Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paryžiaus Dievo Motinos katedros promotė tebestovi karo niokojamoje Sirijoje

Arka apgaubtas įėjimas, kurį įrėmina du bokštai, įmantrūs raižiniai ir plati nava – V a. kalkakmenio bažnyčia šiaurės vakarų Sirijoje yra architektūrinė Paryžiaus Dievo Motinos katedros promotė, rašo AFP.
Qalb Lozeh bažnyčia
Qalb Lozeh bažnyčia / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Qalb Lozeh kaimelyje stovinti katedra vadinama įspūdingiausiu Sirijos Bizantijos eros architektūros pavyzdžiu. Mokslininkai teigia, kad ji tapo įkvėpimu romaniško ir gotikinio stilių katedroms Europoje, įskaitant ir Notre-Dame.

Anot Artimųjų Rytų kultūros ekspertės Dianos Darke, tai yra anksčiausias žinomas tokio fasado pavyzdys – kai du bokštai stovi šalia aukštos įėjimo arkos, kuri dekoruota įmantriomis detalėmis. Ši Sirijos bažnyčia yra romaniško stiliaus pirmtakė, o šis stilius vėliau išsivystė į gotikinį, su kuriuo ir siejama Dievo Motinos katedra.

Sirijos ir Paryžiaus katedros turi ir daugiau panašumų – ne tik bokštus ir arką, teigė ekspertė. Panašios ir kolonos, kurios bažnyčios vidaus erdvę suskirsto į tris dalis, skliautai, langai ir stogas. Tiesa, Sirijoje jo jau seniai nebėra.

Apleista bažnyčia yra tarp 40 kaimelių, kuriuos UNESCO 2011 m. įtraukė į pasaulio paveldo sąrašą. Po dviejų metų Sirijoje prasidėjus karui, šios vietos buvo įtrauktos į sąrašą vietų, kurioms kyla grėsmė.

Qalb Lozeh bažnyčią pastatė Sirijos krikščionys, kurie praturtėjo iš vyno ir alyvuogių aliejaus. Ji buvo dažnai lankoma piligrimų, vienuolių ir pirklių, kurie jos dizaino idėjas pamažu nunešė į Europą. Šis architektūrinis stilius Europoje ypač išplito po Kryžiaus žygių.

Ši bažnyčia Sirijoje yra gerokai mažesnė nei Paryžiaus Dievo Motinos katedra. Šį regioną dabar kontroliuoja džihadistai, o bažnyčia virtusi vaikų žaidimų aikštele ir grafitininkų bandymų erdve.

Bažnyčią prižiūrėjusieji Siriją paliko netrukus po karo pradžios 2011 m., nuo to laiko ji palikta užmarščiai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Qalb Lozeh bažnyčia
AFP/„Scanpix“ nuotr./Qalb Lozeh bažnyčia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius