-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai aptiko koralinį rifą, kuris aukštesnis ir už dangoraižį

Australijos Didžiajame barjeriniame rife mokslininkai aptiko 500 metrų aukščio atskirtą koralinį rifą, kuris yra aukštesnis nei „Empire State“ pastatas, Sidnėjaus bokštas ar „Petronas Towers“, – rašo lonelyplanet.com.

Rifą mokslininkai atrado Schmidto vandenyno instituto tyrimų laivu „Falkor“ 12 mėnesių tyrinėdami Australiją supantį vandenyną.

Rifas buvo aptiktas dar spalio 20 dieną, kai mokslininkų komanda atliko povandeninį Didžiojo barjerinio rifo jūros dugno kartografavimą. Spalio 25 dieną, jie instituto povandeninį robotą „SuBastian“ panarardino į vandenyno gelmes norėdami ištirti atrastą naująjį rifą.

Mokslininkų teigimu, į ašmenis panašaus rifo pagrindas yra 1,5 km pločio, pats rifas yra iškilęs į 500 metrų aukšį, tai yra tik 40 m žemiau jūros paviršiaus.

Šis atsiskyręs rifas papildo dar septynis taip pat aukštus atskirus rifus regione, kurie buvo žymimi dar nuo 1800-ųjų pabaigos. Žemėlapių duomenų ir povandeninių vaizdų derinį mokslininkai naudos bandydami suprasti šį naują rifą ir jo vaidmenį Didžiajame barjeriniame rife.

„Šis netikėtas atradimas tik dar kartą patvirtina faktą, kad mes ir toliau galime aptikti nežinomas struktūras ir naujas rūšis savo vandenyne, – sakė Wendy Schmidtas, Schmidto vandenyno instituto įkūrėjas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didysis barjerinis rifas Australijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didysis barjerinis rifas Australijoje

– Iš tiesų mūsų žinios apie tai, kas yra vandenyne, yra gana ribotos. Tačiau su naujomis technologijomis, kurios giluminiame vandenyne veikia kaip mūsų akys, ausys ir rankos, mes galime tyrinėti taip, kaip niekada anksčiau. Tai mums atveria naujus vandenynų peizažus, kurie atskleidžia naujas ekosistemas ir įvairias gyvybės formas, kurios su mumis dalijasi planeta“.

VIDEO: Mokslininkai aptiko koralinį rifą, kuris aukštesnis net už dangoraižį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius