Dabar populiaru
Publikuota: 2016 vasario 24d. 11:59

Lietuvoje gyvenantis šefas italas Gian Luca Demarco pristato kulinarinius maršrutus

Gian Luca Demarco
Organizatorių nuotr. / Gian Luca Demarco

Kai į savo vadovaujamą „Kulinarijos studiją“ įžengia italas šefas Gian Luca Demarco, čia netrūksta itališkos energijos, istorijų apie geriausią rankomis gaminamą pastą ar maisto fiestas įvairiuose šios šalies regionuose.

Į Lietuvą jau daugiau nei septynerius metus čia  gyvenantis karštu temperamentu trykštantis šefas Gian Luca grįžo čia po intensyvių studijų Italijos IFSE kulinarijos institute ir daugybės darbo valandų, praleistų „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose Šiaurės Italijoje.

Šiandien Gian Luca dalinasi savo gyvenimo istorijomis, kurios beveik visada sukasi apie maistą, ir ką tik atrastus autentiškus kulinarinius maršrutus.

Organizatorių nuotr./Sūris ir Gian Luca
Asmeninė nuotr./Sūris ir Gian Luca

– Kas buvo jūsų didžiausi mokytojai?

– Visus savo mokytojus juokais vadinu angelais, kurie reikiamu momentu atsirado mano gyvenime. Pirmasis mano mokytojas buvo šefas Adriano iš Brazilijos, kuris pirmasis įsileido mane į virtuvę ir ėmėsi mokyti. Pradėjau dirbti indų plovėju, būdamas dar labai jaunas, kad galėčiau įrodyti, kaip tai man iš tiesų svarbu.

Bet kokia kaina norėjau būti geru šefu, nors tėtis primygtinai reikalavo, kad darbe dėvėčiau kaklaraištį ir turėčiau direktoriaus kabinetą su pavardės lentele.

Tuo metu indus plaudavau iki paryčių. Po kurio laiko Adriano rytais mane pradėjo įsileisti į virtuvę, kur mokiausi visko nuo pat pačių pagrindų: sužinojau, kaip naudotis profesionaliais peiliais, kaip gaminti užkandžius ir desertus, kol galiausiai tapau ir pagrindinių patiekalų virėju.

Bet kokia kaina norėjau būti geru šefu, nors tėtis primygtinai reikalavo, kad darbe dėvėčiau kaklaraištį ir turėčiau direktoriaus kabinetą su pavardės lentele.

Po pažinties su Adriano ir mokslų IFSE kulinarijos institute sekė viena pagrindinių mano mokytojų – italė šefė Džema, kuri buvo tradicinės autentiškos itališkos šeimos virtuvės mokytoja.

Ji iki šiol maistą gamina senovine technika ir viską daro savo pačios rankomis – pavyzdžiui, minko ir pjausto septynių metrų ilgio tešlą makaronams rankiniu būdu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gian Luca Demarco
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gian Luca Demarco

– Ar ilgitės Italijos? Kaip dažnai sugrįžtate ten?

– Žinoma, ten mano šeima ir širdis, todėl dažnai sugrįžtu aplankyti tėvų bei išbandau neatrastus Italijos kulinarijos maršrutus. Pernai su draugais Pjemonte leidomės į įvairiausias derliaus nuėmimo šventes. Pavyzdžiui, atsitiktinai užklydome į trumų derliaus rinkimo metą, kur ragavome tūkstantį patiekalų būtent su trumais.

Keliaujant į trumų šventę reikia tikrai mėgti šiuos grybus, nes virtuvėje dažniausiai karaliauja aitrus jų kvapas, nuo kurio gali lengvai apsvaigti.

Tiesa, keliaujant į trumų šventę reikia tikrai mėgti šiuos grybus, nes virtuvėje dažniausiai karaliauja aitrus jų kvapas, nuo kurio gali lengvai apsvaigti.

Papasakojęs kitiems apie šias autentiškas keliones sulaukiau didelio susidomėjimo, tad šiemet su grupe jau leisiuosi į pirmą savo organizuotą kulinarinį turą.

Keliaujantiems kartu su manimi rekomenduosiu kaskart kitą maršrutą pagal sezoniškumą ir derliaus nuėmimo laikotarpį – vienąkart tai gali būti karalių miestas Turinas su ten skinamomis karališkomis vynuogėmis, kitąkart – paprikos ar lazdyno riešutų fiesta.

Italijoje kiekvienas miestelis turi kuo didžiuotis – vieni garsėja sūriais, kiti daržovėmis ar vynais, o viename regione netgi renkamas gražiausias miesto bulius.

Paprastai keliaujant su manim aš tampu vartais į itališką maisto kultūrą – kiaurą parą būnu ir vertėjas, ir patiekalus komentuojantis šefas, ir kelionės draugas.

Su manimi niekada neisite į tas vietas, kurias atrastų turistai – valgysime tik autentiškai ir tik ten, kur be manęs neatsidurtumėte. Apie šias kulinarines keliones pasakosiu ir jau po dviejų savaičių vyksiančioje kelionių konferencijoje „Atostogų Guru“. 

Organizatorių nuotr./Paprikos svente
Asmeninė nuotr./Paprikos šventė Italijoje

– Ne visi turi galimybę dažnai ištrūkti į keliones. Kokias dvi kulinarines Italijos fiestas rekomenduotumėt savo keliautojams?

– Yra dvi šventės, kurias dėl ypatingo reginio ir skonio rekomenduoju visiems. Pirmoji – tai savaitę trunkanti paprikos fiesta, kurios metu absoliučiai visi patiekalai gaminami vien iš įvairių spalvų kvapnių paprikų.

Tuo metu visi miesto virėjai siūlo degustuoti vien tik specialų paprikų meniu, tad užsukus į bet kurį restoraną – ragausite vien tik paprikos interpretacijas. Mes, italai, labai didžiuojamės, kad užauginame tiek daug skanios paprikos.

Antroji šventė dedikuojama italų konditerijoje taip mylimam lazdyno riešutui. Yra vienas nedidelis miestelis Cravanzana, kur tądien stovi milžiniškas riešutas, o miestelyje gaminami neapsakomo skonio desertai iš lazdyno riešutų, vyksta turgūs, degustacijos. Tuo metu miestelyje karaliauja neįtikėtinas bendrumas, visi būna gerai nusiteikę.

– Kokia virtuvė jus patį įkvepia labiausiai?

– Japonijos – ji yra neatrastas lobis. Turėjau galimybę dirbti kartu su aukščiausio lygio japoniškos virtuvės meistrais, įvertintais „Michelin“ žvaigždutėmis. Tai žmonės, su kuriais po tokios patirties galėčiau eiti į žvalgybą.

Šios šalies virtuvė neišsemiama, iš čia atkeliavo ir mano mėgstamiausias patiekalas – ramen (japoniškų makaronų sriuba). Norėčiau sudalyvauti ramen kulinarinėje kelionėje, eiti šio patiekalo gamybos keliu, aplankyti ramen muziejų, parodyti kitiems, kodėl šis patiekalas toks ypatingas ir kodėl jo skonio neįmanoma atkartoti antrąkart.

– Ką manote apie dabartines restoranų kovas dėl „Michelin“ žvaigždučių?

– Tiesą sakant, būna momentų, kai pasiilgstu tokio gyvenimo. Jaukiai sėdint prie staliuko, sunku įsivaizduoti, kas dedasi restorane tuo metu, kai į jį užsuka „Michelin“ atstovai.

Virtuvėje pirmu smuiku groja tik labiausiai patyrę geriausi šefai, o indai sklando ore nuo neapsakomų greičių, kad reikiamu momentu būtų patiektas svarbiausias patiekalas.

Bet šiandien tenka vis dažniau susidurti su kitokiu požiūriu į tokią griežtą vertinimo sistemą. Vis daugiau pasaulinio lygio geriausių šefų atsisako dalyvauti joje ir kuria maistą dėl savo paties malonumo, dėl žmonių.

Geriausi meistrai, pasisako prieš išpūstas maisto kainas ir nori padaryti itin kokybiškus patiekalus prieinamus paprastiems žmonėms. Manau, tai teisingas požiūris.

Šias ir kitas garsių keliautojų istorijas išgirsti galėsite kelionių įspūdžių konferencijoje „Atostogų Guru“, kovo 6 d. Menų fabrike LOFTAS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Darbo jėga plūsta dar gausiau: ukrainiečių per metus padaugėjo 50 procentų

Gyvenimas

Orų prognozė: savaitgalį pajūry bus šilta ir be lietaus

Vardai

Garsenybės pasibaisėjo cirko vadovo N.Zobovo elgesiu su meška: „Išgelbėkit gyvūną iš velnio namų“

Kultūra

Thomo Manno festivalis baigia Pirmojo pasaulinio karo ciklą: analizuojant praeitį žvelgti į ateitį

Verslas

„Wizz Air“ žiemai atšaukia dalį skrydžių: nelieka Romos, Atėnų, Nicos krypčių

Aktualu

Kauno pareigūnai Prienų rajone atsitiktinai rado 2 kg sausų kanapių ir 350 augalų

Aktualu

Analitikai: V.Putino siūlytas referendumas Ukrainoje nėra realistiškas scenarijus

Verslas

„Telia“ vadovas Danas Strömbergas konkurentais laiko jau ir „Netflix“, „Amazon“

Gyvūnų klubas

Meškos nepriežiūra kaltinamas Nikolajus Zobovas: meškos neėda mėsos

Pasaulis kišenėje

Specialistai pataria nesimaudyti 6 Lietuvos tvenkiniuose

Nuotraukose – plastikinių maišelių neįvertinama estetika ir keliama grėsmė

Vardai

Kenijoje už žmogžudystę mirti nuteista grožio karalienė Ruth Kamande

Mokslas.IT

Atidarytas Egipte rastas milžiniškas granito sarkofagas, pasklido faraonų prakeiksmui prilygstantis dvokas

Aktualu

Šakių gimnazija nuvylė mokinius: teiktos apeliacijos nepasiekė NEC, bet bus įvertintos

Vardai

Teisme – milijonieriaus Stasio Brundzos ir jo žmonos Audrutės skyrybų byla

Gyvenimas

Teisininkas atsako. Ar priedai už darbo rezultatus įtraukiami į atostoginių skaičiavimą?

Sportas

Karštas futbolo vakaras Rygoje: baudinių serija, muštynės ir 6 raudonos kortelės

Gazas

Klaipėdoje iškils dvi naujos estakados: sujungs Vilniaus plentą su Baltijos prospektu

Vardai

Brazilijoje dėl pacientės mirties sučiuptas garsus sėdmenų plastikos chirurgas Dr. Bumbum

Aktualu

Gamtos gidą bulgarą Borisą pakerėjo Lietuva: „Pamatęs Nemuno deltą supratau – noriu čia gyventi“

Naujienos

Verslas

Darbo jėga plūsta dar gausiau: ukrainiečių per metus padaugėjo 50 procentų

Gyvenimas

Orų prognozė: savaitgalį pajūry bus šilta ir be lietaus

Vardai

Garsenybės pasibaisėjo cirko vadovo N.Zobovo elgesiu su meška: „Išgelbėkit gyvūną iš velnio namų“

Kultūra

Thomo Manno festivalis baigia Pirmojo pasaulinio karo ciklą: analizuojant praeitį žvelgti į ateitį

Verslas

„Wizz Air“ žiemai atšaukia dalį skrydžių: nelieka Romos, Atėnų, Nicos krypčių

Aktualu

Kauno pareigūnai Prienų rajone atsitiktinai rado 2 kg sausų kanapių ir 350 augalų

Aktualu

Analitikai: V.Putino siūlytas referendumas Ukrainoje nėra realistiškas scenarijus

Verslas

„Telia“ vadovas Danas Strömbergas konkurentais laiko jau ir „Netflix“, „Amazon“

Gyvūnų klubas

Meškos nepriežiūra kaltinamas Nikolajus Zobovas: meškos neėda mėsos

Pasaulis kišenėje

Specialistai pataria nesimaudyti 6 Lietuvos tvenkiniuose

Nuotraukose – plastikinių maišelių neįvertinama estetika ir keliama grėsmė

Vardai

Kenijoje už žmogžudystę mirti nuteista grožio karalienė Ruth Kamande

Mokslas.IT

Atidarytas Egipte rastas milžiniškas granito sarkofagas, pasklido faraonų prakeiksmui prilygstantis dvokas

Aktualu

Šakių gimnazija nuvylė mokinius: teiktos apeliacijos nepasiekė NEC, bet bus įvertintos

Vardai

Teisme – milijonieriaus Stasio Brundzos ir jo žmonos Audrutės skyrybų byla

Gyvenimas

Teisininkas atsako. Ar priedai už darbo rezultatus įtraukiami į atostoginių skaičiavimą?

Sportas

Karštas futbolo vakaras Rygoje: baudinių serija, muštynės ir 6 raudonos kortelės

Gazas

Klaipėdoje iškils dvi naujos estakados: sujungs Vilniaus plentą su Baltijos prospektu

Vardai

Brazilijoje dėl pacientės mirties sučiuptas garsus sėdmenų plastikos chirurgas Dr. Bumbum

Aktualu

Gamtos gidą bulgarą Borisą pakerėjo Lietuva: „Pamatęs Nemuno deltą supratau – noriu čia gyventi“

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje