Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Vasaros kelionės grįžta su trenksmu – ar Žemė atlaikys?

Plaukti į kruizą ar neplaukti? Leistis į safarį ar likti namie? Ar skristi – ir galbūt pasklandyti kalnuose ar paskraidinti aitvarą kurioje nors „Instagrame“ dar per daug nenuvalkiotoje šalyje?
Graikija ruošiasi turistų sugrįžimui
Graikija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokia yra didžioji moralinė kelionių ir turizmo pramonės – turbūt geriausiai įkūnijančios visuotinį vartotojiškumą ir ekstravaganciją – dilema. Ar dabar, kai mūsų ilgiau nei metus trukęs pasninkas jau beveik baigėsi, mes vėl pasirengę puotauti kelionėmis?

Vienos turizmą tiriančios grupės duomenimis, 2019 metais pasaulyje turizmui buvo išleisti apie 9 trilijonai dolerių – beveik dešimtadalis viso pasaulio BVP. Tie metai buvo dešimti iš eilės, kai žmonės keliavo vis daugiau, o turizmo plėtra atrodė niekad nesibaigsianti.

Tokia didžiulė sėkmė buvo pagrindinė šio sektoriaus problema. Jei prieš COVID-19 pandemiją kur nors keliaudavote kiekvieną vasarą, nebuvote vienintelis – visame pasaulyje valdžios atstovai bandė rasti sprendimų perteklinio turizmo keliamoms visuomeninėms ir aplinkosaugos problemoms.

Kiekvieną vasarą iš kruizinių laivų armadų į mylimus pasaulio uostamiesčius pasklisdavo dvokiantys žmonių ir teršalų srautai.

Disneilende prie populiariausių atrakcionų reikėdavo laukti net dvi valandas – bet ir tokia situacija buvo geresnė nei Everesto viršukalnėje, kur prie kai kurių pačių pavojingiausių kalno vietų susidarydavo mirtinos eilės ir viršūnė iš esmės buvo tapusi aukščiausiu pasaulio šiukšlynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius