-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Madingiausia Naujųjų dovana Šiaurės Korėjoje – metamfetaminas

Kokias dovanas vieni kitiems Naujųjų metų proga dovanoja vargingos ir izoliuotos šalies gyventojai? Geidžiamiausia dovana yra ne saldumynai, drabužiai ar arbata – o metamfetaminas. Narkotikų vartojimo situaciją šalyje dar labiau paaštrino ir dėl COVID-19 kilusi krizė. Darbų netekę gyventojai imasi metamfetamino gamybos ir prekybos, o šalyje gajus ir mitas, esą šis narkotikas net gydo koronavirusą.
Gyvenimas Šiaurės Korėjoje
Gyvenimas Šiaurės Korėjoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tiesa, Šiaurės korėjiečiai, kaip ir daug gyventojų Rytų Azijoje, šią savaitę Naujųjų metų nemini – jiems svarbiau yra vasario mėnesį švenčiami Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių. Būtent tuomet ir vėl išaugs šio narkotiko paklausa, rašo „The New York Times“.

Dovanoti metamfetaminą – stiprų centrinės nervų sistemos stimuliantą – jau yra tapę įsišaknijusiu įpročiu. Skelbiama, kad žmonėms jo naudojimas tapęs visiškai įprastu dalyku – narkotiką uosto ar leidžiasi taip, lyg rūkytų cigaretę, nesusimąstydami apie priklausomybę ir žalingą poveikį.

„Metamfetaminas ilgai buvo naudojamas Šiaurės Korėjoje kaip labai stiprus energinis gėrimas – lyg „Red Bull“, tik galingesnis“, – „The New York Times“ 2019 m. sakė Andrejus Lankovas, Šiaurės Korėjos ekspertas iš Kookmino universiteto Seule, vadovaujantis portalui „NK News“. Anot jo, žmonės paprasčiausiai nesuprasdavo, ką vartoja ir kokius pavojus sau kelia. Visuomenė ir apskritai žino nedaug apie narkotikų vartojimo žalą.

Metamfetaminas Korėjos pusiasalį pasiekė Japonijos kolonializmo periodu XX a. pradžioje. Pabėgę iš šalies asmenys pasakodavo, kad Šiaurės Korėjos kariuomenė po Antrojo pasaulinio karo metamfetaminu aprūpindavo savo karius. Nuo aštuntojo dešimtmečio dėl narkotikų gabenimo buvo sulaikyta ir nemažai Šiaurės Korėjos diplomatų.

Paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pinigų neturinti šalies valdžia pati pradėjo gaminti metamfetaminą eksportui. Pagaminti narkotikai paprastai būdavo siunčiami į šiaurinę kaimynę Kiniją arba perduodami jūra kriminalinėms struktūroms – tokioms kaip Kinijos gaujos ar Japonijos yakuza.

2014 m. buvo paskelbta Sheena Chestnut Greitens, politikos mokslų mokslininkės iš Misūrio universiteto, ataskaita. Joje teigiama, kad apie du dešimtmečius valdžia ir palaipsniui diegė opioidų vartojimo įprotį savo žmonėms.

Maždaug amžių sandūroje aiškiai „valdžios kontroliuojamos ir remiamos“ metamfetamino gamybos apimtys pradėjo mažėti. Dėl to šalyje atsirado perteklius žmonių, kurie žino, kaip pagaminti šį narkotiką, bet nebeturinčių tokio darbo. Daug jų sukūrė savo mažytes laboratorijas ir pradėjo metamfetaminą gaminti ir platinti patys.

Šiaurės Korėjoje tragiškai trūkstant sveikatos apsaugos priemonių ir gydymo galimybių, daug žmonių griebdavosi opioidų ir narkotinių stimuliantų, kuriuos laikė vaistų alternatyvomis, teigė Sh.Greitens. „Metamfetaminas sukelia stiprią priklausomybę, todėl net ir retkarčiais vartojantiems yra labai lengva per trumpą laiką tapti priklausomais“, – aiškino ji.

Pirmieji apie metamfetamino kaip Naujųjų metų dovanos populiarumą parašė „Radio Free Asia“. Jie citavo kelis anoniminius šaltinius, kurie tikino, kad šis įprotis ypač prigijo tarp jaunų žmonių.

Pati Šiaurės Korėjos valdžia, žinoma, seniai neigia, kad jos piliečiai gamina ar vartoja metamfetaminą. „Neteisėtas narkotikų, kurie žmogų paverčia protiniu luošių, naudojimas, platinimas ir gamyba Korėjos Liaudies Demokratinėje Respublikoje neegzistuoja“, – 2013 m. skelbė valstybinė naujienų agentūra.

Visgi ekspertai teigia, kad metamfetamino (kuris čia vadinamas „pingdu“ – ledo narkotiku) dovanojimas yra vieša paslaptis.

Iš šalies pabėgę gyventojai vėliau interviu pasakodavo, kad metamfetaminas tapęs populiaria dovana per gimtadienius, mokyklos baigimo progas, įvairias šventes – tokias kaip Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių.

Nors metamfetaminas oficialiai yra neteisės Šiaurės Korėjoje (kaip ir privačios ekonominės veiklos), praktikoje jis tapęs kone legalia preke. „Dėl to, kad pareigūnai ima kyšius ir žiūri į kitą pusę, ir dėl to, kad valstybė netiesiogiai pelnosi iš kyšių grandinės, kuri vejasi iki pat viršūnių“, – teigė Justinas Hastingas, politikos mokslų specialistas iš Sidnėjaus universiteto, kuris studijavo Šiaurės Korėjos narkotikų prekybos tinklus.

„Ilgainiui tai virto kultūra, kurioje žmonės linkę rizikuoti, kad užsidirbtų, o oficialus valdžios draudimas turi mažai prasmės“, – sakė jis.

Yra ir kita priežastis, kodėl valdžia pro pirštus žiūri į narkotikų problemą. Jos prioritetai kitokie – kurti raketas ir vietos elitui parūpinti prabangos prekių. „Tol, kol narkotikų vartojimas nekelia pavojaus režimui, o kaip tik atbukina Šiaurės Korėjos žmonių protus, valdžia taktiškai leis jam ir toliau tęstis, nepaisant to, kokius milžiniškus psichologinės ir fizinės sveikatos iššūkius tai sukeltų“, – sakė Žmogaus teisių Šiaurės Korėjoje komiteto vadovas Gregas Scarlatoiu.

Dėl COVID-19 situacija dar blogesnė

Narkotikų problemą dar labiau paaštrina COVID-19 atnešta krizė, šiemet perspėjo „Radio Free Asia“. Šaltiniai šalyje portalui sakė, kad atsiradus dar daugiau judėjimo ir verslo apribojimų, vos galą su galu suduriantys žmonės metėsi prie prekybos metamfetaminu.

Vienas šaltinis pasakojo, kad narkotikų pardavinėjai net savo prekes reklamuoja kaip vaistą nuo viruso. „Gyventojai visuomet tikėjo, kad „ledas“ yra visa gydantis vaistas. Prasidėjus koronaviruso epidemijai, žmonės pradėjo sakyti, kad jis gali užkirsti kelią ar net išgydyti virusą“, – sakė jis. Iš kur kilo tokie gandai, nežinia, bet narkotikų prekeiviai šį melo malūną dar labiau įsuko. Žmonėms ir nesunku patikėti tokiomis pasakomis – metamfetaminas iš tiesų laikinai sumažina temperatūrą, kosulį, kūno skausmus.

Šaltinis taip pat pasakojo, kad metamfetamino laboratorijų dabar žymiai daugiau nei anksčiau, kai tuo užsiėmė valdžia. „Kai „ledo“ gamybos metodus plačiai žino eiliniai žmonės, jo įmanoma pasigaminti bet kur turint reikiamas priemones ir įrangą“, – sakė jis.

„Gyventojai, kurie nebegali užsiimti savo verslu dėl koronaviruso krizės, gali uždirbti daugiau iš vienos partijos metamfetamino pardavimo nei būtų gavę iš savo įprasto verslo“, – pavasarį pasakojo šaltinis.

Jo teigimu, dabar metamfetaminas šalyje naudojamas kaip niekad plačiai. „Anksčiau būdavo vienas kitas toks taškas rajone, bet dabar jų tiek, kad gali gauti dozę bet kuriuo metu“, – kalbėjo šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius