Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos keliautojams atsiveria Menorka – alternatyva turistų nugultai Maljorkai

Menorka skamba panašiai kaip Maljorka, tiesa? Ir ne atsitiktinai, mat Menorkos sala yra mažoji Maljorkos kaimynė. Tiesa, šios dvi salos – itin nepanašios. Ko gero, jas sieja tik pavadinimai bei klimatas. Na ir dar faktas, jog abi salos priklauso Ispanijai ir priskiriamos Balearų salynui. O visa kita – skirtumai, kurie galėtų paskatinti jau kitų metų vasarą ar net rugsėjį aplankyti šią nedidelę ir gražią salą, rašoma pranešime spaudai.
Menorka
Menorka / Shutterstock.com nuotr.

„Menorka – nedidelė sala Viduržemio jūroje. Jos ilgis nesiekia nė 50 km, o plotis – 20 km. Taigi, sala nedidelė, tačiau joje niekada nebus ankšta. Priešingai nei kaimyninėje Maljorkoje, čia nerasite turistų knibždėlyno, gigantiškų viešbučių kompleksų ar tirštai nugultų paplūdimių, – sakė Dagnė Sannikova, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Produkto skyriaus vadovė. – Kodėl? Nes beveik pusė Menorkos – tai UNESCO biosferos rezervatas, panašiai kaip mūsiškis Žuvintas“.

Paplūdimiai

Menorka sklidina gamtos grožio. Ir nebūtina į ją žvelgti pro viešbučio langą ar nuo paplūdimio gulto – žygiai pėsčiomis, dviračiais, baidarėmis leis įvertinti šios vietovės išskirtinumą.

Nors, tiesą sakant, niekas jūsų nepeiks, jeigu nedemonstruosite ryžto trauktis iš pajūrio paplūdimių – atsitverti vaizdingomis uolomis bei miškais, su baltu švariu smėliu, mėlyno vandens paviršiuje blizgančia saule ir laiku, kuomet nereikia niekur skubėti ir suspėti. Ne kiekvienam užteks valios visų atostogų nepraleisti tokiame paplūdimyje.

Kiek valingesni galės tiesiog iš vieno paplūdimio kraustytis į kitą. Nes Menorkoje jų yra daug. Iš viso – 131. O tai daugiau nei Maljorkoje ir Ibisoje kartu sudėjus. Tiesa, uolos ir baltas smėlis – pietinės salos dalies pakrančių pranašumas. Salos šiaurėje uolas keičia kalvos, baltą smėlį – sodriai geltonas. Žmonių čia mažiau, užtat vanduo dar švaresnis ir skaidresnis. Taigi, vien paplūdimiai yra pakankamai svari priežastis aplankyti Menorką. Tačiau jie nėra vienintelė šios salos vertybė.

Norit pajudėti?

„Menorkos miesteliai, kaip ir dera idiliškoms Viduržemio jūros saloms, pasitiks baltomis, saulėje švytinčiomis sienomis, gotikinėmis bažnyčiomis ir akmeniniais jaukiais senamiesčiais bei maurų architektūros palikimu. Dažno miestelio atributas – nedidelis, jaukus uostas bei gausybė restoranų. O tai reiškia, kad gerų žuvies ir jūrų gėrybių patiekalų čia rasite labai nesunkiai“, – pasakojo D.Sannikova.

Shutterstock.com nuotr./Menorka
Shutterstock.com nuotr./Menorka

Domina istorija? 700 kv. km ploto Menorka gali pasiūlyti daugiau nei 1,5 tūkst. archeologinių vietų. Seniausioms jų – per 4 tūkst. metų. Tad čia yra visko: apversto laivo formos akmeninės kapavietės naveta, akmeniniai įtvirtinimai talaiots, uolose iškirsti senoviniai nekropoliai ir t. t. Čia taip pat rasite romėnų, ankstyvosios krikščionybės, islamiškąjį salos periodą menančius statinius. Ir visa tai galima lengvai pasiekti išnuomotu automobiliu ar tiesiog pėsčiomis.

Norintiesiems pažinti salą yra net 185 km ilgio takas, vedantis aplink visą Menorką, – jis atsirado dar 1330 m. ir pirmiausia buvo skirtas apsaugoti salos pakrantes nuo priešų antpuolių.

Kitas ritmas

Menorkoje gyvena viso labo 90 tūkst. žmonių. Gyventojų tankis čia beveik 2 kartus mažesnis nei kaimyninėje Maljorkoje. Tai ramaus ir stiprinančio poilsio sala, kurioje nereikės grūstis ir stumdytis su kitais poilsiautojais nei miestelių gatvėse, nei dviračių takuose, nei eilėse prie maitinimo įstaigų. Neskubiu tempu gyvenantys vietiniai tai pat linkę sustoti pasišnekučiuoti su svečiais.

Shutterstock.com nuotr./Menorka
Shutterstock.com nuotr./Menorka

Tad ši sala tiks tiek mėgstantiesiems paplūdimio poilsį, tiek šeimoms, keliaujančioms su vaikais, tiek gamtos turizmo mėgėjams. „Žinoma, nardymas, kalnų dviračiai, jodinėjimas, golfas, žvejyba, baidarės, o kai kada net ir burlentės – visa tai yra atostogų Menorkoje galimybių sąraše. O norint jį išbandyti, visų pirma reikia atrasti šią salą, kuri jau 2019-ųjų vasaros sezonu bus pasiekiama tiesioginiais skrydžiais iš Lietuvos“, – sakė „Tez Tour“ atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius