesionalių vietos menininkų, rašoma pranešime spaudai. „Skulptorių prizas“ – tai dar viena gauta pirma vieta, kuri buvo išrinkta pačių skulptūras kūrusių menininkų. Ir galiausiai – lankytojų prizas. Žiūrovai, galėję balsuoti už jiems labiausiai patikusį darbą, lietuvio kurtą kompoziciją taip pat išrinko kaip geriausią.

Devintasis tarptautinis smėlio skulptūrų festivalis Siesta Key paplūdimyje skulptoriams iš viso pasaulio kasmet duoda visišką kūrybinę laisvę. Šiais metais dalyvių būta iš Olandijos, Kanados, JAV, Singapūro, Didžiosios Britanijos, Čekijos, P. Korėjos.

Skulptoriaus darbas „Alisa pro laiko angą“ žinomos pasakos motyvais buvo sukurtas per tris su puse dienos. Dar viena diena prieš buvo skirta paruošti formas bei nuolat laistant vandeniu kastuvu perkrauti 22 tonas vietinio paplūdimio smėlio. Andrius Petkus jau seniai buvo mąstęs sukurti kažką įdomaus panaudojant knygą kaip pagrindinę skulptūros ašį. Laiko sąvoka buvo pagrindinė skulptūros koncepcija.

Asm.archyvo nuotr./Andrius Petkus smėlio skulptūrų festivalyje JAV
Asm.archyvo nuotr./Andrius Petkus smėlio skulptūrų festivalyje JAV

Kompozicijoje Alisa bando pralįsti pro atverstos knygos puslapyje esančią angą (pasakoje Alisa lindo į triušio olą, kitame epizode – per mažas dureles galėjo patekt tik išgėrusi skysčio iš mažo buteliuko). Skulptoriaus sumanymu, kitoje skulptūros pusėje knygos herojė Alisa bando išlįsti jau pro elektroninę skaityklę.

Siesta Key paplūdimys garsėja unikaliu smėliu, kuris sudarytas iš 99% kvarco. Ypač baltos spalvos smėlis net karščiausią vasarą neįkaista dėl savo struktūros, dėl kurios atspindi saulės svilinamą karštį. Paplūdimys ne kartą buvo pripažintas pačiu gražiausiu pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius