Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maroko keistenybė – ožkų bandos medžiuose

Argano medžiai nėra patys estetiškai gražiausi pasaulyje medžiai - jų žievė stora ir spygliuota, o šakos - ištįsusios ir kreivos. Tačiau šie Maroko augalai turi daug gerbėjų - ne tik žmonių, bet ir ožkų, kurių būriai šiuos medžius aplipa tiesiogine to žodžio prasme.
Ožkos ant argano medžio
Ožkos ant argano medžio / 123rf.com nuotr.

Argano medžiai auga beveik vien tik Suso regiono lygumos pusdykumėje pietvakarių Maroke. Jie yra reta ir saugoma rūšis, kuriai stipriai pakenkta dėl intensyvaus žemės ūkio, gyvulininkystės, medžio anglies gamybos. Argano miškų plotai per paskutinius šimtą metų sumažėjo per pusę.

Argano medžiai kartą per metus subrandina poros centimetrų ilgio vaisių, kuriame slepiasi riešutas ir labai aliejingos sėklos. Būtent tai ir vilioja būrius ožkų, kurios net įsilipa į medžius jų paskanauti.

Tokie vaizdai, kai medis būna aplipęs ožkomis, dažniausi birželio mėnesį, kai vaisiai prinoksta.

Vietos ūkininkai ožkų neveja nuo medžių – prie jų tik keturkojų neleidžia tol, kol vaisiai nėra prinokę. O tuomet – šventė ožkoms.

Tai ne tik atrakcija turistams. Po ožkų puotos gaunamas vertingas produktas. Nuskabiusios vaisius ir riešutus, ožkos vertingas sėklas riešute pašalina kartu su išmatomis, nes jų nesuvirškina. Tuomet iš jų spaudžiamas vienas brangiausių augalinės kilmės aliejų pasaulyje – Argano. Žinoma, dabar jis iš Argano vaisių išgaunamas ir kitais būdais – ne tik iš ožkų išmatų.

Tačiau kadangi šios po medžius laipiojančios ožkos atneša daug naudos jų savininkams iš jas pamatyti norinčių turistų, ūkininkai jų atgabena vis daugiau ir daugiau. Dėl to Argano medžių būklė kasmet prastėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius