Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praha nesiliauja žavėti

Jeigu turite ilgesnį laisvą savaitgalį ir nesugalvojate ką veikti, kodėl gi nenukeliavus į Čekiją? Ši nedidelė valstybė didžiųjų kaimynių – Vokietijos ir Lenkijos – apsuptyje negali pasigirti šiltais paplūdimiais, tačiau turistams turi ko pasiūlyti. Vien ko verta Čekijos sostinė – Praha.
Vaizdas į Prahą nuo Karlo tilto
Vaizdas į Prahą nuo Karlo tilto / A.Almanaitės nuotr.

Iš Vilniaus į Prahą nukakti nėra sudėtinga: dvi sostines skiria apie 1000 km, o tiesioginis skrydis trunka apie 1 val. ir 20 min. Net ir ne pirmą kartą atvykę į Prahą ras čia ką nors naujo: miesto senamiesti labai didelis, o kiekvienoje gatvelėje laukia vis kitokie nuotykiai.

Neaprėpiamas senamiestis

Pirmą kartą aplankę Čekijos sostinę, be abejo, turėtų aplankyti žymiausius šio miesto objektus:  ilgą ir iš abiejų pusių bokštais papuoštą Karlo tiltą per Valtavos upę, Šv. Vito katedrą ir šalia jos esančius buvusius karalių rūmus. Neįsivaizduojama Praha be savo legendinio Astrologinio laikrodžio.

Paklajojus Prahos gatvėmis galima aptikti ir sieną, prie kurios, mirus legendinės grupės „The Beatles“ nariui Johnui Lenonui, rinkosi jo gerbėjai. Šiandien tai tarsi Čekijos kovos už laisvę simbolis. Sovietinė valdžia tuometiniam jaunimui neleisdavo burtis prie sienos, rašyti ant jos pacifistinių užrašų ar deginti žvakučių – valdžios įgaliotiniai kaip mat uždažydavo visus užrašus. Nepaisant to, kitą dieną jie vėl atsirasdavo. Ir taip kasdien. Galiausiai valdžia pavargo kovoti, todėl dar šiandien ant sienos galima rasti paties J.Lenono portretą ir citatų iš jo dainų.

Pailsinti kojas galima užsukti į garsiuosius Kržižikovo fontanus. Nors arena, kurioje susodinami žiūrovai jau kiek atgyvenusi ir neremontuota, šviesų, muzikos ir vandens žaismas skambant M.Jacksono muzikai pakeri.

Teatras ir SPA

Čekijoje būtina aplankyti ir vadinamąjį nespalvotą („Black White“) teatrą. Šio specifinio čekų teatro aktoriai – mimai. Vieni be žodžių vaidina, o kiti, apsitempę juodais kostiumais, jiems padeda:   nešioja įvairius daiktus. Kadangi tamsiai apsirengę aktoriai vaidina tamsoje, atrodo kad jų nešiojami daiktai tiesiog skraido erdvėje. Žiūrovui, sėdinčiame salėje, gali atrodyti, kad spektaklis kuriamas pasitelkiant naujausias technologijas, tačiau po spektaklio atskleidžiamas paslapties šydas: visi aktoriai pasirodo ir pristato, kaip jie vaidina tamsoje. Leidžiama ir žiūrovams pabandyti.

Nenorintiems pramogauti, o siekiantiems tiesiog ramybės ir poilsio Praha irgi turi ką pasiūlyti. Galima pasinaudoti teikiamasi SPA malonumais ar tiesiog sėdėti kavinukėje ant kalno, gurkšnoti Moravijos regiono vyną ar garsų čekišką alų ir grožėtis besileidžiančios saulės spindulių nutviekstais Prahos bokštais bei stogais.

Patogus susisiekimas

Čekijos sostinė gali pasigirti itin patogiu susisiekimu. Po miestu plyti metro linijos, gatvėmis kursuoja autobusai bei tramvajai. Turistams labai patogu įsigyti parą galiojantį visų viešojo transporto priemonių bilietą. Jis kainuoja 100 Čekijos kronų (13 Lt 69 ct.). Net ir ne vietinis gyventojas vargu ar pasiklys, mat kiekviename turizmo informacijos centre galima gauti žemėlapį, kuriame aiškiai išdėstytos tramvajų ir metro linijos.

Jų schemos nupieštos ir kiekvienoje transporto priemonėje. Prahos viešojo transporto net nėra ko lyginti su lietuviškuoju: čekiškuose traukiniuose, autobusuose ir tramvajuose retai kada sutiksi apsileidusį valkatą, beveik nepamatysi numestos šiukšlės, saulėgrąžų lukštų po sėdyne ir nereikės raukti nosies dėl nemalonaus kvapo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius