Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai norintiems keliauti į Šventąją Žemę – Izraelį

Daugelis krikščionių svajoja bent vieną kartą gyvenime nuvykti į Izraelį. Galbūt mūsų širdyse yra užkoduotas troškimas aplankyti Jėzaus gimtinę ir savo akimis pamatyti tas vietas, apie kurias mes skaitome Biblijoje, o galbūt Pažadėtoji Žemė tarytum magnetas traukia kiekvieną Dievo ieškantį asmenį? Juk šiandien Jeruzalė yra tapusi daugybės religijų centru, kuriame savo pozicijas stengiasi įtvirtinti net tik judaizmas, islamas bei krikščionybė, bet ir daugybė kitų religinių judėjimų.
Jeruzalė
Jeruzalė / 123rf.com nuotr.

Pasirodo, kad visai nesvarbu, koks tavo tikėjimas, bet aišku yra viena, kad Jeruzalė nenuginčijamai yra tapusi pačiu svarbiausiu pasaulio multi-religiniu centru ir į šį ypatingą miestą traukia daugybė Dievo ieškančių žmonių iš visų pasaulio pakraščių.

Kuo Jeruzalė yra tokia išskirtinė ir kodėl būtent į šį miestą šiandien atvyksta tiek daug piligrimų? Galbūt šiandien mes matome išsipildančius pranašo Zacharijo žodžius?

Daug tautų ir giminių ateis Jeruzalėn ieškoti kareivijų Viešpaties, ir melstis Viešpačiui. (Zacharijo 8:22)

Piligrimai iš Lietuvos

Turbūt pirmasis piligrimas iš Lietuvos nuvykęs į Jeruzalę buvo Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis, kuris 1582-1584 metais surengė piligriminę kelionę į Šventąją Žemę. Šiandien, mes gyvendami XXI amžiuje, sunkiai galime suvokti du metus trunkantį piligriminį žygį, nes šiais laikais kelionės yra kur kas paprastesnės – sėdi į lėktuvą Vilniaus oro uoste ir jau po 4 valandų nusileidi saulėtame Tel Avive. Netgi prieš 15-20 metų buvo daug sudėtingiau ir kur kas brangiau iš mūsų tėvynės nuvykti į Pažadėtą Žemę, nes tuomet iš Lietuvos dar nebuvo tiesioginių skrydžių į Izraelį. Bet į oro erdvę įžengusios pigių skrydžių bendrovės padėjo išspręsti šią dilemą ir šiandien kelionės į Šventąją Žemę tampa vis populiaresnės ir pigesnės.

Žiniasklaidai išplatintame pranešime rašoma, kad šiandien Lietuvoje yra tikrai nemažas pasirinkimas kelionių į Izraelį – vieni skrenda tiesiog pailsėti ir tuo pačiu aplanko Jeruzalę bei ten esančias šventas vietas, kiti – renkasi piligrimines keliones. Turbūt tai priklauso nuo dvasinio alkio ir prioritetų šiame gyvenimo etape. Į piligrimines keliones vykstantys žmonės dažniausiai keliauja su savo parapijiečiais arba draugais, arba renkasi kažkieno iš pažįstamų rekomenduotas keliones.

Vasarą piligrimystė Izraelyje nėra tokia populiari dėl kelių priežasčių – didelių karščių ir aukštesnių kainų turizmo sektoriuje. Bet pradedant nuo rugsėjo ir baigiant gegužės mėnesiu, turbūt kiekvieną savaitę iš Lietuvos išvyksta bent viena piligriminė grupė, trokštanti aplankyti svarbiausias krikščioniškam tikėjimui vietas. Taigi, ką daryti esant tokiai didelei pasiūlai? Kaip atrasti patį optimaliausią kainos ir kokybės santykį?

123rf.com nuotr./Betliejus, bažnyčia, priimanti piligrimus
123rf.com nuotr./Betliejus, bažnyčia, priimanti piligrimus

Patarimai ieškantiems

Visų pirma, renkantis kelionę į Izraelį reikia žinoti sezoniškumą šioje Artimųjų Rytų šalyje. Nuo lapkričio pabaigos iki vasario vidurio Izraelyje yra lietaus sezonas, bet net ir šiuo laikotarpiu karts nuo karto Dievas parūpina gerą orą piligrimams. Klimatas šioje šalyje dar labai priklauso nuo tos vietovės kur tu esi – Negyvoji jūra – tai žemiausias žemės taškas, esantis apie 430 metrų žemiau jūros lygio – čia visada yra šilčiau, o Jeruzalė yra kalnuose, apie 800 metrų virš jūros lygio – taigi temperatūra kalnuotoje vietovėje visada bus vėsesnė, o ne sezono metu gali būti vėjuota.

Turėkite omeny, kad kartą per 2-3 metus gruodžio arba sausio mėnesį Jeruzalėje porai dienų gali iškristi sniegas. Taigi tiems, kurie mėgsta šiltesnius orus, dėkingiausias laikas turėtų būti spalio-lapkričio arba kovo-balandžio mėnesiai, arba viduržiemy skriskite į Eilatą, nes ten ir žiemą „lietuviška vasara“.

Jeigu norite ekonomiškesnio varianto – niekuomet nevažiuokite į Izraelį per žydiškas šventes – tuo metu tiek skrydžiai, tiek ir viešbučiai yra gerokai brangesni. Nebent jus traukia hebrajiškos krikščionybės šaknys – tuomet, žinoma, jūsų niekas nesustabdys, ir tokios Biblijinės šventės kaip Pascha, Roš HaŠana (Hebrajiški Naujieji Metai) arba Palapinių šventė gali būti būtent tai, kas jus labiausiai traukia. Taipogi kainos labai smarkiai pakyla per krikščioniškas Velykas, bet Kalėdos priešingai – tai nėra tas laikotarpis, kuomet brangu aplankyti Šventąją Žemę, nes paprastai tuo metu Izraelyje yra šiek tiek vėsiau, todėl šis laikotarpis yra mažiau populiarus.

Kelionės kainų analizė

Jeigu planuojate į Izraelį vykti su kelionių agentūra, be abejonės, visų pirma atkreipsite dėmesį į du dalykus – kelionės programą ir kainą. Kalbant apie pinigus, labai svarbu neužkibti ant to kabliuko, kuriuo manipuliuoja daugelis kelionių organizatorių, tiesiog nutylėdami apie kai kuriuos dalykus ir tokiu būdu stengdamiesi sudaryti kuo mažesnės kainos įspūdį.

Atkreipkite dėmesį, ar jums yra siūlomas pilnas maitinimas, ar tik dalinis, ar reikės papildomai susimokėti už įėjimą į muziejus bei kitus mokamus objektus? Ar į kelionės kainą yra įtrauktos tokios pramogos, kaip plaukimas laivu per Galilėjos ežerą, ar kelionės metu dar papildomai bus renkami arbatpinigiai autobuso vairuotojui bei gidui, ar jūs privalote palikti arbatpinigių viešbučio personalui? Jeigu šios paslaugos nėra įtrauktos, tuomet labai svarbu yra įvertinti, kokia gi galėtų būti galutinė tos kelionės kaina.

Jeigu norite ekonomiškesnio varianto – niekuomet nevažiuokite į Izraelį per žydiškas šventes – tuo metu tiek skrydžiai, tiek ir viešbučiai yra gerokai brangesni.

Jeigu siūlomoje kelionėje yra tik pusryčiai, tai turėkite omenyje, kad Izraelis nėra pigi šalis ir jūs pietums bei vakarienei vidutiniškai išleisite po 10 Eurų. Taigi, netgi jeigu kaina atrodo nedidelė, bet nėra pilno maitinimo – tai per savaitę jums papildomai prisidės apie 140 Eurų. Žinoma, kaip tikriems lietuviams į kelionę galima pasiimti juodos duonos ir lašinių, bet tokiu būdu jūs galite prarasti palaiminimą pažinti šios tautos kultūrą per maistą, nes Izraelis, kaip ir kitos Artimųjų Rytų šalys, garsėja skaniais patiekalais.

Ar žinote, kad Izraelyje yra įprasta surinkti arbatpinigius autobuso vairuotojui bei gidui? Vairuotojui dažniausiai yra mokama 2 JAV doleriai per dieną nuo vieno žmogaus, na o gido arbatpinigiai svyruoja nuo 2 iki 5 JAV dolerių per dieną nuo žmogaus. Tai priklauso nuo sezono, gido populiarumo bei grupės finansinių galimybių. Turistams iš Vakarų Europos, Jungtinių Valstijų bei Kanados dažniausiai yra taikomas 5 JAV dolerių nuo žmogaus per dieną dienpinigių tarifas, na o mes, kaip ir daugelis Rytų Europos šalių patenkame į šiek tiek mažesnio apmokestinimo arbatpinigiais zoną.

Taigi, žvelgdami į kainą reklamoje, greičiausiai to net neužfiksuosite, kad kelionės metu papildomai dar reikės susimokėti mažiausiai 28 JAV dolerius – po 14 JAV dolerių vairuotojui ir gidui. Taipogi nereikia pamiršti ir aptarnaujančio personalo viešbučiuose. Priklausomai nuo jūsų dosnumo kelionės biudžetas gali dar padidėti nuo 15 iki 30 Eurų. O jeigu pradėsite skaičiuoti kelionės programoje numatytus muziejus, užkilimą mikroautobusais į Taboro kalną, plaukimą laivu per Galilėjos ežerą ir Petro žuvį, tai visas biudžetas gali padidėti net 250 Eurų. Taigi, prieš renkantis kelionę tikrai verta prisiminti matematikos pamokas ir viską gerai įvertinti. Verta žinoti, kad yra kelionių agentūrų, kurios siūlo galutinę kainą, į kurią yra absoliučiai viskas įtraukta, net visi arbatpinigiai, todėl iš pirmo žvilgsnio žvelgdami į šiek tiek didesnę kainą neišsigąskite, bet įsigilinkite, kas į tai įeina, nes tai kas iš pirmo žvilgsnio atrodo brangiau, iš tiesų gali būti ženkliai pigiau.

Individualios kelionės

Daugelis iš jūsų sužinoję šias finansines subtilybes, turbūt susimąstėte, gal vis tik vertėtų patiems susiorganizuoti kelionę į Izraelį. Juk lėktuvo bilietus galima įsigyti tikrai nebrangiai, viešbutį įmanoma užsisakyti internetu, o važiuojant su šiek tiek didesne draugų grupele nėra sudėtinga išsinuomoti automobilį, mikroautobusą arba net keletą transporto priemonių.

Be abejonės, visa tai yra įmanoma, ir su maža grupele keliauti galima individualiai, bet verta žinoti, kad jeigu nuspręsite važiuoti su šiek tiek didesne draugų grupe, ir jeigu jūsų bus daugiau negu 10 – jūs patys to net nežinodami galite turėti nemalonumų. Kokių? Pasirodo Izraelyje egzistuoja tokia institucija, kuri vadinasi Turizmo policija. Tai civiliai apsirengę žmonės, kurie gali patikrinti didesnę grupę ir jeigu grupėje nebus Izraelyje licenzijuoto gido, tuomet grupės lyderiui gali grėsti iki 3000 Eurų bauda ir antspaudas pase draudžiantis 5 metus įvažiuoti į Izraelį. Manau, kad rizikuoti tikrai neverta.

Programos ypatumai

Grįžkime prie pasiūlymų, kuriuos teikia kelionių agentūros. Turbūt kaip ir daugelis emocingų piligrimų, peržvelgdami vietas, į kurias siūloma nuvykti, susigraudinsite, nes dauguma tų vietų bus girdėtos iš pamokslų arba Biblijos skaitinių. Jeigu kelionė yra šiek tiek ilgesnė – tai gali būti, kad netgi apsvaigs galva nuo didelio lankytinų vietų sąrašo.

Tačiau svarbiausia – žiūrėdami į programą atkreipkite dėmesį, ar yra balansas tarp Biblijinių vietų lankymo ir poilsio. Labai dažnai nutinka, kad žmonės išvykę į tokias atostogas grįžta nepailsėję, bet pervargę ir jiems reikia bent poros dienų atsigauti. Todėl neapsigaukite žvelgdami į ilgą Biblijos vietovardžių sąrašą, bet racionaliai įvertinkite, ar tokia išvyka nebus jums per sunki. Be abejonės, kelionės po Izraelį metu atsigauna mūsų dvasia ir su kiekviena naujai aplankyta vieta džiaugiasi širdis, bet reikia nepamiršti, kad mes turime ir kūną, kuriam taipogi reikia poilsio bei atgaivos.

123rf.com /Piligrimai Jeruzalėje per Velykas
123rf.com /Piligrimai Jeruzalėje per Velykas

Kaip teigia krikščioniškos kelionių agentūros VšĮ „Evangelinės piligrimystės organizacija“ kelionių iniciatorius, XFM radijo laidos „Iš mirties į gyvenimą“ redaktorius Tadas Daujotas, jog jų organizuojamose piligriminėse kelionėse į Izraelį visuomet yra bent viena diena skiriama poilsiui.

„Žmonės Lietuvoje labai skuba gyventi, todėl piligriminės kelionės metu labai svarbu nors trumpam sulėtinti tempą. Atvykstant į Izraelį norisi bendrakeleiviams pasiūlyti tai, kas yra geriausia šioje šalyje, todėl nemokami pliažai prie Negyvosios jūros nėra pati geriausia išeitis. Ten ilgai neišbūsi, nes yra per didelė trintis ir nėra kur saugiai pasidėti daiktų, todėl mes visuomet važiuojame į labai gerą reputaciją turintį Ein Gedi SPA prie Negyvosios jūros ir ten praleidžiame 5-6 valandas.

Žmonės gali niekuo nesirūpinti, nes už viską jau yra sumokėta ir jų laukia ne tik Negyvoji jūra, bet ir atrinkto purvo kubilai, karštos sieros vonios, gėlo vandens baseinas bei skanūs pietūs. Gruodžio mėnesį su piligrimine grupe vieną dieną daug vaikščiojome po Jeruzalę – aplankėme Alyvų kalną, Getsemanės sodą, Raudų sieną, ėjome Via Dolorosa – Jėzaus kančios keliu. Žmonės buvo sklidini įspūdžių, bet pavargo. Kitą dieną atvykus į SPA prie Negyvosios jūros, niekur nebereikėjo skubėti, nes beveik visa diena buvo skirta poilsiui. Kažkas iš keliautojų pasakė žodžius, kurių nepamiršiu visą gyvenimą: „Vakar praėjome kryžiaus kelią, o šiandien tarytum prisikėlime iš numirusiųjų“, – kelionės įspūdžiais dalinosi vienos iš populiariausių XFM radijo laidų redaktorius Tadas Daujotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius