-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuviai jau atrado rojų žemėje – romantiškas ir karštas Zakintas

Svajojantiems apie puikias vasaros atostogos nedidukėje saloje su puikiais paplūdimiais ir nuolat lepinančia saule reikėtų rimtai pasvarstyti Zakinto kryptį. Nors Jonijos jūroje įsitaisiusi sala išties nedidukė, tačiau kuo patraukti turistus tikrai turi. Pabuvojus joje tik kyla klausimas – kaip visa tai sutelpa vos 410 kv. km besidriekiančiame žemės lopinėlyje.

Romantikų oazė

Saulės nutviekstas smėlio paplūdimys, įsirėžęs į įspūdingas aukštas uolas, ir krantus skalaujanti nesuvokiamo žydrumo jūra – kaip iš atviruko. O tokių reginių Jonijos mažylis Zakintas gali pasiūlyti per akis.

Turistinį sezoną Zakintas pradeda gegužę ir tęsia iki spalio. Verta žinoti tai, kad kaitriausi, o kartu ir sausiausi, liepos ir rugpjūčio mėnesiai. Likusieji palankesni kiek lengvesnio oro mėgėjams.

123rf.com nuotr./Zakinto paplūdimys
123rf.com nuotr./Zakinto paplūdimys

Ši Jonijos jūros sala, dar kitaip vadinama Zante, pirmiausia įvardijama kaip romantikų ir kaitrios saulės mėgėjų rojus. Pasimėgauti saulės voniomis ar ramiai praleisti laiką su mylimuoju ar šeima įstabaus grožio paplūdimiuose – vienas iš pagrindinių Zantės pasiūlymų svečiams. Salelės pakrančių ilgis driekiasi net 123 km, kurie apima ir visiškai laukinius paplūdimius, ir tuos, kuriuose puikiai išvystyta infrastruktūra.

Suvedę Zakinto pavadinimą interneto paieškos svetainėse dažniausiai išvysite salos pasididžiavimo – Navagio įlankos vaizdą. Nepaprasto grožio paplūdimį galima pasiekti tik valtele, tačiau retą turistą tai sustabdo. Pasiplaukti valtele – jau savaime pramoga, o kai tikslas toks įspūdingas – klausimų nelieka. Čia ant balto Navagio smėlio pamatysite prieš kelis dešimtmečius į krantą išmestą kontrabandininkų laivą. Tai – savotiškas įlankos akcentas, kuris leidžia pasijusti esant lyg negyvenamoje saloje.

Kad ir koks Navagis puikus, Zantė paplūdimių rojumi vadinama ne tik dėl pastarojo. Turistus traukia ir žaluma apsuptas ištįsėlis Gerako paplūdimys, ir kitokio reljefo – apgaubtas uolų, bet turintis ir puikaus smėlio ruožą – Kalamakis. Pasitikti saulę, pagulinėti ant smėliuko, pasiturkšti skaidriame vandenyje, romantiškai pabraidyti saulei besileidžiant, pasiklausyti naktinės bangų mūšos – tokius lūkesčius Zakintas išpildo su kaupu.

Privalu!

Apie didžiulius vėžlius, kurie yra neabejotinai tapę Zakinto vizitine kortele, čia pasakojama daug. Mitai ir legendos persipynę su realiais faktais ir kur tiesa, ne visada atskirsi. Vis dėlto tai, kad būtent čia gali pamatyti didžiausius jūrų vėžlius – logerhedus, kurie yra nykstanti ir labai saugoma rūšis, yra tikra tiesa. Zakinte yra net septyni jūrų vėžlių lizdų paplūdimiai.

123rf.com nuotr./Logerhedas
123rf.com nuotr./Logerhedas

Aplankyti vėžlius – kone kiekvieno į Zakintą atvykusio keliautojo tikslas. Dažnai dar sakoma, kad jei nesileidai į vėžlių kelionę – nuostabiosios Zantės, galima sakyti, kad net nelankei. Nors logerhedai įsikūrę ne vienoje šios salos pakrantėje, dažniausia turistų ir didžiųjų vėžlių susitikimo vieta – Lagano įlankoje esanti Maratonisio salelė.

Į pastarąją keliautojai plukdomi mediniu laiveliu kaiki, pakeliui galima užsukti ir į įspūdingus Kerio urvus. Nors fotoaparatų paleisti iš rankų urvuose nesinorės, reikia truputį pasitaupyti, mat didysis įspūdis dar laukia. Pamačiusieji įspūdingo dydžio vėžlius logerhedus šio reginio tikrai nepamirš niekada, kaip ir pačios jį suteikusios salos.

Nuo Olimpijos iki Mėlynosios uolos

Dauguma Graikijos salų pasižymi unikalia savybe, nedideliame plote sutalpinti pačių įvairiausių turistų poreikius atitinkančių pramogų spektrą. Norintiems praplėsti akiratį, prisiliesti prie unikalios šalies istorijos, susipažinti su ilgus metus menančia architektūra pradėti galima būtų nuo Olimpijos. Olimpija įtrauktą į UNESCO paveldo sąrašą, Iš Zakinto šia kryptimi turistai dažniausiai pajuda itin ankstyvą rytą. Tačiau ar neverta kiek anksčiau atsikelti, jei žinai, kad šiandien pabuvosi tikrame istorijos lopšyje – ten, kur įvyko pirmosios olimpinės žaidynės.

Įspūdžių ši kelionė žada ir daugiau – pažintį su vienu iš septynių pasaulio stebuklų – Dzeuso šventykla. Taip pat turistai gali ir apžiūrėti vietą, kur buvo uždegta pirmoji olimpinė ugnis – prie Heros šventyklos ar apsilankyti Olimpijos muziejuje. Nors įspūdžių per akis, tai – ne viskas, ką Zakintas paruošęs istorijos mylėtojams. Ne ką mažiau turistų pritraukia ir Bizantijos bei Solomo muziejai.

Atvykusiems į Zantę gamtos ir neregėtų vaizdų reikėtų traukti kiek kita kryptimi. Pirmasis tikslas, be jokios abejonės, nepakartojama Mėlynoji uola. Jei nuspręsite draugams ar šeimos nariams iš Zakinto siųsti atviruką, ant jo turi būti pavaizduotas būtent šis gamtos šedevras – tai salos pasididžiavimas. Atvykę prie arkų formos uolų matysite, kad jos iš tiesų atrodo mėlynos – visa tai, dėl itin ryškių žydros spalvos vandens atspalvių. Keliautojai net gali būti plukdomi per minėtas arkas, jiems leidžiama ten ir pasimaudyti, panardyti skaisčiai žydrame vandenyje. Tiesa, būtina paminėti, kas geriausia į šį gamtos stebuklą vykti ryte. Būtent tada mėlyni atspalviai – patys ryškiausi.

Ir galiausiai – dar vienas pasiūlymas romantikams ir istorijos gerbėjams. Įspūdingasis Peloponesas. Nors pusiasalį ir patį Zakintą skiria keli šimtai kilometrų, jie išsiilgusiems ramybės, unikalumo ir jaukumo tikrai nesutrukdo. Transportas į Peloponesą iš Zantės kursuoja kelis kartus per dieną, tad susisiekimo kliūčių – nėra. O tai, kokius įspūdžius Peloponesas palieka keliautojams – neabejotinai verta ryžto leistis į kelionę.

Peloponesas tituluojamoas kultūros lopšiu, apipintas legendomis apie Heraklį ir 12 jo žygdarbių, mistinius orakulus ir Olimpo dievus. O nuošalūs paplūdimiai, raižytos ir įvairiaformės įlankos, didžiuliai smėlio pakrantes saugantys kalnai, puikiai išvystyta vandens pramogų infrastruktūra – tai dėl ko pamilsti romantiškąją Peloponeso pusę ir patį Zakintą. Ir tai, dėl ko labai ir labai nesinori jų palikti.

Nuo šurmulio iki neapsakomos ramybės

Kurortų turistams spektrą Zakintas taip pat gali pasiūlyti itin platų. Jei pradėtume nuo sostinės tokiu pačiu pavadinimu kaip sala – Zakinto – reikėtų pasakyti, kad jis – ne paplūdimio pramogų mėgėjams, mat pakrantės ruožas palyginti siauras. Tačiau mėgstantiems miesto gyvenimo ritmą, Zakintas – pats tas. Čia galima pasigrožėti viena garsiausių bažnyčių – Šv. Dionizo šventove, paslampinėti jaukiomis ir moderniomis gatvėmis, prisėsti prabangiame restorane ar labai jaukioje kavinukėje. Zakinte nenuobodžiaus nusiteikę naktį ne miegoti, o gerai pasilinksminti. Konkuruoti su sostine dėl mėgstančiųjų pašėlti gali tik audringasis Lagasis.

123rf.com nuotr./Šv. Dionizo šventovė
123rf.com nuotr./Šv. Dionizo šventovė

Kiti kurortai kiek ramesni, tačiau kiekvienas iš jų – taip pat turi savo veidą. Moderniajame Cilivyje dūzgių taip pat netrūksta, tačiau jis svečiams gali pasiūlyti ir vieną populiariausių salos paplūdimių – turistų numylėtą Planą. Saulės vonių ir jūros maudynių mėgėjai turėtų apsvarstyti ir keliautojų giriamą Argasį. Šio miestelio paplūdimys ištįsęs daugiau nei kilometrą, pakrantėje apstu vandens pramogų ir puikiai išvystyta infrastruktūra. Taigi poilsį čia renkasi ir vandens pramogų mėgėjai, ir šeimos su atžalomis.

Aišku, Zakintas nebūtų vadinamas romantikų oaze, jei negalėtų pasiūlyti ko nors labai ramaus ir jaukaus. Kalamakis ir Vasilikas – pramogoms ir aktyviai veiklai netinkamas. Tačiau poroms, gamtinės oazės, gryno pasibuvimo su gamta mėgėjams ar šeimoms, ieškančioms tykių kampelių – geriau nesugalvosi. Juolab kad medituojant paplūdimyje gali atsitikti ir stebuklų. Neišsigąskite, jei netikėtai susitiksite su pačiais logerhedais, mat šios pakrantės – ir jų numylėtos vietos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius