Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmyn lėktuvu, atgal autobusu: Lisabonos spindesys, Ispanijos karštis ir mažylis Gibraltaras

Pažintinė 10 dienų kelionė į Portugalijos širdį Lisaboną, kontrastingą Gibraltarą ir spalvingąją Barseloną vilioja kiekvieną, neabejingą kelionėms. Vis dėlto atsispirti net labai gundančiam pasiūlymui neretai pastūmėja mintis apie ilgą, dvigubą – pirmyn ir atgal – kelionę autobusu. Jei važiuodamas į vieną pusę dar susipažįsti su nematytais kraštais, važiuoti tuo pačiu maršrutu antrą kartą daugelį vargina. Tokiems turistams kelionių organizatoriai šiemet paruošė naujieną – pažintines keliones, kai tikslas pasiekiamas lėktuvu, o grįžtama autobusu arba atvirkščiai.
Gibraltaras
Gibraltaras / 123rf.com

Ir patogu, ir daugiau objektų

Kokių tik nerasi keliautojų tipų. Vieni nori kuo greičiau pasiekti kelionės tikslą ir kaip įmanoma detaliau išnaršyti vieną ar kitą miestą, šalį. Kitiems svarbu pamatyti kuo daugiau – neužsibūti vienoje vietoje, „užkabinti“ kuo daugiau valstybių, miestelių bei regionų. Tretiems patinka lėtai, neskubant judėti iš vienos vietos į kitą, mėgautis reginiu pro autobuso, traukinio ar automobilio langą, džiaugtis pačiu kelionės procesu. Ketvirti kelia sau sunkesnius, bet negali sakyti, kad neįmanomus, uždavinius – stengiasi suderinti visus minėtus dalykus, o gal ir dar daugiau.

Kelionių organizatoriai taip pat stengiasi neatsilikti nuo atostogautojų poreikių, nuolat „užčiuopti“ pulsą. Turėti, ką pasiūlyti ir laiko neskaičiuojantiems bei niekur neskubantiems „klajokliams“, ir įspūdžių ištroškusiems „greitukams“.

Būtent keliautojų poreikiai, pasak vieno didžiausio kelionių organizatorių Lietuvoje „Novaturo“, ir „padiktavo“ vieną iš šio sezono naujovių – pažintines keliones autobusu ir lėktuvu. Pažintinės kelionės Lietuvos turistų iš tiesų yra mėgstamos, tačiau kai kuriuos keliautojus ilga kelionė autobusu atgal, neretai ir per tas pačias šalis kaip pirmyn, išvargina.

123rf.com/Lisabona
123rf.com/Lisabona

Tai paskatino kelionių organizatorius ieškoti kombinuotų sprendimų. Jau nuo 2017 metų rudens Lietuvos keliautojai galės leistis į pažintines keliones lėktuvu, o grįžti, apžiūrint gražiausias kertamų šalių vietas, autobusu. Priklausomai nuo poreikių – ir atvirkščiai. Šis sprendimas, anot kelionių planuotojų, leis kai kuriems keliautojams ne tik patogiau atostogauti, bet ir daugiau pamatyti. „Sutaupytos“ kelionės dienos niekur nedingsta – jos išnaudojamos šalių, į kurias keliaujama, pažinimui.

Viena iš kelionių, į kurias lietuviai galės leistis naujuoju būdu – nepamirštama Portugalija, Ispanija ir kontrastingasis Gibraltaras.

Miestas, kurio nesinori palikti

Dešimties dienų pažintinė kelionė prasideda ryškiu akcentu. Lėktuvu nusileidžiama ne kur kitur, o viename gražiausių Europos miestų – Lisabonoje. Portugalijos sostinės, uosto ir didžiausio miesto „šturmas“ prasideda antrą kelionės dieną.

Pirmoje dienos dalyje keliautojų laukia pažintis su nepaprastu Lisabonos senamiesčiu bei architektūra, leidžiančiais pajusti miesto dvasią. Tada, kai turistai jau mano pailsėsią nuo „darbo“ fotoaparatu – pats metas aplankyti prestižinį Lisabonos Belemo kvartalą. Abejingų nepalieka ne tik Belemo bokštas, pastatytas vietoje, kur kadaise išplaukė didysis keliautojas Vascas da Gama, bet ir tradiciniai, būtent čia gaminami Belemo pyragėliai.

Kiek užkandus, skubama aplankyti kitų Lisabonos įžymybių – Šv. Jeronimo vienuolyno bei Rossio, Comercio ir Restauradores aikščių. Iš pastarųjų besidriekiančios gatvės yra išraizgiusios visą Portugalijos sostinę. Turistų dėmesį traukia ir jaukios bei mažos, ir didelės bei erdvios gatvės, kupinos autentikos ar modernesnės, o viena labiausiai keliautojus žavinti gatvė – Libertadė.

Gibraltaro unikalumas

Pajudėjus iš Lisabonos, riedama į kadaise portugalų monarchų, o dabar turtingų šalies gyventojų mėgstamą vasarojimo vietą – Sintrą. Pasigrožėjus ryškiai jau iš toli geltonumu šviečiančia originalaus stiliaus rezidencija, judama ne kur kitur, o į vienu labiausiai senamiesčio architektūra pasižyminčiu Portugalijos miestų – Evorą. Labiausiai turistų dėmesį čia prikausto unikali, kadaise iš mirusių žmonių kaulų pastatyta koplyčia.

Visas kitos kelionės dienos dėmesys sutelkiamas į Andalūzijos gražuolę Seviliją. O ji tikrai turi, kuo pasididžiuoti! Neišdildomą įspūdį palieka didžiausia Europoje ir viena iš didžiausių pasaulyje gotikinė katedra, šalia kurios įsitaisęs ne ką mažiau prašmatnus kompanionas – bokštas La Giralda. Neaplankyti baltomis ir siauromis gatvelėmis garsėjančio Santa Kruso kvartalo ir Alkasaro rūmų – prilygtų nuodėmei, tačiau, tai atlikus, galima ramiai ruoštis kitos dienos tikslui.

123rf.com/Gibraltaras
123rf.com/Gibraltaras

Įpusėjus kelionę, 5-ąją dieną, atvykstama į Gibraltarą – 6,8 km teritoriją, kurioje sutelpa tiek, kiek sunku įsivaizduoti. Nuo 28 tūkst. gyventojų, pulko beždžionių, tapusių Gibraltaro simboliu, bėgimo takelių, nedidukų namų, barų, parduotuvių ir net oro uosto. Pastarasis „vaidmeniu“ dalijasi su pagrindine Gibraltaro gatve.

Kai nėra skrydžių, gatvėje viskas vyksta įprastai, o tada, kai lėktuvai ketina kilti ar leistis – pagrindinė gatvė uždaroma. Daugelis keliautojų Gibraltarą įvardija kaip vieną iš įspūdingiausių pasaulio teritorijų. Tai vieta, kur galima stebėti delfinų ir banginių pasirodymus, pamatyti beuodeges beždžiones ir, pasikėlus keltu, išvysti nepakartojamą reginį – šiaurėje plytinčius Ispanijos, o pietuose – Afrikos krantus bei didingus Atlaso kalnus.

Gaudi pasaulis

Keliaujant Ispanijos sostinės link, stabtelima netoli Granados. Aplankomas vienas išskirtiniausių šalies objektų – maurų valdovams kadaise priklausę Alhambros rūmai. Pasigrožėjus jais, keliautojai kviečiami pasinerti į Gaudi pasaulį. Vargu ar išdrįsite kam pasakyti, jog buvote Barselonoje, jei nepamatysite Ispanijos vizitinės kortelės – Šv. Šeimynos (Sagrada Familia) bažnyčios, kuri laikoma viena unikaliausių ir gražiausių pasaulyje. Nepaleidžiant Gaudi dvasios, leidžiamasi dar vieno žymaus architekto kūrinio – spalvingomis mozaikomis išsiskiriančio Guellio parko – link.

Vida Press nuotr./Sagrada Familia
Vida Press nuotr./Sagrada Familia

Nors Gaudi kūryba laikoma Barselonos simboliais, mieste apstu ir kitų žinomų bei vis traukiančių objektų. Keliautojai mielai lanko šurmulingąją pagrindinę Barselonos gatvę La Ramblas, nukulniuoja iki savo žavesio turinčio gotikinio kvartalo ar įkiša nosį į garsųjį Bogerijos turgų.

Barselonos architektūrinius ir kultūrinius paminklus suskaičiuoti būtų sunku – nuo Santa Eulalia katedros, San Pablo del Campo vienuolyno ar Senora de Belen bažnyčios iki Pablo Picasso muziejaus ar pakrantę puošiančio monumento Kristupui Kolumbui. Diena viename gražiausių Europos miestų neabejotinai paliks įspūdį.

8-ąją dieną jau pradedama judėti Lietuvos link, tačiau kelionė nežada būti nuobodi. Vykstant atgal, kelionei pridedamas ir prancūziškas akcentas – užsukama į viduramžių dvasia alsuojantį Peružo miestą. Priešpaskutinę kelionės dieną dar pasisemiama įspūdžių iš vieno žymiausių Vokietijos miestų – Viurcburgo ir per Lenkiją grįžtama namo.

Panašiu principu iš Lietuvos organizuojamos pažintinės kelionės ir į Prancūziją bei keliomis Italijos kryptimis – į meno miestus arba Turiną.

Daugiau informacijos rasite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius