Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepažinta ir kvapą gniaužianti Latvija: neatrastos vietos ekstremalių pojūčių mėgėjams

Į Latviją visuomet norisi sugrįžti. Gal dėl klimato, nors nelabai jis skiriasi nuo Lietuvos, gal dėl ten siūlomų pačių įvairiausių pramogų,, o gal tiesiog dėl nepaprasto grožio gamtos ir kalnuotų bei miškingų vietovių.
Pramogos Latvijoje
Pramogos Latvijoje / 15min.lt koliažas

Klysta tie, kurie mano, kad Latvijoje, be šalies sostinės Rygos, daugiau nėra ko pamatyti. Maži miesteliai, menantys dar viduramžių laikus, miškingi plotai, nacionaliniai parkai, įstabi architektūra ir 498 km jūros, – tai tik mažoji dalis to, ką Latvija iš tiesų gali pasiūlyti gamtos mylėtojams. Ką jau kalbėti apie šalyje siūlomų pramogų gausą – čia vietą sau ras tiek pramogų ir ekstremalių pojūčių ištroškęs jaunuolis, tiek ramybės, atsipalaidavimo ir buvimo gamtoje išsiilgęs senolis.

Į Latviją, žinoma, geriausia vykti su savo automobiliu, tačiau tokiu atveju patarčiau į bagažinę įsimesti papildomų ratų porą, mat šalies keliai tikrai nepavydėtini. Kad neliktumėte stovėti ant kelio šalia automobilio su išsilaksčiusiais ratais, verčiau apsidrauskite iš karto. Juk, kaip sakoma, atsarga gėdos nedaro. Na, o jeigu nuspręsite nerizikuoti, vykite tiesiog autobusu, gan komfortišką ir nebrangiai atsieinančią kelionę jums pasiūlys „Lux exspress“ autobusai, su kuriais keliaudami Rygos autobusų stotį pasieksite kiek daugiau nei per 4 valandas, o iš ten – jau kur akys mato.

Lux express
„Lux express“

Iš Rygos autobusų stoties, kuri yra įsikūrusi netoli Latvijos centrinio turgaus, galima pakliūti į daugelį šalies miestų ir gyvenviečių. Autobusai, kaip ir Lietuvoje, yra įvairaus komforto lygio, priklauso nuo kompanijų ir maršruto. Bilietus įsigyti galite tiek stoties bilietų kasose, tiek įlipę į autobusą, tik čia, žinoma, reikės mokėti grynaisiais pinigais.

Sigulda – ekstremalių pojūčių ištroškusiems žiemos sporto ir aktyvaus laisvalaikio entuziastams

Atvykę į Latviją būtinai aplankykite Siguldą – vos už 53 km nuo Rygos nutolęs miestas (kelionė autobusu trunka maždaug valandą), kuriame gyvena kiek daugiau nei 10 tūkst. žmonių, sužavės jus Gaujos upės ir nacionalinio parko kraštovaizdžiais. Sigulda yra vienas populiariausių ne tik užsienio, bet ir Latvijos keliautojų turistinių kelionių tikslas Latvijoje: nedideliame mieste apstu pačių įvairiausių pramogų tiek vasarą, tiek ir žiemą. Vis dėlto šis miestas labiausiai garsėja tarp žiemos sporto entuziastų: Siguldoje yra net keturios didelės slidinėjimo trasos ir vienintelė Baltijos šalyse Bobslėjaus trasa.

Slidinėjimo trasos Siguldoje

„Reiņa“ (Reinio) – ši trasa Siguldoje laikoma kalnų slidinėjimo ir aktyvaus poilsio centru, kur veikia net 5 skirtingo ilgio trasos. Čia malonumą slidinėjant patirs ir dideli, ir maži, net ir tie, kurie ant slidžių stos pirmą kartą, mat trasoje galima naudotis ir instruktorių paslaugomis, o vaikai iki 8-erių metų kiekvieną savaitgalį gali lankyti slidinėjimo mokyklėles, kur profesionalūs instruktoriai išmokys juos slidinėjimo paslapčių. Įgudusiems slidininkams smagu bus išbandyti snieglentininkams skirtą parką su įvairiais ekstremalaus slidinėjimo elementais („box“, „reil“ ir „Big Air“).

Kaina: pirma pakilimo keltuvu valanda pirmadieniais–penktadieniais 4 LVL (20 Lt), savaitgaliais ir švenčių dienomis 5,50 LVL (maždaug 27 Lt). Dvi pakilimo keltuvu valandos pirmadieniais–penktadieniais 5,50 LVL (maždaug 27 Lt), savaitgaliais ir švenčių dienomis 6,5 LVL (maždaug 32 Lt). Abonementas mėnesiui – 90 LVL (443 Lt), sezonui – 250 LVL (1230 Lt).

Siguldos miesto (Pilsėtos) trasa – ši trasa įkurta ant plačiausio ir ilgiausio Latvijos kalno, kur vyksta didžiausios varžybos šalies mastu. Siguldos miesto trasoje galėsite išbandyti tris puikiai apšviestas ir įrengtas 350, 200 ir 70 metrų ilgio trasas, o nučiuožę žemyn galėsite pakilti trimis skirtingų tipų keltuvais. Čia pat galima išsinuomoti ir visą slidinėjimui reikiamą inventorių.

Kaina: didysis kalnas (dvivietis keltuvas ir T-formos keltuvas) – 0,35 LVL (1,72 Lt); mažasis kalnas („tabletės“ tipo keltuvas) – 0,20 LVL (1 Lt). Už nusileidimą kalnu atsiskaityti galima ir elektroninėmis kortelėmis, kurias už 5 LVL (20 Lt) užstatą įsigysite kasoje.

Kordės trasa – jei pasiilgote tikrai ekstremalių pojūčių, o maži kalneliai jums atrodo tarsi vaikų žaidimas, ši trasa kaip tik jums. Čia rasite dviejų skirtingų sudėtingumo lygių trasas – juodą ir raudoną, savo slidinėjimo įgūdžius išbandyti galėsite ant didžiojo arba ant mažojo kalno, kuris pritaikytas ir pradedantiesiems, ir profesionalams.

Kaina: didysis kalnas (kaina už vieno karto pakilimą keltuvu) 0,30 LVL (1,50 Lt), vaikams iki 7 metų, lydimiems tėvų – nemokamai; mažasis kalnas (kaina už valandą) – pirma valanda 2 LVL (10 Lt), kiekviena kita – 1,5 LVL (maždaug 7 Lt), mokestis už visą dieną – 6 LVL (maždaug 30 Lt).

„Kaķīškalns“ (liet. Kačiuko kalnas) trasa – Gaujos senvagės šiauriniame šlaite įrengta didžioji trasa yra apie 320 metrų ilgio ir 80 metrų aukščio, ji puikiai pritaikyta įgudusiems slidininkams. Mažiau patyrę slidininkai ir vaikai jėgas išbandyti gali 100 metrų ilgio ir 10 metrų aukščio pietryčių šlaite įrengtoje mažojoje slidinėjimo trasoje.

Kaina: keltuvo kaina ant didžiojo kalno 0,35 LVL (1,70 Lt), senjorams darbo dienomis nuo 14 iki 18 val. 0,20 LVL (1 Lt), kitu metu 0,30 LVL (1,50 Lt), vaikams iki 7 metų – nemokamai. Keltuvo kaina ant mažojo kalno – viena valanda 2 LVL (10 Lt), dvi valandos 3 LVL (15 Lt), visa diena – 4 LVL (20 Lt), vaikams iki 7 metų – 50 proc. nuolaida.

Visų Siguldos slidinėjimo trasų žemėlapį rasite čia,

Slidinėjimo trasos Siguldoje yra išties puikiai įrengtos, tad čia laiką puikiai praleis ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, o ir žiemos sezonas čia užsitęsia gan ilgai, tada minėtas slidinėjimo trasas galbūt dar spėsite aplankyti šiemet, kadangi šaltasis metų laikas dar net nežada pasitraukti, na, o jeigu ne, būtinai čia atvykite kitą žiemą.

Vis dėlto jeigu slidės ar snieglentės jums ne prie širdies, „Kaķīškalns“ ir „Reiņa“ trasose būtinai išbandykite nusileidimą su padangomis arba apsilankykite Siguldoje įsikūrusioje Bobslėjaus trasoje.

Bobslėjaus trasa Siguldoje – ekstremalaus greičio entuziastams

Jeigu mėgstate greitį ir norite pajusti, ką reiškia tikras adrenalinas, būtinai išmėginkite nusileidimą Bobslėjaus trasa. 1420 metrų ilgio, 16 posūkių Siguldos ledrogių ir rogučių trasą išbandyti gali ne tik Bobslėjaus sporto profesionalai, bet ir kiekvienas ekstremalas.

Dar XIX a. pabaigoje vienintelę Baltijos šalyse Bobslėjaus trasą įrengė kunigaikštis Kropotkinas, tuomet šios trasos ilgis tesiekė vos 900 metrų ir joje buvo tik vienas posūkis, pirmosios bobslėjaus rogės buvo atvežtos iš užsienio, jos tapo pavyzdžiu vietiniams entuziastams, kurie vėliau patys pradėjo darytis ledroges.

2009 metais Siguldoje buvo atidaryta viena sudėtingiausių ir aukščiausio lygio dirbtinio ledo platforma, leidžianti sportininkams geriau pasiruošti olimpinėms žaidynėms. Vos po metų Vankuverio olimpiadoje du broliai siguldiečiai Andris ir Jūris Šiciai dviviečių rogučių kategorijoje pelnė sidabro medalius.

15min.lt/Olgerdo Balinskio nuotr./Bobslėjaus trasa Siguldoje  nusileidimas su vučko
15min.lt/Olgerdo Balinskio nuotr./Bobslėjaus trasa Siguldoje – nusileidimas su „vučko“

Lietuvai neįprastą pramogą bent kartą vertėtų išbandyti kiekvienam, ypač tiems, kurie mėgsta kvapą gniaužiantį greitį. Šiuo metu Bobslėjaus trasą siūloma išbandyti keturiais būdais: žiemą ekstremalai kartu su patyrusiu instruktoriumi gali išbandyti nusileidimą tikromis bobslėjaus rogėmis, kurios išvysto net 125 km/val. greitį (toks nusileidimas kainuoja 35 LVL (maždaug 172 Lt), nenorintiems pernelyg išlaidauti ar bijantiems didžiulio greičio, patiks nusileidimas „vučko“ (brezentu aptrauktos 5 vietų rogutės, išvystančios maždaug 60 km/val. greitį) arba „frog“ rogėmis, kuriomis čiuožti gali net vaikai. Pasivažinėjimas su „vučko“ ir „frog“ rogutėmis vykdomas nuo spalio iki kovo mėnesio pabaigos, vos keliasdešimt sekundžių trunkantis nusileidimas su „vučko“ kainuoja 7 LVL (beveik 35 Lt), su „frog“ rogutėmis – 15 LVL (maždaug 73 Lt). Šių pinigų tikrai nepagailėsite pasiekę trasos pabaigą – staigūs posūkiai ir nepakartojamas, kvapą gniaužiantis greitis garantuos adrenalino visai dienai.

aerodium.lv nuotr./Vertikalusis vėjo tunelis Siguldoje
aerodium.lv nuotr./Vertikalusis vėjo tunelis Siguldoje

Jei Siguldoje lankysitės vasaros sezono metu (nuo gegužės iki rugsėjo), siūlau išbandyti nusileidimą vasarinėmis rogutėmis. Nuo 12 iki 17 val. Bobslėjaus trasoje vykdomas nusileidimas jums kainuos 7 LVL (beveik 35 Lt).

Pasiruošę paskraidyti?

Be jau minėtų pramogų, Siguldoje verta aplankyti ir vertikalųjį vėjo tunelį, kuriame be jokios papildomos įrangos tik su specialiu kostiumu, tiesiogine šio žodžio prasme, galėsite paskraidyti ir pakilti net į 2 metrų aukštį. Tiesa, šią pramogą galėsite išbandyti tik nuo gegužės mėnesio, nes šiuo metu vertikaliojo vėjo tunelis dėl techninių kliūčių yra uždarytas. Kainas ir daugiau informacijos rasite čia.

aerodium.lv nuotr./Vertikalusis vėjo tunelis Siguldoje
aerodium.lv nuotr./Vertikalusis vėjo tunelis Siguldoje

Jeigu po kojomis vis dėlto norite justi tvirtą pagrindą, išmėginkite kelionę ant lynų kabančiu vagonėliu nuo Siguldos iki Krimuldos (kaina darbo dienomis suaugusiems į vieną pusę 2 LVL (10 Lt), nedarbo dienomis 2,50 LVL (maždaug 12 Lt), vaikams nuo 3 iki 12 metų darbo dienomis 1,50 LVL (maždaug 7 Lt), nedarbo dienomis – 2 LVL (10 Lt). Kelionės vagonėliu metu iš 42 metrų aukščio atsiveria nepakartojamas vaizdas į Gaujos slėnio kraštovaizdį, po kojomis jums prašmėžuos garsioji Turaidos pilis, per Gaujos upę nutiestas tiltas, Krimuldos dvaras ir Siguldos ledrogių trasa, vaikams ypač patiks artėjant Krimuldos link ant medžio viršūnės įsikūręs didelis pliušinis meškinas.

Ant lynų kabančiu vagonėliu, žinoma, geriausia keltis vasarą, tuomet galėsite išbandyti šuolį su guma tiesiai iš vagonėlio. Šis malonumas jums atsieis 20 LVL (beveik 100 Lt) ketvirtadieniais ir kiek daugiau savaitgaliais – 25 LVL (maždaug 120 Lt).

15min.lt/Olgerdo Balinskio nuotr./Ant lynų kabantis vagonėlis tarp Siguldos ir Krimuldos
15min.lt/Olgerdo Balinskio nuotr./Ant lynų kabantis vagonėlis tarp Siguldos ir Krimuldos

Vasaros sezono metu (nuo gegužės mėnesio) Siguldoje atidaromas didžiausias nuotykių parkas po atviru dangumi Baltijos šalyse „Tarzans“ – jame apstu pramogų ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Medžiuose čia įrengta daugiau kaip 100 pačių įvairiausių – ir sudėtingų, ir lengvų kliūčių ruožų, o mažiesiems parko lankytojams siūloma išmėginti Tarzano ir Piratų trasą.

tarzans.lv nuotr./ 400 metrų ilgio vasarinių rogučių trasa (Taboggan track), Siguldoje
tarzans.lv nuotr./ 400 metrų ilgio vasarinių rogučių trasa („Taboggan track“), Siguldoje

Viena populiariausių parko pramogų – 400 metrų ilgio vasarinių rogučių trasa („Taboggan track“), nuo jos važiuojant gan nedideliais vagonėliais galima išvystyti net 40 km/val. greitį. Žinoma, vagonėlių greitį galima reguliuoti, o kad būtų saugiau, su vaikais kartu siūloma leistis ir jų tėvams. Vaikams nuotykių parke siūloma pasikarstyti laipiojimo siena, praeiti kliūčių ruožą, pašokinėti ant batuto, pašaudyti iš lanko ar pasivažinėti mašinėlėmis, jeigu pasiseka, galima sudalyvauti ir paties tikriausio Tarzano rengiamoje šventėje. Suaugusieji arba vaikai (jei jų svoris viršija 35 kg) čia galės išbandyti ir šuolį su katapulta, iššaunančia net į 20 metrų aukštį!

Nakvynė ir maistas Siguldoje

Itin dažnai turistų lankomoje Siguldoje galima rasti pačių įvairiausių viešbučių ir restoranų, kurių kainos svyruoja priklausomai nuo sezono. Asmeniškai man labiausiai patiko kiek atokiau nuo miesto centro įsikūręs SPA viešbutis „Ezeri“. Nedidelis, tačiau jaukus viešbutukas yra nepaprasto grožio gamtos apsuptyje, žiemą čia kvapą gniaužia pro langus atsiveriantis šerkšno nusėtų medžių grožis, vasarą – žydinti ir žaliuojanti gamta. Juolab kad ir kainos čia per daug nesikandžioja – nakvynė dviem su pusryčiais dviviečiame kambaryje vasaros sezono metu kainuoja 50 LVL (250 Lt).

Maždaug už kilometro nuo šio viešbučio įsikūręs ir dėmesio vertas kompleksas „Aparjods“, kur taip pat galima apsistoti ir paragauti ne tik tradicinių latvių virtuvės patiekalų, bet ir ant grotelių keptų kepsnių, dėl kurių šis restoranas tapo itin populiarus tarp Siguldos lankytojų. Viešbučio kainos, priklausomai nuo sezono, siekia maždaug 40–50 LVL už nakvynę dviem. Slidinėti į Siguldą atvykusiems turistams daugelis viešbučių vykdo specialius pasiūlymus, kuriais pasinaudoję šiek tiek sutaupysite.

Sigulda – tikrai ne vienintelis Latvijos miestas, kuriame galima mėgautis ekstremaliomis pramogomis, tačiau, be abejonės, jų čia tikrai yra daugiausia. Vis dėlto jeigu mėgstate kiek ramesnį poilsį, apsilankykite nedideliame ir jaukiame Sabilės miestelyje.

Sabilė – vyno ir ramaus atsipalaidavimo mėgėjams

Abavos upės slėnyje įsikūręs nedidelis Sabilės miestelis, kuriame gyventojų skaičius nesiekia net 2 tūkstančių, žavi nepaprasto grožio gamta, didžiuliais vynuogynų plotais ir beveik laiko nepaliesta miestelio architektūra.

15min.lt/Olgerdo Balinskio nuotr./Slidinėjimas ant `vedų kepurės kalno
15min.lt/Olgerdo Balinskio nuotr./Slidinėjimas ant „Švedų kepurės“ kalno

Nedidelį, maždaug už 109 km į vakarus nuo šalies sostinės Rygos įsikūrusį miestelį pasaulyje garsina Abavos upės dešiniajame krante stūksantis 33,7 m aukščio Vyno kalnas – būtent ant jo įkurtas šiauriausiu pasaulyje laikomas vynuogynas po atviru dangumi, įtrauktas į Guinnesso rekordų knygą ir laikomas Sabilės miesto simboliu – vynuogių kekė netgi tapo miesto herbu.

Kiekvienais metais, nuo pat 1999-ųjų, ketvirtąjį liepos mėnesio šeštadienį arba sekmadienį Sabilėje organizuojama Vyno šventė (šiais metais ji bus surengta liepos 29–31 dienomis), kurios metu galima paragauti vietinių vyndarių gaminto naminio vyno ar tiesiog pasigrožėti 1,5 ha ploto vynuogynais.

Pačių įvairiausių skonių vyno galite paragauti ir kitu metų laiku – daugelis vietos vyndarių net ir žiemą organizuoja vyno degustacijas. Jų metu ne tik sužinosite apie miestelio istoriją, vyno gaminimo paslaptis, bet ir paragausite išskirtinio skonio naminio vyno rūšių. Klystate, jei manote, kad vynas gaminamas tik iš vynuogių. Sabilėje turėsite progą paskanauti vyno, pagaminto, pavyzdžiui, iš moliūgų, rabarbarų, slyvų, juodųjų serbentų ar iš vietinių vynuogių. Būtent pastarasis – raudonų vynuogių vynas („Drubazas vins“) yra laikomas šio miesto pasididžiavimu, kurio įsigyti daugiausia šansų yra būtent gegužės mėnesį.

Važinėdami nedidelėmis šios gyvenvietės gatvelėmis būtinai aplankykite Rygos gatvėje įsikūrusį lėlių sodą. Čia rasite maždaug 200 iš šiaudų pagamintų lėlių, aprengtų pačiais įvairiausiais drabužiais. Išvysite retro drabužiais puoštus policininkus, vaikus, namų šeimininkes ir daug senovę menančių daiktų.

Kitoje Abavos upės slėnio pusėje įkurtas laisvalaikio ir poilsio centras „Zviedru cepure“ (liet. „Švedų kepurė“) patiks kiek aktyvesnio poilsio mėgėjams. Legenda byloja, kad po šiuo trikampio formos itin stačiu kalnu maždaug XVII a. buvo palaidotas aukšto rango švedų generolas ir jo žmona, o šią kalvą savo kepurėmis atneštomis žemėmis supylė patys kareiviai. Ypatingą reikšmę turi ir du čia pasodinti medžiai – ąžuolas skirtas švedų generolo atminimui, o liepa buvo pasodinta jo žmonai atminti.

Šiandien laisvalaikio ir poilsio centre „Zviedru cepure“ pramogų galima rasti ištisus metus. Žiemą čia veikia slidinėjimo trasos, poilsiautojai savo jėgas gali išbandyti slidinėdami kalnų slidėmis ir snieglentėmis bei išmėgindami distancinį slidinėjimą. Čia pat galima išsinuomoti ir slidinėjimo inventorių, užsisakyti instruktorių paslaugas ir apsistoti jaukiuose ant slėnio pastatytuose nameliuose. Vasarą čia prieglobstį sau ras gamtos mylėtojai, mėgstantys jodinėti, žvejoti, stovyklauti ar tiesiog pabūti gryname ore. Pasibaigus žiemos sezonui ant „Švedų kepurės“ kalno atidaroma vasaros trasa – ekstremalams nuo 350 m ilgio trasos siūloma nusileisti vasarinėmis rogutėmis.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Latvijos turizmo vystymo agentūra.

Naudingos nuorodos:

Turizmas ir lankytinos vietos Siguldoje.

Turizmas jaukiame Sabilės miestelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius