Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Miestas Norvegijoje, kuriam reikia gigantiškų veidrodžių, kad pamatytų Saulę

Kasmet šešiems mėnesiams trys milžiniški veidrodžiai į nedidelį miestelį Norvegijoje nukreipia Saulės spindulius – be jų 3 tūkst. gyventojų pusę metų leistų kalnų šešėlyje.
Rjukanas
Rjukanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rjukanas įsikūręs slėnyje tarp dviejų kalnų. Vaizdas jame – nuostabus, tačiau pusei metų šie kalnai miestelį panardina į šešėlį. Saulės spinduliai pasiekia kalno šonus, tačiau paties Rjukano ne.

Vienas miestelio gyventojas sugalvojo, kaip bent kiek spindulių pritraukti į miesto gatves – įtaisyti tris milžiniškus veidrodžius kalne, kurie Saulės šviesą nukreips į Rjukano aikštę.

Kasmet nuo rugsėjo pabaigos iki kovo vidurio net ir dieną Rjukanas skendi prieblandoje. Išskyrus miestelio aikštę, kurioje būna keistas šviesos pliūpsnis – šviesos ratas, kuris užlieja maždaug 600 kvadratinių metrų.

Kiekvienas iš trijų kalne įtaisytų ir kompiuteriu kontroliuojamų veidrodžių yra 17 kvadratinių metrų ploto. Jie užprogramuoti judėti kartu su Saule, šiek tiek pasisuka kas 10 sekundžių, kad nuolat galėtų nukreipti spindulius į miestelį.

123rf.com nuotr./Rjukanas
123rf.com nuotr./Rjukanas

Veidrodžiai įrengti 2013 m. Jų idėjos autorius menininkas Martinas Andersenas į Rjukaną atsikraustė 2002 m., tačiau greitai pajuto, kad Saulės šviesos trūkumas jam pradeda kelti depresiją. Vyrui pavyko įtikinti miestelio valdžią, kad veidrodžiai padės visam Rjukanui.

Ši idėja nebuvo visai nauja. Veidrodžiais gaudyti spindulius ir nukreipti juos į miestelį dar 1913 m. sugalvojo vietos verslininkas Samas Eyde'as, bet tuo metu nebuvo technologijų šiai idėjai įgyvendinti. Vietoj to buvo pastatytas keltuvas, kuriuo Saulės ištroškę gyventojai galėtų pakilti į kalną ir ten pasidžiaugti natūralia šviesa.

Iš pradžių ne visi miestelio gyventojai pritarė veidrodžių statybai, kuri kainavo apie 5 mln. Norvegijos kronų (apie 520 tūkst. eurų). Tačiau dabar jie džiaugiasi ne tik spinduliais, bet ir turistais, kurie čia atvyksta vien tam, kad pastovėtų veidrodžiu nukreiptoje šviesoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius