Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neatrasta Švedija: nuo viešbučių medžiuose ir urvuose iki požeminių atominių reaktorių

Švedija visame pasaulyje garsėja daugeliu dalykų: „Saab“ ir „Volvo“ automobiliais, grupe „ABBA ir „IKEA“ parduotuvėmis. Daugelis girdėjęs ir apie įstabią šios šalies gamtą bei architektūrą. Tačiau jei nuspręstumėte, kad praminti takai – ne jums, pateikiame 10 įdomių, tikrai ne visiems žinomų Švedijos vietų.
Gatvelė Stokholmo senamiestyje / Švedija
Gatvelė Stokholmo senamiestyje / Švedija / Vida Press nuotr.

1. Stokholmo metro

Tai unikalus darinys – transporto sistema ir ilgiausia pasaulyje meno galerija viename. Stokholmo metro turi daugiau kaip šimtą stotelių, ir beveik visose – vis kitas meno kūrinys.

Įsivaizduokite, važiuojate iš taško A į tašką B, o pro langą atsiveria įspūdingiausios mozaikos, piešiniai, instaliacijos ir skulptūros. Tokia kelionė tikrai neprailgs. O geriausia dalis yra ta, kad visa tai nieko nekainuoja, išskyrus kelionės bilietą.

Vida Press nuotr./Stokholmo metro / Švedija
Vida Press nuotr./Stokholmo metro / Švedija

2. Viešbutis medyje

Šio viešbučio kambariai yra draugiški gamtai pačia tikriausia šių žodžių prasme. Čia iš tikrųjų galite išsinuomoti kambarį medyje, keturių metrų aukštyje. Interjeras čia minimalistinis, užtat vaizdas į besidriekiančias kalvas ir slėnius vertas visų penkių žvaigždučių.

Šiuo metu viešbutis siūlo penkis kambarius. Kiekvieną jų kūrė skirtingi architektai, tad įvairovės tikrai nepritrūks. Galite rinktis iš paukščio lizdo, iškeltos trobelės, raudonos pirkios, skraidančios lėkštės ir veidrodinio kubo.

Vida Press nuotr./Viešbutis medyje / Švedija
Vida Press nuotr./Viešbutis medyje / Švedija

3. Eko-trobelės Kolarbyn

Tai tikrai nėra įprastas viešbutis: čia nerasite nei elektros, nei vandentiekio, nei kambarinės. Užtat gausite žvakių, degtukų ir malkų. Jų priskaldę ir parsinešę vandens iš netoliese esančio šaltinio, galėsite patys pasigaminti organiško maisto.

Šio viešbučio tikslas – leisti lankytojams pailsėti nuo civilizacijos. Medinis namelis miško apsuptyje leis nusikelti laiku gerus porą šimtų metų atgal.

Į pramogų sąrašą įeina sauna, žygiai dviračiais ir pėsčiomi bei staugimas mėnesienoje.

Eko-trobelės Kolarbyn / Švedija / Savininkų nuotr.
Eko-trobelės Kolarbyn / Švedija / Savininkų nuotr.

4. Atominis reaktorius R1

Šaltojo karo metais, kai šalys lenktyniavo atominio ginklavimosi varžybose, buvo priimta nemažai rizikingų sprendimų. Vienas tokių – pirmasis Švedijos atominis reaktorius, įsikūręs prie pat Stokholmo.

Šis 25 m po žeme esantis reaktorius pradėjo veikti 1954 m. Čia iki pat 1970-ųjų Švedijos mokslininkai atliko atominius bandymus. Galiausiai reaktorius buvo uždarytas, dėl buvimo pernelyg arti miesto.

Dabar jis atidarytas ekskursijoms ir yra populiari vieta modernaus meno parodoms ir šokių pasirodymams.

Atominis reaktorius R1 / Švedija
Atominis reaktorius R1 / Švedija

5. Ledo viešbutis

Pirmasis pasaulyje ledo viešbutis yra įsikūręs 200 km virš Poliarinio Rato, maždaug 17 km nuo Kirunos kaimo, kur šunų yra kone daugiau nei žmonių. Jis veikia vos keletą mėnesių per metus, nes po to tiesiog ištirpsta, o kitais metais atstatomas iš naujo.

Viskas čia pastatyta tik iš ledo ir sniego. Kiekvieną kambarį įrengia skirtingi menininkai ir dizaineriai iš viso pasaulio, o bendrose patalpose lankytojus džiugina ledo kandeliabrai, skulptūros ir veikiantys fontanai.

Ši vieta labai populiari tarp jaunavedžių, kurie nori susituokti ledo koplyčioje, o po ceremonijos pasilepinti ištaiginguose vestuviniuose apartamentuose.

Ledo viešbutis / Švedija / Viešbučio nuotr,
Ledo viešbutis / Švedija / Viešbučio nuotr,

6. Švedijos Saulės Sistema

Tai yra didžiausias planetų modelis pasaulyje, kurio mastelis yra 1 : 20 000 000. Saulę šiame modelyje reprezentuoja Stokhole esantys Eriksono gaublys, kuris yra didžiausias sferinis pastatas pasaulyje.

Likusios planetos yra pagal mastelį atitinkamo dydžio ir išdėstytos Stokholme bei jo apylinkėse. Jupiteris (7,3 m) yra Stokholmo-Arlandos oro uoste, Saturną rasite Upsaloje ir t.t.

Prie kiekvienos planetos modelio rasite nedidelę parodą ir informacijos apie planetas bei mitinius personažus, kurių vardais jos pavadintos.

Vida Press nuotr./Švedijos Saulės Sistema / Švedija
Vida Press nuotr./Švedijos Saulės Sistema / Švedija

7. Ladonija

Už kelių kilometrų į pietvakarius nuo Arildo miestelio, natūraliame draustinyje yra įsikūrusi viena iš valstybių nykštukių Ladonija. Ją pasiekti galima tik laivu arba nelengvu 30-45 min trunkančiu žygiu. Kad esate Ladonijoje, sužinosite pamatę du monumentus: Nimis ir Arx.

Nimis (lot. „per daug“) yra labarintą su bokštais primenantis statinys, pastatytas iš 70 tonų jūros išplauto medžio, o Arx (lot. „tvirtovė“) – griūvančią smėlio pilį primenanti statula iš akmens ir betono.

Panorėję, galite užpildyti paraišką ir tapti Ladonijos piliečiu, nes ji suteikiama kiekvienam. Šiuo metu ši valstybė turi daugiau kaip 15 000 piliečių, tačiau nė vienas jų nereziduoja šioje vietoje.

Vida Press nuotr./Ladonija / Švedija
Vida Press nuotr./Ladonija / Švedija

8. Gotlando sala

Gotlandas, didžiausia sala Baltijos jūroje, dar vadinamas Rožių sala, nes klimatas čia toks geras, jog gruodžio vidury jame sužydi rožės. Tačiau traukos objektu ji tapo ne vien dėl klimato ir gėlių.

Įdomiausia tai, kad šis palyginti nedidelis plotas talpina gausybę istorinio palikimo. Čia galite išvysti dešimtis Bronzos amžių menančių piliakalnių ir piramidžių, laivų liekanų, Geležies amžiaus tvirtovių ir daugiau kaip šimtą romaniškojo ir gotiško stiliaus bažnyčių.

Kai kurie tvirtina, kad Gotlando sala yra ne kas kita kaip mitinė Atlandida.

Vida Press nuotr./Gotlando sala / Švedija
Vida Press nuotr./Gotlando sala / Švedija

9. Duomenų centras „Pionen“

„Bahnhof“ yra vienas didžiausių Švedijos interneto paslaugų tiekėjų. Kai jos vadovas Jonas Karlungas įsigijo buvusį atominį bunkerį, esantį 30 metrų po žeme, jis pamanė, kad visai tiktų jį įrengti 1970-ųjų mokslinės fantastikos stiliumi.

„Pionen“ yra toks serverių centras, kuris galėtų atlaikyti vandenilio bombos sprogimą. Dingus elektrai, avarinę energiją tiekia keletas vokiškų povandeninių laivų variklių.

Dirbtiniai kriokliai, džiunglių augalai ir pasitarimų kambarys su grindimis, kurios primena mėnulio paviršių, leis pasijusti kaip piktadarių slėptuvėje iš Džeimso Bondo filmų.

Duomenų centras „Pionen“ / Švedija
Duomenų centras „Pionen“ / Švedija

10. „Vazos“ muziejus

„Vaza“ neretai vadinamas 17-ojo amžiaus „Titaniku“. Šis laivas turėjo būti didžiausia ir geriausiai apginkluota plaukianti tvirtovė, vienu metu galinti iššauti daugiau kaip 250 kg amunicijos.

Deja, išplaukęs į jūrą, „Vaza“ tenuplaukė nepilną jūrmylę, kol galiausiai dėl savo nerangumo pavirto ant šono ir pradėjo skęsti.

Praleidęs daugiau nei 300 metų po vandeniu, 1961 m. jis buvo iškeltas ir galiausiai perkeltas į muziejų puikiai išsilaikęs ir išsaugojęs daugelį artefaktų.

Vida Press nuotr./„Vazos“ muziejus / Švedija
Vida Press nuotr./„Vazos“ muziejus / Švedija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius