Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Peru rasta bent 800 m. mumija: manoma, kad tai buvo ne šiaip eilinis žmogus

Archeologai Peru, netoli sostinės Limos, atkasė mumiją, kuriai gali būti nuo 800 iki 1,2 tūkst. metų.

San Marko universiteto tyrėjai neblogai išsilaikiusius palaikus atkasė vidury miesto aikštės, Cajamarquillos archeologinėje vietovėje, esančioje už 25 km nuo Limos.

Mumija buvo surišta virvėmis, jos rankos dengė veidą. Nors iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti makabriška, mokslininkų teigimu, toks buvo laidojimo paprotys pietų Peru.

Mumijos amžius rodo, kad asmuo buvo palaidotas dar iki ispanų atėjimo į šias žemes, netgi iki inkų civilizacijos pradžios, kuri XV a. pastatė geriausiai žinomą citadelę – Maču Pikču.

Archeologas Pieteris Van Dalenas Lunas CNN pasakojo, kad mumija – tikriausiai jaunas vyras tarp 25 ir 30 metų amžiaus, kuris nusileido iš kalnų į Cajamarquillą, tuomet gyvybingą komercinį centrą.

Archeologiniai tyrinėjimai šioje vietoje prasidėjo spalio viduryje, be to, 40 žmonių komanda net nesitikėjo čia rasti palaikų – nebuvo ieškoma mumijų.

„Visa komanda labai apsidžiaugė, nes nemanėme, kad toks dalykas gali nutikti“, – sakė Yomira Huamán Santillán.

Buvo ir daugiau netikėtų radinių – pavyzdžiui, keli jūrų moliuskai prie mumijos kapo. Tai neįprasta, nes Cajamarquilla yra už maždaug 25 km nuo pakrantės.

„Kai kūnas palaidojamas kape, būna nuolatinio veiksmo, – aiškino archeologas. – Artimieji metų metus grįžta čia ir atneša maisto, kitų dalykų, aukų, įskaitant ir moliuskus.“

Šalia buvo rasti ir lamos kaulai. Anot mokslininkų, tuomet žmonės dažnai valgydavo lamas, tad jų mėsa tikriausiai taip pat buvo atnešta kaip auka mirusiajam.

Visos aplinkybės archeologams leidžia daryti prielaidą, kad mumija – ne šiaip eilinio žmogaus, o buvusio svarbiu tuometinėje visuomenėje.

„Jau vien faktas, kad mumija rasta vidury aikštės, rodo, jog tai buvo aukšto statuso žmogus“, – sakė Pieteris Van Dalenas Lunas.

Mumija toliau bus tiriama mėginant nustatyti tikslesnį jos amžių ir tapatybės detales.

Peru ir kaimyninėje Čilėje yra randama mumijų, kurioms ir daugiau nei tūkstantis metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius