Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nauja mada – lietuviškus berželius keičia egzotiškos palmės

Gal šiltėjantis klimatas, o gal tautiečių egzotiškų kelionių ilgesys šiemet Lietuvoje atvėrė naują verslo nišą – pradėta prekiauti visus metus žaliuojančiomis palmėmis. Iš viso Lietuvoje jau pasodinta apie pusė tūkstančio palmių, kurios laukia pirmosios lietuviškos žiemos.
Klaipėdoje, privačių namų kiemuose vis dažniau galima išvysti iki šiol Lietuvoje neįprastą vaizdą - žaliuojančias palmes.
Klaipėdoje, privačių namų kiemuose vis dažniau galima išvysti iki šiol Lietuvoje neįprastą vaizdą - žaliuojančias palmes. / Vitos Jurevičienės nuotr.
Temos: 3 Mada Klaipėda Palmė

Palmės daugeliui asocijuojasi su šiltaisiais kraštais ir poilsiu prie jūros ar vandenyno. Tačiau nieko egzotiniai medžiai jau nebestebina Londone, Paryžiuje ar Osle. Internete pilna nuotraukų, kuriose vešlią palmių žalumą dengia storas sniego sluoksnis. Tačiau iki šių metų niekas rimtai negalvojo, kad tokie egzotiški augalai gali prigyti ir puikiai augti Lietuvoje.

Reklamos auka

„Tapome reklamos aukomis“, – sako verslininkai Antanas ir Daina Bosai, kurių namo kieme Palangoje žaliuoja net aštuonios 4-5 metrų aukščio egzotinės palmės. Taip sutapo, kad iki tol prie Bosų namo tvoros augusios vyšnaitės jau nebedžiugino šeimininkų ir jas reikėjo kažkuo keisti. Pasiūlė palmes.

„Palmės prigijo, auga geriau, nei tikėjomės, tačiau, ar sprendimas pasiteisino, galėsime pasakyti tik po kokių poros metų“, – sako Antanas. Anot jo, palmės nereikalauja daug priežiūros: reikia mulčiuoti, kartą per mėnesį patręšti specialiomis trąšomis. Nors įsigijo ir specialius uždangalus, tačiau jų naudoti dar neteko.

Asmeninio albumo nuotr./Dainos ir Antano Bosų kieme Palangoje žaliuoja net aštuonios palmės
Asmeninio albumo nuotr./Dainos ir Antano Bosų kieme Palangoje žaliuoja net aštuonios palmės

„Kai nusipirkome palmes, mūsų pavyzdžiu pasekė ir nemažai pažįstamų“, – palmių auginimo užkratu dalinasi A.Bosas.

Galima sutaupyti

Savo kieme Tauralaukyje pirmąją palmę pasisodinęs verslininkas Aurelijus Gelgutas jau kitų metų pavasariui užsisakė dar dvi palmes ir planuoja jas pasisodinti kaip tik prie maudynėms skirto kubilo.

„Užsisakiau, atvežė, pasodino ir jau žaliuoja maždaug trijų metrų palmė“, – sako Aurelijus.

Pasak jo, visos paslaugos ir maždaug trijų metrų aukščio 14 metų palmė kainavo daugiau nei 500 eurų.

Užsisakiau, atvežė, pasodino ir jau žaliuoja maždaug trijų metrų palmė.

„Pamačiau, kad nieko čia sudėtingo, galima ir pačiam pasisodinti ir iš Vilniaus atsivežti“, – sako A.Gelgutas. Anot jo, kooperuojantis su kitais dar galima ir transporto išlaidų sutaupyti.

Egzotiškos palmės jau traukia praeivių dėmesį ir viešose erdvėse. Klaipėdoje jomis galima pasigrožėti prie padelio teniso kortų. Plevėsuoja vėjyje jų lapija ir Drevernos uostelyje.

Nebijo šalčių

Vilniečiai Sandra ir Aidas Nakčiūnai pirmieji pradėjo vežti Kanapines šiurkštuoles palmes iš Šiaurės Ispanijos ir Portugalijos į Baltijos šalis.

Nors vėduokliškais lapais pasipuošusios palmės – egzotiškas augalas, jų pardavėjai tikina, kad pasisodinti ir prižiūrėti jas yra labai paprasta.

Pasak S.Nakčiūnienės, sodinant kasama duobė, maždaug 20 cm platesnė ir gilesnė nei vazonas, kuriame augo palmė. Kuo didesnė duobė, tuo medžiui geriau, nes tiek dugnas, tiek šonai gausiau pripildomi palmei tinkančios žemės. Palmių sodinimo sezonas prasideda balandį ir trunka iki spalio vidurio. Žaliuodamos visus metus, jos lapų nenumeta, tačiau juos keičia naujais.

Kodėl atvežė būtent Kanapines šiurkštuoles? „Trachycarpus Fortunei“ rūšis yra viena iš atspariausių šaltam klimatui. Jos auginamos visoje Europoje, įskaitant ir Skandinaviją, Didžiąją Britaniją, taip pat – Kanadoje, JAV ir kitur. Esą tai labai populiari visame pasaulyje rūšis, vertinama ne tik dėl grožio, bet ir dėl atsparumo šalčiui bei prisitaikymo atšiauresniam klimatui.

„Palmės gali pakelti ir 18 laipsnių šaltį, bet patariama jau esant pirmajam šaltukui surišti lapus, kamieną apvynioti agrotekstile, o šaknis padengti gausiu mulčio sluoksniu. Jei temperatūra krenta žemiau 20-ies laipsnių, reikia „aprengti“ palmę iš specialaus audinio pasiūtais palmių apsiaustais, taip pat klientams siūlome įsigyti ir specialius šildytuvus su termostatais, kurie įjungia įrangą automatiškai, nukritus temperatūrai“, – kad visgi šaltuoju sezonu palmės reikalauja specialios priežiūros, neslėpė S.Nakčiūnienė.

Reklaminiai metai

Pasak jos, idėja prekiauti palmėmis Lietuvoje kilo prieš keletą metų. Palmėmis susidomėjo, kai keletą žiemų gyveno Ispanijoje. Tuomet kilo noras turėti jas prie savo namų Lietuvoje. Juk tai ne tik grožis, bet ir atostogų prisiminimai bei gera nuotaika.

Pirmąsias palmes į Lietuvą šeima atsivežė prieš metus ir pasisodino savo namų kieme. Įsitikinę, jog jos prigijo ir peržiemojo puikiai, nusprendė jų pasiūlyti ir kitiems. Tuomet buvo pasiruošimo laikotarpis. Reikėjo surinkti daug informacijos, apsilankyti palmių auginimo ūkiuose Ispanijoje ir Portugalijoje. Išspręsti transportavimo ir sandėliavimo klausimus.

„Investicijų buvo daug ir nežinojome ar rizika pasiteisins, pirmieji metai buvo eksperimentiniai, reklaminiai, todėl ir kainas nustatėme nedideles“, – sako S.Nakčiūnienė. Tačiau susidomėjimas buvo tikrai didelis ir pavyko parduoti visas į Lietuvą atvežtas palmes. Žmonės pirko egzotiškus augalus ir sodino juos tiek soduose prie namų, tiek kaimo turizmo sodybose, atsirado palmių net ir viešose vietose.

Vida Press nuotr./Aukščiausios palmės pasaulyje auga Kokoros slėnyje Kolumbijoje
Vida Press nuotr./Aukščiausios palmės pasaulyje auga Kokoros slėnyje Kolumbijoje

Žada didinti kainą

„Anglijoje palmė yra kaip turto ir finansinės sėkmės simbolis, norime tokį įvaizdį kurti ir Lietuvoje“, – vieną iš kainų augimo priežasčių mini Sandra.

„Iš mūsų palmes jau nori pirkti lenkai, vokiečiai, nes žino mūsų kainą, darbo kokybę“, – džiaugiasi verslo sėkme S.Nakčiūnienė. Taip pat ji jau planuoja plėsti į Lietuvą atvežamų lauke tinkamų auginti egzotiškų augalų pasiūlą.

„Neabejojame, kad jau kitais metais atsiras konkurentų, tačiau nesibaiminame, nes žinome, koks tai nepaprastas yra verslas, – sako S.Nakčiūnienė. – Patys dalyvaujame visame procese: nuo atrinkimo, pakrovimo, transportavimo iki iškrovimo mūsų prekybos aikštelėje Avižieniuose. Kokybiškų mums patinkančių palmių viename ūkyje neatrenkame, jų ieškome ne tik Šiaurės Ispanijoje, bet ir Šiaurės Portugalijoje ir Pietų Prancūzijoje. Iš kelių ūkių palmės suvežamos į mūsų sandėlį Barselonos regione, jame dar kartą tikrinama medžių kokybė, leidžiama jiems pailsėti, iš ten tuomet transportuojamos į Lietuvą.“

Įdomūs faktai:

  • Palmės „Trachycarpus Fortunei“ yra kilusios iš Indijos, Tailando, Nepalo, pietinės ir centrinės Kinijos bei Japonijos.
  • Natūraliomis sąlygomis jos auga Himalajuose 2 000 m aukštyje virš jūros lygio, kur įprastos oro sąlygos yra sniegas, šaltis ir vėjas.
  • Ši palmių rūšis pavadinta Roberto Fortūno garbei, kuris šį augalą atrado ir atvežė iš Kinijos į Europą.
  • Žydi geltonos spalvos žiedais balandžio, birželio mėnesiais.
  • Labiausiai mėgsta augti saulėtoje vietoje arba pusiau pavėsyje.
  • Į Lietuvą buvo atvežta aukščiausia apie 6 metrų (su lapais) šios rūšies palmė.
  • Šios rūšies palmių kamienai yra apie 30-40 cm skersmens, padengti lapkočių likučiais ir rudais plaušais. Tik labai senų augalų kamienų apačia nuplinka. Vėduokliški lapai gausiai auga kamieno viršūnėje, yra 100-150 cm skersmens, giliai suskaidyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius