-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lonely Planet“ paskelbė tradicinį geriausių vietų sąrašą – tik šiemet jis kitoks

„Lonely Planet“ paskelbė geriausių vietų kelionėms („Best in travel“) sąrašą. Paprastai jame skelbiamos vietos, kurias rekomenduojama aplankyti kitais metais, tačiau šiemet pasaulį surakinusi koronaviruso pandemija privertė jį pakeisti.
Farerų salos
Farerų salos / Indrės Bungardaitės / 15min nuotr.

„Lonely Planet“ kasmet renka verčiausias aplankyti vietas, jas sugrupuoja į kelias kategorijas. Taip išrenkamos geriausios šalys, geriausi miestai, regionai ir t.t. Visgi šiemet nuspręsta pakeisti tradiciją atsižvelgiant į tai, kokie pokyčiai yra apėmę visą pasaulį.

Koronaviruso pandemijai stipriai apribojus keliones, „Best in Travel“ dėmesį skyrė tam, kas labiausiai prisideda prie tvarumo, įvairiapusiškumo ir bendruomenių kūrimo.

Šiemet sąrašas buvo sugrupuotas į tris kategorijas: tvarus vystymasis, bendruomenė ir įvairovė. „Šie metai priklauso ne šalims ar miestams, jie priklauso žmonėms, kurie tas vietas padaro tokiomis ypatingomis. Tad atraskite jas kartu su mumis ir mūsų nugalėtojais“, – kviečia „Lonely Planet“. Vadovo Luiso Cabreros teigimu, 2021 m. kelionės bus labiau apgalvotos nei kada nors anksčiau.

Kiekvienoje iš kategorijų išrinkta po 10 nugalėtojų. Pavyzdžiui, tvaraus vystymosi grupėje išskirta Antigva ir Barbuda, esanti viena iš labiausiai klimato kaitos veikiamų vietų – dėl to ši šalis ekologiją yra padariusi savo prioritetu.

Už itin glaudžią bendruomenę giriamos Farerų salos. Anot „Lonely Planet“, nors šios salos didžiuojasi įspūdingais skardžiais, kriokliais ir peizažais, būtent tvirta bendruomenė Farerus paverčia tokia viliojančia kryptimi.

123rf.com nuotr./Farerų salos
123rf.com nuotr./Farerų salos

Graikija išskirta kaip tvari gurmanų kryptis. Čia gausu ekologiškai užauginto maisto turgų, kuriuose – didelis žolelių, jūros gėrybių pasirinkimas.

123RF.com nuotr./Graikija
123RF.com nuotr./Graikija

Geteborgas susilaukė pagyrų kaip tvarus miestas – čia pasižadėta iki 2030-ųjų visiškai pereiti prie atsinaujinančių energijos išteklių.

123RF.com nuotr./Geteborgas
123RF.com nuotr./Geteborgas

Pripažinimo sulaukė ir Ruandos laukinės gamtos apsaugos programa, kuri išgelbėjo nykstančias kalnų gorilas.

sxc.hu/Ruandos pasididžiavimas - kalnų gorilos.
sxc.hu/Ruandos pasididžiavimas - kalnų gorilos.

Sąraše žavimasi Australijos susivienijimu po siaubingų gaisrų, nuniokojusių miškus ir pasiglemžusių begales gyvūnų gyvybių. Kilusios bendruomenių iniciatyvos leidžia sužalotoms vietoms kilti iš pelenų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisrai Australijoje naikina koalų populiaciją
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisrai Australijoje naikina koalų populiaciją

Už bendruomenės iniciatyvas giriamas ir Kolumbijos miestas Medeljinas, kuris iš kadaise pavojingiausio pasaulio miesto virsta vienu inovatyviausių. Bendruomenės pastangomis yra griaunami visi apie šį miestą susiformavę stereotipai.

Dėmesio susilaukė ir lietuvių pamėgtas Amanas Jordanijoje, kuris vadinamas kaip viena šilčiausiai keliautojus priimančių vietų.

123rf.com nuotr./Amanas
123rf.com nuotr./Amanas

El Heirro sala Ispanijos Kanaruose išskirta kaip vieta, kuri puikiai tinka ramiam pabėgimui – kad ir kokio amžiaus ar skonio būtumėte.

Visus nugalėtojus rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius