Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji ribojimai griauna lietuvių atostogas Italijoje: dalis vaikų nepateks į slidinėjimo kurortus

Vasario mėnesį Italijoje įsigaliojo nauji ribojimai, susiję su COVID-19 valdymu. Nuo šiol į slidinėjimo kurortus vyresni nei 12 metų žmonės patekti galės tik pasiskiepiję ne vėliau kaip prieš 6 mėnesius. Anksčiau galiojo 9 mėnesiai. Dėl šios priežasties dalis lietuvių atsidūrė keblioje padėtyje – šalyje nepilnamečiai dar neskiepijami stiprinamąja doze, tad, paankstinus terminą, vaikai negaus reikalingo žaliojo paso ir negalės slidinėti.
Slidinėjimas kalnuose
Slidinėjimas kalnuose / 123RF.com nuotr.

Žmonės tapo situacijos įkaitais

Kaip pasakoja kelionių agentūroje „Mind travel“ dirbantis Mindaugas Majauskas, kai kurie su COVID-19 valdymu susiję pokyčiai buvo numatyti jau anksčiau, tačiau įsigaliojo tik vasario 1 d. ir lietuviams sukėlė nemažą sumaištį.

„Pagrindinė problema yra ta, kad atvykstantieji nuo 12 metų ir norintys patekti į slidinėjimo kurortus turi būti pasiskiepiję ne vėliau kaip prieš 6 mėnesius. Nėra skaičiuojama, ar po antros vakcinos dozės, ar po trečios. Tiems, kas skiepijosi rudenį, viskas gerai, o ir suaugusiesiems paprasta – jie turi būti gavę stiprinamąją dozę arba būti persirgę.

Vis dėlto dauguma 12­–18 metų vaikų skiepytis pradėjo nuo birželio mėnesio, tad jiems jau praėjo daugiau kaip 6 mėnesiai. Kadangi anksčiau reikalavimas buvo 9 mėnesiai, užsakinėjant keliones rudenį, atrodė, jog tai nesukels problemų“, – apie keblią situaciją aiškina M.Majauskas.

123RF.com nuotr./Slidinėjimas kalnuose
123RF.com nuotr./Slidinėjimas kalnuose

Anot Mindaugo, nors norint kirsti Italijos sieną yra galimos kelios išeitys net nesant pasiskiepijus, siekiant patekti į slidinėjimo kurortus ar kai kurias uždaras erdves, reikia turėti vadinamąjį „Superžaliąjį pasą“.

„Netrukus prasidės moksleivių atostogos, tad šeimos nusipirko keliones. Tačiau dabar vaikams, kurie yra nuo 12 iki 18 metų, nėra jokios galimybės patekti į slidinėjimo trasas. Lietuva nesiūlo trečio skiepo vaikams. O tie, kurie pasiskiepijo pirmi, nes jų tėvai buvo atsakingi, lieka ant ledo“, – sako M.Majauskas.

Kaip teigia Mindaugas, patys italai nepilnamečius stiprinamąja doze pradėjo skiepyti sausį, tad jų gyventojams panašių problemų nekyla.

„Lietuviams nėra jokios išeities. Kalbėjau su viešbučiais, jie sako, kad viskas gerai, galima atvykti, apsistoti, bet slidinėti vaikas eiti negalės. Žmonės tapo situacijos įkaitais, – tikina M.Majauskas.

– Paskambinau į Italijos sveikatos apsaugos ministeriją, kur atstovas pasakė, kad dabar suprato mūsų situaciją, nes patys su tokiomis bėdomis nesusiduria. Pažadėjo perduoti vadovui, bet jie siekia užtikrinti visuomenės sveikatą, tad vargu ar bus padarytos išimtys.“

Lietuviams, kurių vaikai nebegali patekti į slidinėjimo kurortus, kelionių agentūra neturi, ką pasiūlyti, nes viskas priklauso ne nuo jų. Pasak Mindaugo, pačios šeimos dar bando ieškoti išeičių ir tikisi, kad situacija gali pasikeisti.

„Pavyzdžiui, vaikams iki 12 metų žaliasis pasas nereikalingas, tad jie gali keliauti ir slidinėti, – pasakoja M.Majauskas. – Normalu, kad kino teatre gali reikėti tokio paso, nes uždara erdvė, bet čia, ant kalno, lauke... Skaičiau, jog anglai taip pat nepatenkinti, nes ten tik vyresni žmonės gali gauti trečią skiepą, tad kai kurie irgi negali slidinėti.“

Skrydžiai vyksta, kaip suplanuota

„Novaturo“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė atsiųstame komentare teigia, kad keliautojai po priverstinės pauzės slidinėjimo atostogų yra tikrai išsiilgę, o tai tapo aišku dar praėjusiais metais, kai jas planuoti ėmė dar vasarą.

„Dėl didelio susidomėjimo praėjusių metų pabaigoje padidinome slidinėjimo programą vasario ir kovo mėnesiais tiek Italijos, tiek Prancūzijos kurortuose. Šios šalys stengiasi maksimaliai užtikrinti savo slidinėtojų saugumą, tad įveda saugumo taisykles, galiojančias slidinėjimo kurortuose.

Italija turi vadinamąjį „Superžaliąjį pasą“, kuris yra Europos Sąjungos skaitmeninio pažymėjimo arba persirgimo sertifikato atitikmuo. Šiuo metu galiojančios taisyklės neturi įtakos mūsų slidinėjimo programai, skrydžiai vyksta, kaip suplanuota“, – sako D.Zapkutė.

123RF.com nuotr./Slidinėjimas
123RF.com nuotr./Slidinėjimas

Įmonės atstovė paaiškina, kokie nauji ribojimai nuo vasario 1 d. įvesti Italijoje:

  • Pasiskiepijusiems arba persirgusiems keliautojams, vykstantiems į Italiją, papildomo skiepo nereikia;
  • Vaikams iki 6 metų ES COVID-19 sertifikato ar testo nereikia;
  • Vaikams nuo 6 iki 12 metų atvykimui į šalį užtenka pateikti testą (RAT ne anksčiau kaip 48 val., arba PGR ne anksčiau kaip 78 val. iki atvykimo į šalį);
  • Visi asmenys nuo 12 metų privalo turėti „Superžaliąjį pasą“, jei nori naudotis paslaugomis ir viešomis įstaigomis šalyje.

Anot D.Zapkutės, „Superžaliasis pasas“ yra lygus ES COVID-19 vakcinavimo sertifikatui, kai nuo visos vakcinavimo schemos yra praėję ne mažiau kaip 14 dienų ir ne daugiau kaip 6 mėnesiai, arba ES persirgimo sertifikatui, kai nuo persirgimo yra praėję ne mažiau kaip 11 dienų ir ne daugiau kaip 6 mėnesiai.

Kelionių organizatorius dar gruodį savo keliautojus ir kelionių agentus įspėjo, kad, norint vykti į slidinėjimo kelionę Italijoje, bus reikalinga trečia vakcinos dozė.

Kaip teigia D.Zapkutė, kiekvienas atvejis yra skirtingas, tad nebegalinčių į kelionę vykti žmonių ateitis priklauso nuo įvairių aplinkybių. Pasak jos, pavyzdžiui, galima parduoti nepanaudotus bilietus kitiems keliautojams ir taip nukentėjusiems kompensuoti skrydžio bilietų išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius